Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija JE TO EKOLOŠKA BOLEZEN

JE TO EKOLOŠKA BOLEZEN

Pozdravljeni. Danes sem spet malo brala o SKU, kaj so do sedaj znanstveniki in zdravniki ugotovili glede kronične utrujenosti. Pod naslovom RAZISKAVE je to objavilo nemško društvo Fatigatio ev
Raziskave so pokazale, da imajo določeni bolniki pomanjkanje ali oslabelo delovanje encimov, ki bi nas lahko obvarovali strupov. Naredili so jim teste, kot je encimski Detox test glede eko strupov, nekaj jih je bilo obremenjenih s pesticidi. Če sem dobro razumela, je bilo vidno tudi v blatu, nekaj ljudi je bilo obr. z živim srebrom (encim Cytocrom P45O1A2)
pesticidi Polynorphismen v encimu Glutathion-S-Transferase/pi(GSP1*B*c)
Težki metal, kot je živo srebro:N-Acetyltrans-ferze-2(Lažje Asetyliver))
Glutathion-S-Transferase my (Gstm1 O-Typ)
Glutathion-S-Transveraze theta(GSTT1 O-Tip)

Baje obstaja že neki test INTERFERON-encimi RNase L Protein in pravijo, da pacientom v Nemčiji poskusno – neuradno dajejo zdravilo AMPLIGEN in da pomaga; ali je že kdo o tem pisal, zdi se mi zelo znano. Pišejo tudi o tem, da pri bolnikih SKU nagajajo citokini .

Zgleda, da nam ne nagajajo samo raznovrstne glivice, to je samo dodatna težava, kdor zboli za kandido in jo ima zelo raširjeno, ima imunski sistem na psu in če je im. sistem slab, ni čudno, da se nas loteva vse živo .

lep pozdrav Graciela

Ne, ne, kandida in vse mogoče druge golazni niso problem. Zato se mi zdi terapija z animikotiki (antibiotiki v primerih bakterijskih okužb) primerna samo v redkih primerih, ko je povsem jasno, zakaj je prišlo do razmaha in ko je vzrok zagotovo odpravljen, da se zdravljenje pospeši. Sicer pa nima smisla, ker pride do ponovitev.
V tujini obstajajo inštituti, ki se ukvarjajo z okoljsko problematiko. Npr. KEAC , da vam malo skomine vzbudim. Ali pa Orthomedis .
Lep pozdrav,

Alenka

Draga AlenkaR
Vse lepo in prav, samo jaz NE RAZUMEM ANGLEŠKO, ALI MI LAHKO VI RAZLOŽITE, ZA KAJ SE TOČNO GRE. Vem, da sem bila v preteklosti okužena z EBV in CMV virusom. Da ne morem skoraj nič več jest in da sem zelo zelo občutljiva na kemične snovi, tudi da sem alergična na cink ,sedaj pa ne najdem povezave razen tega, da mi nagajajo encimi. Ali so citokini encimi, hormoni ali kaj?

hvala
graciela

Draga AlenkaR
Vse lepo in prav, samo jaz NE RAZUMEM ANGLEŠKO. ALI MI LAHKO VI RAZLOŽITE, ZA KAJ SE TOČNO GRE. O najnovejših rezultatih o FM SKU IN MCS bolezni še nismo poučeni, zgleda, da vi veste veliko več od nas. Vem da sem bila v preteklosti okužena z EBV in CMV virusom Da ne morem skoraj nič več jest in da sem zelo zelo občutljiva na kemične snovi, tudi da sem alergična na cink, sedaj pa ne najdem povezave, razen tega, da mi nagajajo encimi. Ali so citokini encimi, hormoni ali kaj drugega? Kolikor vem, so citokini v celicah in pomagajo imunskemu sistemu.

