Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija Iz revije Viva – SINDROM PREPUSTNEGA ČREVESJA

Iz revije Viva – SINDROM PREPUSTNEGA ČREVESJA

Ker se mi je zdel članek zelo zanimiv, posredujem nekaj zanimivosti iz februarske revije VIVA (2/06, str.62-63) za tiste, ki ga še niste prebrali.

Pri SINDROMU PREPUSTNEGA ČREVESJA gre za motnjo, pri kateri je stena tankega črevesja poškodovana in postane preveč propustna. Prepušča ne le slabo razgrajene molekule različnih hranilnih snovi (predvsem beljakovin), temveč tudi toksine, ki jih proizvajajo črevesne bakterije. Te snovi prispejo v krvni obtok in lahko povzročajo težave v prebavilih, še pogosteje pa takšne, ki jih sploh ne povezujemo s prebavili.”

Med naštetimi obolenji, ki jih povezujejo s sindromom prepustnega črevesja, so omenjene tudi FM, SKU, migrena, avtoimunski tiroiditis,..

Kako prepoznati bolezen:
“Najpogostejši znaki so: bolečine in vnetje sklepov, kronična utrujenost, kandidiaza, napihovanje, napenjanje in vetrovi, alergije na hrano, ponavljajoče se vnetje sinusov, upočasnjeni mentalni procesi, težave s koncentracijo, glavoboli, zastajanje tekočine v telesu, povečana telesna teža, driska in zaprtje – brez ugotovljenega vzroka, intoleranca na hrano, pomanjkanje laktat dehidrogenaze s težavami pri uživanju mleka in mlečnih izdelkov, in še številne druge težave.”

Kaj pomaga?
Predvsem je pomembna zdrava prehrana.
Na začetku zdravljenja je treba izločiti hrano, ki najpogosteje povzroča alergije ali vzdržuje nezdrave razmere v tankem črevesju. Prepovedana so naslednja živila:
– sladkor in rafinirani ogljikovi hidrati
– mleko, jajca, gluten(pšenica, rž, ječmen, oves)
– koruza, stročnice – predvsem soja
– oreščki
– z živalskimi maščobami bogata hrana
– kofein

Ta članek precej razjasnjuje moje težave, mislim, da bo še marsikomu v pomoč.

Želim vam krasen vikend in da sonce posije v vsak vaš dom!

Bojana!

Se popolnoma strinjam. Tudi moje izkušnje so take. Zanimiva mi je pa tudi teorija o kandidiazi (npr. v črevesju). Tudi te zdravniki običajno ne ugotavljajo. Simptomi so podobni.

Kar nekaj bolnikov me je opozorilo na ta članek. Zato sem ga natančno prebrala več kot enkrat.

Najprej mi je pritegnil pozornost podatek, da je avtorica tega sestavka J.T. Sentočnik, dr.med., spec. interne medicine, priznana strokovnjakinja s področja prehranske medicine.

Dodajam še nekaj stavkov iz članka, ki se mi (poleg informacij v zgornjem prispevku) zdijo zanimivi.

Dokazi
” V steni prepustnega tankega črevesja so odkrili v n e t n i proces, ki uniči z a š č i t n i- s l o j, sestavljen iz protiteles Ig A, ki je prisoten v zdravem črevesju. Ta- š č i t i telo pred vdorom bolezenskih povzročiteljev v kri. Če je u n i č e n, smo dovzetnejši za okužbe(!) z virusi, bakterijami in paraziti . Nezaščiteni smo tudi pred vdorom strupov, težkih kovin in drugih škodljivih snovi, ki jih zaužijemo s hrano, pogosto pa v kri vdre večja količina glivic kvasovk, ki so v majhni količini prisotne v črevesju, če pa jih črevesna stena prepušča v kri, lahko povzročijo motnje in celo hujše okužbe.”

Še druge posledice
“Dodatna težava, ki jo povzroči preveč prepustno črevesje, je izguba nekaterih snovi(!), zlasti mineralov(!), ki (da bi se lahko vsrkali) potrebujejo nosilne beljakovine. Toda nosilne beljakovine so zaradi vnetja pogosto uničene. Tako so pri fibromialgiji ugotovili pomanjkanje magnezija(!) … (po naših izkušnjah tudi pogosto pomanjkanje železa… op. V.F.)…”
… “Na sindrom prepustnega črevesja je umestno pomisliti, če dodajanje vitaminov in mineralov nima želenega učinka, saj se zaradi pomanjkanja nosilne beljakovine ne morejo učinkovito vsrkati.”

Vzroki bolezni (sindrom prepustnega črevesja)
“Kot najpomembnejšega povzročitelja največkrat navajajo s t r e s.
Drugi povzročitelji ali dejavniki poslabšanja pa so še:
– uživanje večjih količin alkohola, kofeina in čokolade
– z bakterijami okužena hrana
– kemične snovi v industrijsko predelani hrani
– hrana, bogata z rafiniranimi sladkorji in drugimi ogljikovimi hidrati (bomboni, sladice, bel kruh …)
– uživanje živalske hrane
– pogosto zdravljenje z antibiotiki
– nesteroidni antirevmatiki

Kaj pomaga?
Poleg nasvetov v zgornjem(prvem) sestavku …
“Prehrana naj vsebuje čimmanj a l e r g o g e n e hrane. Vsebuje naj predvsem raznovrstno zelenjavo, sadje, riž, proso, sveže zdravo pridelano meso in sveže negojene ribe…
… vendar mora vsak bolnik s a m ugotoviti(!), kaj mu najbolj pomaga.
Temeljito žvečenje hrane, pravilno kombiniranje hranil in pogosti majhni obroki so zlata pravila za regeneracijo črevesne stene.
Zraven seveda spada spremenjen življenjski slog: sonce, zrak, veselje pri delu in v zasebnem življenju, dober spanec in notranji mir. ” (konec cit.)

Dodatek k temi:
Na to temo sem preštudirala še dva sestavka:

Bolezni so doma v črevesju (tukaj 🙂

Energijska razlaga posledic, ki jih povzroča prebavni zastoj ( tukaj : )

Primerjajte, presodite in povezujte z lastno izkušnjo.

Lep pozdrav,
Veronika

New Report

Close