Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija Vprašanje za Ajtima

Vprašanje za Ajtima

Lep pozdrav!

Vprašanje sem zastavila tukaj, ker bo mogoče še koga zanimal odgovor.
Namreč, že celo večnost se pripravljam na veležitno prehrano, večkrat sem že probala, ampak, nekako mi ni ratalo. Danes mi je KONČNO uspelo pripraviti ne samo užitno, temveč, celo zelo okusno kosilo. Pripravila sem si rjavi riž in azuki grah z kombu algo ( kot glavno jed ) in korenček in cvetačo kot prilogo. Sama sem bila presenečena kako okusno je. Ampak, zdaj sem hudoooooo lačna. Prej sem imela problem, kako naj pripravim hrano, da ima sploh nekakšen okus, zdaj pa imam drugi problem. Namreč, ponavadi zelo malo jem, ampak je hrana bila “konkretna” in sem do večera imela mir. Ne bi hotela namesto trikrat jesti šeskrat, ker je to spet pretiravanje. Torej, Ajtim, lepo prosim za nasvet.

lp

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

Živjo, Gordana!

Izgleda da moj šesti čut kar deluje. Nekaj mi je pravilo, da naj pogledam v tole klepetalnico …

Veronika mi je pred tedni mimogrede omenila, da ste se najprej obrnili nanjo za svet in spodbudo. Vidim, da vas je prepričala v poskus.

Kako jaz vidim vaš prehrambno-zdravstveni poskus?
Če oceno zajamem v enem stavku, je sledeča: Poskusili ste z “najmočnejšo prehrambno artilerijo” in učinek je bil temu primeren – močan in preveč krepčilen.
Če nič drugega, ste ugotovili temeljno resnico, da preveč krepčilen obrok lahko deluje tudi (pre)močno. Marsikdo tega ne verjame …

Naj pojasnim malo obširneje: Pripravili ste si zelo krepčilen obrok, saj je vseboval kar 4 močno krepčilna živila (riž, stročnico azuko, algo kombo in korenček), medtem ko jim je za energijsko uravnoteženje nasproti stala samo cvetača; in ker je je bilo malo, je tudi bolj malo zalegla, predvidevam. To potrjuje tudi vaše opisano posledično počutje – lakota, ki pa ni bila posledica lakote (pomanjkanja hrane), temveč kratkotrajne hipoglikemičnosti (prenizkega krvnega sladkorja), ki jo je povzročil energijsko premočan obrok, ali celo črevesne zaprtosti.

Ker niste začeli obroka z juho, ste krepčilnost obroka dodatno občutili kot blago zabasanost v trebuhu oziroma težkost telesa, ker je dodatno spodbujalo trebušno slinavko, da je izočala preveč inzulina in posledično se vam je preveč znižal krvni sladkor.

Juha se priporoča ne zaradi navade ali lepšega, temveč ker je zdrav in primeren uvod v krepčilno kosilo ali večerjo. Torej, v bodoče priporočam najprej toplo juho. Resnično!
(Ni na odmet slovenska tradicija, da se glavni dnevni obrok začne z juho; obred z juho izvira iz stare modrosti, da telo po večurnem delu ne potrebuje le novega obroka kalorij, temveč tudi tekočine … zato juha na začetku kosila, zato jutranji obred s toplo pijačo, sokom ali kavo; v mojem otroštvu sem zjutraj pil kavo iz proje in cikorije /z dodatkom mleka/.)

Lahko povem iz svojih začetnih makrobiotičnih izkušenj, da sem sam doživel isto kot vi in kot kakšen lakotnik sem si pomagal z dodatno hrano, kar pa je bila napaka.
Zato je dobro, če se o takem in podobnih nenavadnih počutjih posvetujete s kom, ki ima za sabo že nekaj “kilometrine”. O hioglikemičnosti po obroku v popoldanskih ali večernih urah vam lahko veliko pove Veronika … in kako napačno je ukrepala … z neprijetnimi posledicami.

pripisi:
– če se ne odzovem v dnevu ali dveh, je dobro pisati mi še neposredno na moj naslov; ne kukam vsak dan v vašo klepetalnico
– zaradi takih napak, kot jo opisujete, in podobnih nevšečnosti pri koreniti spremembi prehrambnih navad je res priporočljivo obiskati kakšno veležitno (makrobiotično) kuharsko delavnico
– korenistost prehrambne spremembe je vsekakor dobrodošla, obenem pa je treba upoštevati tudi vsa priporočila, recimo tisto o začenjanju obroka s toplo tekočino in pripiravljanju energijsko uravnoteženih obrokov

Če lahko še kaj pojasnim, prosim!

Hvala, Ajtim!

lp

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

New Report

Close