hvala
graciela

Pozdravljena graciela,

žal ne zmorem prevajanja vseh navedenih strani, pa mislim, da kakšne strašne škode zaradi tega tudi ne bo. Citokini so proteini, ki jih T celice (del imunskega sistema) sprostijo kot odgovor na poškodbo ali alergen. Ker posredujejo med levkociti, jih imenujejo tudi interlevkini. Tako nekako.
Bojim se, da nam najnovejše teorije in preiskave v naši državi še dolgo ne bodo pomagali, razne preiskave, ki jih nudijo tuji inštituti pa so predrage, da bi zaradi njih hodili ven. Še sploh ker je potem še problem priznavanja rezultatov pri nas. Tudi s stališča kaj storiti, da nam bo bolje, zaenkrat še ne koristijo dosti. Zdravnikom je pa včasih težko dopovedati, da so določene preiskave smiselne že zaradi tega, da dokažemo, da si ne zmišljujemo, ker to potegne s sabo določene pravice – npr. bolniški dopust.
Glede tega, kaj storiti, da bo bolje, pa tako obstajajo različne teorije in poskusi, rezultati takih in drugačnih meritev pa ne povedo dovolj, da bi si z njimi pri izbiri lahko zanesljivo pomagali. Jaz mislim, da se ne da določiti nekega splošnega formularja za vse, je pa bolj prav iskati v smeri popravljanja metabolizma, kot pa pobijanja bakterij, virusov, gliv, ki so pač vedno prisotni okoli nas in samo izkoristijo ugodne okoliščine za rast in razmnoževanje v organizmu z metabolno napako. Mislim, da je najprej treba posvetiti veliko pozornost prehrani in načinu življenja. Prepričana sem, da se je še posebej treba posvetiti hormonskemu ravnovesju. Ker je v okolju veliko snovi, ki motijo delovanje žlez z notranjim izločanjem in hormonov. Obstaja skupina Canary club – kanarčki si pravijo, ker so določeni ljudje bolj občutljivi na hormonske disruptorje kot drugi in nase gledajo kot na kanarčke, ki so jih včasih rudarji jemali v rov, da so se lahko hitro umaknili pred nevarnostjo, če se je ptiček zvrnil. Poleg tega je vnetje žlez lahko tudi posledica raznih okužb z virusi, bakterijami … Če gre za blažje poškodbe žlez, običajno ostanejo prezrte. Dolgotrajna blažja pomanjkanja hormonov pa puščajo posledice. Malce sem razočarana, ker pri nas še nobenega endokrinologa nisem slišala karkoli povedati o rezistenci na hormone. Pri ščitničnih hormonih je npr. pomembno razmerje med aktivnim T3 in številom receptorjev. Če se koncentracija T3 zmanjša, pade število receptorjev. Pa ni nujno, da enakomerno po celem telesu. To pomeni, da tudi pri uvajanju dodatnih hormonov ne dosežemo takoj izboljšanja, morda je nekaj okvar tudi trajnih. Kakorkoli – stanje, ki ga določijo v krvi, ne pomeni nujno stanja na celičnem nivoju. Obstajajo npr. tudi teorije, da je fibromialgija posledica takega stanja, ki se meni zdijo zelo smiselne. Vsekakor ni mogoče najti recepta za vse, lahko govorimo samo o verjetnosti. Večji ali manjši. Prav gotovo pa po leta in leta trajajoči kronični utrujenosti (izčrpanosti) lahko pričakujemo, da so oslabele vsaj nadledvične žleze. Fizični in psihični stres sta enako destruktivna. Ko gre vse narobe, je pot navzgor težka in najbrž nima smisla preveč razglabljati, kateri kamenček je sprožil plaz. Tistim, ki so ohranili zdrava prebavila, je gotovo lažje. Ker se da marsikaj narediti s pravilno prehrano, prehranskimi dodatki, zelenjavnimi sokovi, izogniti se alergijam, zaobiti pomanjkanja encimov, celo spraviti rahlo iztirjen hormonski sistem nazaj v red. Jaz imam probleme še zaradi tega, ker moram paziti na ranjeni želodec.
Hi, hi, hi, graciela, lepo se bere tole zaupanje vame, ampak naj bo v opozorilo, da se me ne sme preveč resno jemati dejstvo, da sem tik pred tem, da v službi dam odpoved, ker ne zmorem več in ne vidim več smisla v tem, da se še naprej opotekam po svetu v stanju v kakršnem sem. Čeprav sva vsaj z osebno zdravnico prišli tako daleč, da mi verjame. Da se ji tudi zdi verjetno, da je problem v manjših neravnovesjih večih hormonov, ki jih pa naši endokrinologi žal ne jemljejo preveč resno. Jaz sem pa z navdušenjem prebrala knjigo dr. Hertogha (na forumu Hormonske motnje sem objavila njegovo peticijo) z naslovom The hormone solution, v kateri opisuje uspešno ozdravitev pacientov z deset let trajajočim SKU in celo s fibromialgijo. S skrbnim uravnovešanjem hormonskega sistema, pri čemer se gospod bolj kot na rezultate testov opira na klinični status pacienta in svoje izkušnje. Tudi sam jemlje kar nekaj hormonov, tako da me njegovo poznavanje problematike ne preseneča. Takšnih endokrinologov si moramo želeti.
Lep pozdrav,

