Najdi forum

Preobremenjenost

Pozdravljeni!

Ker je čas dopustov in nam primankuje kadra, delam dnevno po 19 ur 6 dni v tednu in nedeljo 12 ur- v gostinstvu. Tako delam že mesec dni in mesec dni še moram zdržat, potem pa grem na zaslužen dopust, in po dopustu začnem delat normalen turnus – 8 ur.
Ker sem tako utrujena, da se mi niti dihat ne da več, bi prosila za kakršnikoli nasvet, kako si lahko vsaj malo pomagam. Kako omilit bolečine v nogah in pekoče podplate in kako se v 5 urah naspat za naporen delovni dan.

Vem, da zahtevam nemogoče, ampak vseeno bi prosila za kak nasvet.
Lp,
Sara

Uh, Sara, tako malo ste napisali, da tudi moj odgovor verjetno ne bo povsem ustrezen, zato predlagano premislite, preverite in (ne)sprejmite.

S preverjanjem mislim spraševanje, koliko velja moje ugibanje o vašem dejanskem stanju.

Kratki odgovori so sledečI:

> … utrujena, da se mi niti dihat ne da več …
(za več energije in obnavljanje naravne delovne sposobnosti telesa)

Jejte več žita v zrnju (nebrušenega, t.j. polnovrednega), količinsko, po teži, vsaj polovico vsakega obroka; priporoča se vse žito: pšenica, ječmen, oves, koruzni zdrob (polenta), rž, prosena kaša, ajdova kaša in riž. Izogibajte se mlevskim žitnim živilom in jejte žito v zrnju (!). Torej čim manj pekovskih izdelkov …

Za prilogo jejte zelenjavo, po možnosti svežo ali dušeno listnato. Za glavni obrok jejte kot dodatno prilogo stročnice (katerkoli) ali izdelke iz njih. Stročnice so pomembne, ker vsebujejo rastlinske beljakovine in maščobe, ki jih potrebuje telo za zdravo delovanje in obnavljanje.

Ne pozabiti na pitje pijače kljub zatohlemu ali soparnemu okolju (!). najboljša je voda …

Skrbite za redno iztrebljanje (pojdite že zjutraj na veliko potrebo in po možnosti tudi zvečer pred spanjem; tako bo prebava razbremenjena, pripravljena za jutranji zajtrk, čeprav boren, ponoči pa se bo telo bolj odpočilo in si hitreje obnavljalo moči)

> … omilit bolečine v nogah
(predvidevam, da vas bolijo zato, ker so od napora že preveč zbite, zakrčene in jim tudi manjka energije, saj se zdi, da delujete samo še zaradi volje oziroma želje vzdržati (!); pomeni, da pospešeno črpate rezerve, ki pa se že bližajo ničli)

prehrambni nasvet je isti kot zgoraj

če nosite nogavice, uporabljajte bambažaste ali iz drugega naravnega gradiva, da bo koža dihala

> … in pekoče podplate
(predidevam, da je vzrok isti kot za beloče noge, lahko pa je dodaten krivec neprimerna obutev)

– pekočost podplatov lahko zaostruje neprimerna obutev – gumijast ali umeten notranji podložel, umeten podplat, preveč zategnjene vezalke idr., kar preprečuje prekrvavitev stopal

– takoj po opravljeni službi oz. ko utegnete, bo zelo pomagalo, če si boste naredili slano kopel za stopala (recimo v bide vsujte pest naravne soli in odprite vodo, da se nateče do gležnjev visoko; zadošča nekaj minut, najbolje pa 5-10 minut; voda naj bo mlačna, ne mrzla niti vroča); tako se bodo stopala zmehčala in spanec bo temeljitejši

Splošen prehrambni nasvet: ogibajte se močni, težki hrani (mesu in mesnim izdelkom ter trdim slanim sirom), vsem mlečnim izdelkom, zapečenemu kruhu, krompirju, ledeni pijači, sladoledu, sladkarijam in torticam … Našteta živila izčrpavajo telo in na dolgi rok zmanjšujejo delovno sposobnost, čeprav nekatera dajejo hitro energijo, recimo sladkarije.

Verjeli ali ne, zdrava energija so sestavljeni ogljikovi hidrati, ki jih vsebuje polnovredno žito (v zrnju, ne mleto, in polnovredno, torej neglazirano oz. nebrušeno), stročnice in zelenjava.

Ker delate v gostinstvu, verjetno imate na izbiro precej raznovrstnih živil in pripravljene hrane.
Zgornje smernice vam bodo omogočile bolje skrbeti za telo s sprehrano.
Vredno se je sprva malo potruditi, potem bo pa telo povedalo svoje in bo več volje za večjo doslednost.

Upam, da bo pomagalo! Bi moralo, če vas pesti samo našteto …

Draga Sara , tako razumem vaše vprašanje, kot ste napisali sami – da ne pričakujete nemogočega, le malo razumevanja in morda kakšen koristen namig.

Strinjam se z vsem, kar vam je svetoval Ajtim, saj sem nekaj podobnih nasvetov imela pripravljenih za vas tudi v svojem žepu. Naj torej velja, da vam tako svetujeva dva, to pa ima še večjo težo, kajne ?

