Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija utrujenost in žeja

utrujenost in žeja

Stara sem 22 let, pred 5-imi leti sem se zdravila za anoreksijo pa tudi še sedaj imam občasno probleme s hrano (stradanje, prenajedanje). Pred kakimi 3 meseci pa so se mi pojavile tudi težave z utrujenostjo. Spat hodim že ob 21., ker dlje sploh ne zdržim, zjutraj pa zelo težko vstanem-ponavadi moram okrog 7. ure. Če nimam obveznosti, lahko spim tudi 14-15 ur. Tudi čez dan sem ves čas utrujena, težko opravljam svoje obveznosti. Poleg tega pa sem tudi neizmerno žejna-že nekaj mesecev. Čez dan popijem 6-7 litrov vode (pa bi lahko še več) in tudi ves čas hodim na stranišče, kar je zelo neprijetno. Tudi žeja se mi zdi neznosna, npr. pred odhodom od doma se zelo napijem, vendar pa sem kljub temu po nekaj metrih že zelo žejna. Če ne pridem do pijače, mi postaja že kar slabo, živčna sem…Ali mislite, da so te težave posledica motenj prehranjevanja? Obiskala sem tudi svojo zdravnico, ki mi je svetovala naj imam reden spanec-to mi nič ne pomaga! Zelo mi je neprijetno, ker sem ves čas brez energije, predvsem v družbi se že zelo težko izgovarjam, kaj je spet narobe z mano! Drugih težav nimam, razen zelo nizek pritisk, včasih tudi 50/80, običajno okoli 60/90. Najlepša hvala za odgovor!

zdravo, gaja

vse kar si napisala, se celovito ujema z znaki razbohotene kandidiaze, ki za svoj obstoj in bohotenje v telesu črpa ogljikove hidrate (jih krade telesu), obenem zvišuje raven krvnega sladkorja (kot pri začetni sladk. bolezni), kar povzroča žejo

drug možni vzrok je razpuščeno črevesje, zastajanje hrane v njem in pogosti vzgoni energije, ki ohranjajo neobičajno visok krvni sladkor in žejo

poleg že naštetih so lahko spremljajoči znaki tudi napihnjenost trebuha, želja po sladkarijah, hladnost telesa, težave s kožo ali druga alergijska občutljivost, nepojasnjeni novi in novi simptomi

o prebavnem zastoju sem več že napisal v , o kandidiazi pa v , s tem da ugotavljam še njene nove razsežnosti, o čemer še nameravam pisati

za samodiagnosticiranje kandidiaze predlagam preprost preskus:
– zjutraj, na tešče, v kozarec čiste vode izločiti iz ust 2-3 pljunke sline in jo pustiti stati do 1/2 ure
– slina se lahko tudi že takoj opazuje
– če se začnejo iz sline vleči proti dnu kozarca lasice in grudice, je to znak razbohotene kandidiaze
(- slina človeka brez kandidiaze ostane na vrhu vode tudi 1 uro, brez sprememb)

Gaja, nič nisi napisala ali so ti pregledali krvni sladkor. Domnevam, da so ti.

Pozdravljena, Gaja!

(Tudi vam se moram najprej lepo opravičiti za zapoznel odgovor. Kadar se ne odzovem v dnevu ali dveh, pomeni, da imam tehnične težave s pošiljanjem prispevka ali da me ni doma.)

Ker teoretično poznam predvsem p s i h o l o š k o ozadje motenj hranjenja, bom usmerila pozornost še na ta vidik.
Učili so nas, da so tovrstne motnje zunanje izražanje duševnih in čustvenih težav. Vzrok za razvoj motnje naj bi bila duševna travma oziroma več travm, katerih posledica sta majhno samospoštovanje in slaba samopodoba. Osnovna občutka, ki se skrivata za motnjami hranjenja, sta pretiran občutek krivde in sramu.
Osebnostno naj bi bili takšni ljudje zelo marljivi, nagnjeni k perfekcionizmu, nikoli povsem zadovoljni s seboj in s svojimi rezultati, čeprav vsako nalogo še tako dobro opravijo. So premalo odločni in zelo odvisni od mnenja drugih ljudi.
Za tovrstne osebe naj bi bilo najustreznejše psihoterapevtsko zdravljenje, ki je mogoče le, če si ga bolnik želi in če se strinja z zdravljenjem (razen seveda v primerih, ko gre pri hudi anoreksiji za reševanje življenja).
Tako v teoriji.

Kaj pa v vašem primeru?
Ne poveste, kakšen je vaš sedanji prehranski slog. Omenjate še vedno občasno stradanje in prenajedanje. Slutim, da motenj prehranjevanja še niste povsem razrešili. Če za vzdrževanje teže morda jemljete tudi diuretike in odvajala, ali težo vzdržujete celo z bruhanjem (kar so pogosti vedenjski vzorci oseb z motnjami hranjenja), domnevam, da ste prišli do faze, ko ste telesno obnemogli oz. ste izčrpani (zgolj razmišljam).
Motnje hranjenja so tesno povezane tudi z- d e p r e s i j o ali z anksioznimi motnjami. Nič ne poveste o vaših razpoloženjskih značilnostih. Občutja utrujenosti bi lahko pripisali tudi temu vzroku.
Pri razlaganju motenj hranjenja ne gre zanemariti niti b i o l o š k i h dejavnikov. Raziskovalci preučujejo povezanost anoreksije z delovanjem hipotalamusa (dela možganov, ki ureja hranjenje) in bulimije z nizko ravnjo serotonina.
Občutek utrujenosti je lahko povezan tudi z nizkim krvnim tlakom – ali je bila to vaša trajna značilnost že v preteklosti?
Ali ste že kontrolirali ščitnične hormone?
(Za strokovno medicinsko mnenje lahko vprašate še na forumu tukaj: ali tukaj: )

PS: Tudi jaz vam svetujem jutranji preizkus s slino v kozarcu vode, in sicer ne samo pred zajtrkom, temveč tudi pred jutranjo ustno higieno. Sporočite, kaj boste ugotovili!

Pozdravljam vas in vam želim poguma in moči pri spopadanju s težavami!
Veronika

Mozen bi bil tudi Sjogrenov sindom, ki je povezan s suhimi usti in kronicno utrujenostjo, gre pa za revmatolosko obolenje.
Lp Sanja

New Report

Close