Alenka

Pozdravljena, AlenkaR

Hvala vam za odgovor, ali ste že kaj bila pri gastroenterologu, da vam pogledajo za encime, če vam kateri manjkajo? Jaz spet tiščim v to smer, da imam, in verjetno drugi tudi, občutljivost- intoleranco ali pomanjkanje encimov- to bi lahko bil razlog, zakaj se odzivajo citokini in kaj pravijo, jih imamo preveč ali premalo, ali samo nagajajo. Občutljiva sem tudi na sladkorje, ogljikove hidrate, kemične snovi, razne metale in veliko drugega. Vidim, da si znate marsikaj priboriti, pa poskusite srečo še pri gastroenterologu, zanima me, ali naši tudi znajo poiskati, če imamo pomanjkanje encimov na razne kemične snovi in metale, ker so meni našli samo pomanjkanje encimov disaharidaza za prebavo sladkorjev in O.H.

Lep pozdrav
Graciela

Oh, graciela, hvala :-))). Bila sem že pri treh gastroenterologih, ampak mi nihče ni omenjal kakšnega določanja encimov. Kako pa to gre? Sicer pa si encime dodajam – 5 tabletk Wobenzyma na dan kar dobro deluje (). Vsebuje pankreatin, papain, bromelain, tripsin, kimotripsin, rutosid. Prej nisem vse hrane enako dobro prebavila. Ne vem, če govoriva o isti stvari. Alergijo so pa pri meni kar izključili na podlagi imunoglobulinov, baje so testi precej zanesljivi. Jaz seveda spet dvomim ;-). Sicer pa si pomagam še z rastlinskimi steroli in sterolini, brala sem sicer, da se dobi nekaj pri nas, ampak poleg tega vsebuje še nekaj vitaminov, zato ni za moj želodec in raje kupujem ameriški Moducare (). Ja, saj vem, spet je vse v angleščini in nemščini :-(. Moducare naj bi v glavnem popravljal oslabljeno aktivnost T celic. V to se nisem preveč poglabljala, eno škatlo sem mimogrede naročila za poskus in se je obneslo. Bankrotirala še nisem :-))).
Lep dan želim.

Alenka

Pozdravljena AlenkaR

Važi zdravnici je treba predlagati, da želite na pregled h gastroenterologu za pregled encimov. Meni so to naredili v LJ., dr.Janša, sicer pa so še drugi. Jaz nisem bila lih zadovoljna, našel je pomanjkanje disaharidaz, ne pa, da bi prišli do encimov za pomanjkanje disaharidaz. Baje v Ameriki obstajajo ti encimi v kapsulah, pa ne najdem naslova na netu, ker ne znam angleško, sem mrzla. Sicer pregled poteka tako, da vam naredijo gastroskopijo in vam odvzamejo vščipe, ki jih potem pošljejo naprej. Vi morate natanko povedati, katera hrana vam škoduje, pa metali, kemične snovi, opisati simtome. Jaz na primer 10 let nisem imela drisk in krčev, imela sem pa vsakodnevne bolečine, migrene, nato bruhanja in šele pozneje driske in krče. Moja alergologinja sumi, da imam tudi pomanjkanje encima za razgradnjo histamina in veliko drugih. Čudno se mi zdi, da mi ni našel še drugih, verjetno zato, ker jih ni šel iskat, ker ni imel suma na njih. Pri meni je sumil na sladkorje, ker sem mu rekla, da ne prenesem mleka, ogljikovih hidratov in vseh sladkorjev. Vi se potrudite in opišite vašo težavo bolje in obširno.

bay
graciela

Še to, ker ne prenesem določenih zdravil, vitaminov, Lekadola, Aspirina, vit. C in drugo, alergologinja sumi na pomanjkanje encima diaminoxidaza DAO. Naj ga pogledajo tudi vam, saj pravite, da ne prenesete vitaminov. Jaz po določenih preparatih dobim migreno, nato bolečine, kakor pri gripi, vnetje črevesja in želodca, kar umirim z Ultopom in dieto.