Že nekaj časa delujete v t.i. “izrednih razmerah”. Človekov organizem je zelo prilagodljiv in funkcionira tudi v “nadčloveških” pogojih . Stresne situacije aktivirajo dodatno adrenalinsko “bombo”, ki začasno okrepi delovanje organizma in ga dodatno mobilizira za spoprijem s situacijo. Tako začasno lahko preživimo tudi nemogoče napore.
( Ali, če povemo slikovito : dolžina elastike se lahko po potrebi kar precej podaljša, če jo na silo vlečemo v obe smeri, levo in desno.) Ta sposobnost organizma ( elastike …) za prenašanje povečanih naporov pa ne traja v nedogled. Če se prenapeto delovanje po določenem času lahko povrne na običajno raven, pomeni, da je organizem stresno situacijo uspešno obvladal. Če pa obremenitve trajajo preko vseh meja (časovno in/ali po obsegu), začne delovanje p e š a t i , pojavijo se znaki preutrujenosti, izčrpanosti, kasneje pa tudi m o t n j e v telesnem in duševnem funkcioniranju, ali pa celo z b o l i m o .
Kdaj nastopi ta faza, je odvisno od številnih dejavnikov , tako pri posamezniku ( telesna in duševna vzdržljivost, zdravje, energetska opremljenost, življenjske navade, duševna naravnanost v optimizem ali pesimizem, veselje do poklicnega dela … idr. ), kakor tudi v okolju ( narava dela, delovni pogoji, materialna stimulacija, sodelavci, predpostavljeni, podpora v družinskem okolju, partnersko razumevanje … idr.). Vse to so dejavniki, ki vplivajo na to, k o l i k o in kako d o l g o zmoremo prenašati obremenitve.
Pri vas so že očitni znaki preutrujenosti oz. se kažejo začetki izčrpanosti. Ko se začnejo pojavljati različne b o l e č i n e ( teh bo verjetno zmerom več in na različnih mestih ), je skrajni čas, da nekaj ukrenemo.
Nekaj namigov :
– Kolikor je mogoče, dajte v trenutnem življenjskem ritmu prednost samo tistemu, kar je res n u j n o oz. za vas najpomembnejše (ostalo začasno opustite ali odložite, brez občutkov krivde (!) , na ugodnejše čase : različna gospodinjska dela, družinske obveznosti … )
– Kolikor je mogoče, se poskusite držati r e d a . Dan si organizirajte tako, da bi bili vsaj 30 minut dnevno telesno dejavni v- n a r a v i , ki umirja, sprošča in zmanjšuje stres. Če med delovnim časom pretežno hodite, stojite …, je počitek lahko bolj “mirujoč”. Lahko si vzamete “svojih pet minut” za košček tišine in miru, kakšno sprostitveno vajo ali “minuto za zdravje”. Majhen, a učinkovit način za odpravljanje prenapetosti je lahko sprememba dihalnega ritma. To lahko storimo mimogrede: na moč globoko vdihnemo in potem počasi izdihujemo.Predamo se pravilnemu dihanju in mislimo na mir. S tem napetost “izdihamo”.
– Glede s p a n j a bi veljalo pravilo, da se držite svoje s t a l n e ure ( torej lezite k počitku vedno ob isti uri, tako boste najhitreje zaspali). To velja tudi za konec tedna, da ne rušite ustaljenega ritma.
– Glede p r e h r a n e vse, kar je že omenjeno, dodajam samo še to, da tudi različne r a z v a d e ( zatekanje k cigaretam, pretiravanje s kavo, uživanje alkohola …) lahko povzročajo napetost, razdražljivost in nespečnost.
– Bolečine v nogah lahko omili tudi nekajminutni oddih z visoko dvignjenimi nogami, in seveda ustrezna obutev.
– Čudežno moč ima lahko tudi razumevanje s strani družinskih članov, partnerska ljubezen, dotik, objem, osrečujoča spolnost …, zato se jim ne odpovejte, če vas osrečujejo, umirjajo in sproščajo oz. energetsko vzpodbujajo.
– Koristi tudi, če kljub vsemu ohranimo smisel za humor , saj vedno lahko najdemo kakšen vzrok, da se nasmejimo.
Optimizem in pozitivno razmišljanje vam lahko ohranja tudi zavedanje, da je sedanja situacija zgolj začasna in izjemna in da ji bodo sledili dopustniški dnevi, ko si boste lahko res privoščili, kar vas bo volja.
Vendar pa vas moram glede slednjega še na nekaj opozoriti. V obremenilnih situacijah včasih pride do t.i. “zapoznelega učinka”, ko se pravi znaki stresa začnejo kazati šele z zamikom – ali kot pravimo – pride za nami ! Prav je, da to veste, če bi vas bremenilo na dopustu.
In prav za zaključek še tole: če bi vas v teh napornih dnevih, ki vas še čakajo, zamikalo, da malo zarobantite, zakričite in odprete čustvene ventile, si kar dajte duška. Pomaga. ( Seveda prizanesite nič krivim žrtvam. )

Lepo vas pozdravljam ,
Veronika

Socustvujem z vami, kajti taksen urnik je necloveski.Abnormalno bi bilo, ce ne bi bili utrujeni.Taksen delavnik je tudi nezakonit in po mojem mnenju bi se morali drugace dogovoriti, ce hocete ohraniti svoje zdravje.Zelim vam prijeten dopust, ko se boste do njega prebili. Lep pozdrav!

New Report

Close