Najdi forum

Najprej vsem skupaj lep pozdrav!

Mogoče bom popolnoma zgrešila temo, vendar potrebujem pomoč.

Živim na območju, kjer je ogromno okužb z bakterijo borelie, posledice pika klopov. Glede na vse, kar sem do sedaj prebrala o SKU in FM, vidim, da obstaja ogromno povezav.

Ravno prej sem našla na sebi klopa, ki je očitno tam že približno 50 ur in ga na noben način ne spravim ven. Po metodi moje stare mame sem ga namazala s kremo, da bi se spustil, pa ne pomaga. Nato sem pik razkužila z alkoholom, kar tudi ni pomagalo, nakar sem nekje prebrala, da to klopa le spodbudi, da v rano izbrizga okužene izločke. Sedaj me je zagrabila panika, saj ga s pinceto tudi ne upam ostranjevati, da se ne bi zatrgal. Kaj naj storim?

Ali naj grem potem do zdravnika ali počakam, če se pokažejo kakšni znaki? Sem ravno nehala jemati dvojno dozo antibiotikov zaradi neke druge zadeve in jih ne bi spet… 🙁

Če ima kdo kakšno izkušnjo ali nasvet, bi vam bila nadvse hvaležna!

Lep pozdrav,

Maja

Kolikor mi je poznano, večina klopov vendarle ni okuženih. Zato se mi panika ne zdi potrebna.
Kakor so nas učili pri zdravstveni vzgoji, prisesanega klopa ne smemo stiskati ali dušiti v kapljici olja, lepila in podobnem. Klop v tem primeru izprazni svojo vsebino in je tako večja verjetnost, da spusti povzročitelja bolezni v kožo.
Klopa pravilno odstranimo tako, da ga primemo s pinceto čim bliže površini kože in ga potem vlečemo od kože, ne da bi pinceto vrteli v kakšni smeri. Pri tem potrebujemo kar nekaj spretnosti in vztrajnosti, ker se klop kože krepko drži. Seveda je znano priporočilo, da klopa čimprej odstranimo in da ne čakamo do naslednjega dne ali celo več dni.
Če vas skrbi, da je del krvosesa ostal v vaši koži, boste jutri stopili do medicinske sestre, ki vam bo zadevo strokovno odstranila.
Potem pa se boste nekaj časa opazovali.

Če vas zadeva zelo plaši in bi se želeli bolje poučiti, si na to temo lahko preberete strokoven sestavek tukaj: (upoštevajte, da je nekoliko starejšega datuma).

PS: Vabim tudi druge, da svetujete iz svojih izkušenj!

Lepo vas pozdravljam!
Veronika

Moja hci je imela pred leti okuzenega klopa. Ja, tudi jaz zivim prakticno v gozdu, letos se mi je prisesalo najman 5 klopov, odstranim pa jih s pinceto, zaenkrat so sli vsi lepo ven. Res je, da se jih ne sme z nicemer namakat. No, pa nazaj k okuzbi. Takoj, ko sem ji odstranila klopa, se je hcerki zacel pojavljati rdec krog, ker je bil klop za useskom, je postal kmalu cel usesek rdec. Zdravnik ji je takoj predpisal antibotike, seveda pa je bila dve leti pod zdravnisko kontrolo, saj naj bi se v tem casu pokazalo, ce bi bolezen izbruhnila.Na sreco je bilo kasneje vse v redu, kar so pokazali tudi testi krvi.
Torej, opazujte par dni, ce se rdecica siri pa je razlog za preplah.
LP Maya

dober dan. Pred včeraj sem odstranil klopa.. tako da zdaj je 2 dni od tega.. če bi že blo kaj, bi se naredila rdečica.. se ni.. ampak danes se počutim zelo utrujeno, pa sem bral tukaj:

http://www.ezdravje.com/si/okuzbe/klopi/

“Drugi bolezenski znaki, ki se lahko pojavijo, so vročina, močno potenje, zlasti ponoči, vrtoglavica, glavobol, bolečine v mišicah in izrazita utrujenost. Rdečina se pojavi 2 do 32 dni po klopovem ugrizu, običajno na mestu ugriza.”

:S

Iskalnik na forumu Družinska medicina je našel tole:

Morda najdete kaj zase.

LP!

New Report

Close