bay
graciela

Najlepša hvala :-))). Mislim, da si ne bom dala še enkrat brskat po želodcu. Že na prvi gastroskopiji so mi ga dobro poščipali, bil je poln Helicobacter. Zadnjič sem izvedela, da traja leta preden se želodec po tem zaceli. Bom še malo počakala, konec koncev mu gre že bolje, morda se bo še kaj popravilo. Če ne pa z novimi informacijami v novo bitko. Kaj hočemo, še dobro, da si izmenjujemo izkušnje.
Lep pozdrav,

Alenka

Pozdravljeni na tem forumu! Upam, da ga še vedno kdo prebere, čeprav so že stari datumi.Rada bi povedla, da se s svojimi težavami spopadam že dalj časa, da pa od letošnjega leta kar skoraj vsakodnevno; driske 2-3x na dan z močnimi krči. Rada bi dodala, da so tudi meni na KC ugotovili pomanjkanje disaharidaz (laktaze,saharaze,maltaze), ker sem povedala, da sama ugotavljam težave po uživanju mleka;prvotno so sicer alergijo na mleko izključili, cialkijo celo 2x izključili, dali pa tablete za znižanje želodčne kisline (vnetje žel.in dvanasternika); ker sem kljub tabletom imela še vedno pogoste driske in to z močnimi krči sem se, enostavno preusmerila na kašo in riž (seveda kuhano na vodi), polento, krompir,korenje,stročji fižol izogibam se sladkim stvarem (sploh mlečni čokoladi); Za encime so mi pregledali že predčasno, julija, pa na kontroli ni bilo rečeno nič, da je narobe. No, ko sem na zadnjem pregledu po vedala, da ni nič bolje in kaj si še sploh še upam jesti, sem podobno kot ga. Graciela dobila to diagnozo. Dobila sem listek s strogo specifično ogljikohidratno dieto, kaj bom sploh še jedla pa ne vem; dovoljeno je sicer sadje, zelenjava in meso; nobenih ogljikovih hidratov, škroba, mlečnih izdelkov, stvari, ki vsebujejo sladkor (se pravi tudi brez vseh žit,riža, kruha, testenin); ker imam itak težave z želodcem, poleg tega se mi po odstranitvi žolčnika zateka stalno žolčna kislina v čreve, pa še alergijo (čebulo, paprika, paradižnik, delno zelje), ne vem več, kaj naj jem; čreve pa naj bi imela polne, če ne imam že od te kisline driske; ne vem kakšno dopolnilno hrano ali vitamine naj jem, če ne me bo pobralo. itak me je že precej, ko se vse leto preganjamo z zdravniki kaj sploh je; dobila sem tudi internetni izpis strani za naročilo tablet DigestZyume, ki mi jih na KC priporočajo (cena 38$ brez carine), pa me zanima ali ima kdo izkušnje s tem; Bilo kakšen nasvet bo dobrodošel!!! ČIMPREJ

Živjo,

neprenašanje hrane in slaba prebava kaže na uničene sluznice prebavnih organov.

Kako jih regenerirati – najprej postopno razkisanje telesa – uživanje bazične hrane in bazičnih praškov. Bazičnih svežih zelenjavnih sokov zelo verjento ne boste prenesli, kuhano ali podušeno zelenjavo pa – te pa kolikor se da.

Trajalo bo leto ali dve, da se telo razkisa. Na tvojem mestu bi poiskala dobrega bioresonančnega terapevta. Na forumu “Zdravilstvo” lahko najdeš več informacij.

Pišem pa iz lastnih izkušenj, pred dvema letoma sem imela sluznice v podobnem stanju. Zdaj so bistveno boljše. Po dveh letih precej asketske hrane. Zdaj se lahko brez večjih posledic pregrešim. Če pa jem v gostilni ali restavraciji, imam pa takoj drisko.

Pozdravljeni “naveličana”;
Hvala za nasvet; kje se dobe bazični praški? v klasični lekarni? trenutno jem v glavnem vso zelenjavo in sadje kuhano, občasno pojem jabolko naribano in urco postano-rjavo, zelo pikčaste banane in pa – ne morem verjeti-zeljnata solata z malo fižola, mi ne škodi, pa še nasitim se, ker sicer sem bolj ali manj lačna; predlog strokovnjaka sem dobila tudi za BION 3 in jih bom začela jemati. Glede bioresonančnega terapevta pa moram povedati, da sem bila v Rogaški, ker so jo precej hvalili in sem bila razočarana; sploh ni odkrila alergije na tisto, kar sem že sama ugotovila (laktoza-mlečni izdelki, paradižnik, dokazano plesen in čebulo), mi je pa na ogromno drugih stvari; potrebno bi bilo veliko terapij, zato sem za tem videla le zaslužek; je bila zelo draga, težko bi si privoščila takrat in sem opustila; res pa je tudi, da takrat še ni bilo tako hudo, kot je sedaj, Hvala in lep pozdrav

Po mojih izkušnjah in po opisu težav, ki jih imaš, me nič ne preseneča, da je bioresonančni terapevt odkril pri tebi kup težav. Bioresonančna diagnoza res ni 100% natančna, vendar veliko večino težav odkrije (jz bi ji dala 90% natančnost), na tvojem mestu bi ji kar zaupala in predvsem upoštevala nasvete glede hrane. Meni so nasveti biorenančnega terapevta zelo pomagali v obdobju kronične driske, ko uradna medicina še niti približno ni uspela najti, kaj povzroča težave. Jz sn si veliko bolj kot z dragimi terapijami pomagala z dobro izbiro hrane, predvsem z izločanjem vsega, kar mi je delalo težave. Predvsem ukini sladko hrano, tudi sladko sadje in zmanjšaj ogljikove hidrate – krompir in kruh nadomesti s proseno in ajdovo kašo.

Dobre bazične praške prodaja avita, pošiljajo po pošti. Morajo biti citrati. V trgovinah je na voljo marsikaj, vendar ni kvalitetno. Za začetek pa začneš uživati navadno sodo bikarbono. Na začetku jemanja bazičnih praškov lahko čutiš odpor telesa, vendar se splača vztrajati.

lp in veliko vztrajnosti – se splača!

Pozdravljena!
Vse vaše našteto sem itak ukinila ker sem na strogi ogljikohidratni dieti in brez škroba ter vseh sladil in smem uživati le sadje in zelenjavo in pusto, belo meso (1 mesec jem že v glavnem samo prekuhano, razen zeljnate solate s fižolom, kar mi zaenkrat zelo odgovarja, pa še nasitim se);ker sem imela neprestane driske, številne preiskave pa so bile negativne, sem samoiniciativno prej dva meseca jedla v glavnem samo riž in proseno kašo na vodi,postana naribana jabolka, pa ni nič zaleglo oz. je bila ugotovljena diagnoza nepresnavljanje sladkorjev; če ukinem sedaj še jabolko in banano; potem sem pa res na koncu; ostaja mi še korenje, cvetača, špinača, fižol, grah in pusto meso; ravno to pa mi je na bioresonanci pokazalo alergije;
trenutni jedilnik: zjutraj jajce, nato izključno “pikčasto banano”, opoldne belo meso, kuhano korenje s cvetačo, drugič zeljnato solato s fižolom, ali lečo, popoldne Rio mare ribe v slanici, domač jogurt, vmes pa kompot iz jabolk; pomaranč, kivija, melone, ne prenesem; trenutno to držim že en mesec, pa je “nekoliko bolje”! Sem pa glede na vaše mnenje šla ponovno preveriti vse bioresonančne ugotovitve in bom počasi začela vključevati po tej metodi dovoljeno prehrano; čeprav se bojim; na mlečne
stvari sem sama ugotovila hudo alergijo_bioresonanca NE (razen vidim domači jogurt, ki fermetira 24 ur), prav tako na proso, riž, ajdo – bioresonanca NE! Mogoče, sedaj, ko bo bolj očiščeno telo, bom postopoma prešla na izločevalno; bi bila zelo vesela, če bi obveljala dieta po bioresonanci, ker je mnogo boljša kot ta, ki jo imam sedaj. HVALA za vsak
nasvet okrog tega sem zelo hvaležna, pa še človek ima občutek, da ni povsem sam v svojih težavah, sploh v situaciji, ko si praktično čisto na tleh;HVALA

New Report

Close