Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija Članek o SKU v Oni 24.5.2005

Članek o SKU v Oni 24.5.2005

V današnji Oni je objavljen dvostranski članek o sindromu kronične utrujenosti. Opisana je tudi zgodba ene bolnice.

Pošlji oblikovano (24-05-05 11:56)

Pozdravljeni,

Prav zahvaljujoc clanku o SKU sem koncno vsaj ugotovila kaj se pravzaprav dogaja z mano zadnjih 6 let.
Pred tolkimi leti sem zbolela zaradi atipicne virusne pljucnice (mycoplasma pneumonia), ki so jo zdravili skoraj pol leta in takrat so se zacele vse moje tezave.
Ne bom tukaj utrujala z detajli kako in kaj sem iskala pomoc, saj so vse zgodbe tudi na vasem forumu skorajda enake. Od nerazumevanja splosnega zdravnika, ki me je kmalu posiljal k psihiatru, prek Onkoloskega instituta, kjer niso ugotovili nic posebnega in kopice alternativnih zdravnikov, med katerimi je eden ugotovil moznost lymske borelioze … Zaradi vsega sem bila najprej depresivna, potem obupana in zadnje leto ze vsega navelicana in sprijaznjena z nesrecno usodo. Nikamor vec ne hodim razen v sluzbo, pa se to z velikim naporom, doma pa postorim samo najbolj osnovno in dobesedno padem v posteljo.
Zato bi vas, ostale udelezence tega foruma prosila za nasvet. Glede na dejstvo, da se nisem bila na infekcijski kliniki me zanima ali je sploh smiselno iti k njim po pomoc. Vse skupaj mi deluje precej brezuspesno.

Hvala za vas odgovor in cim manj bolecin vam vsem skupaj zelim.

Lepo pozdravljeni!

Je smiselno, če imate težave, ki lahko opozarjajo na prepogosto ponavljajoče se okužbe ali kronično okužbo (npr. trajajoča ali ponavljajoča se povišana temperatura, povečane in/ali boleče bezgavke, težave s sluznicami, kožo, boleče grlo … ).

Smiselno je tudi zato, da se izključijo druge možne bolezni, ki tudi lahko povzročajo kronično utrujenost (npr. zmanjšano delovanje ščitnice, revmatoidni artritis, Lymska borelioza, aids, rakava obolenja … – A to ste doslej verjetno že opravili … ).

Nenazadnje – če so vaše težave zelo izrazite, verjetno občasno potrebujete bolniški stalež ali kakšno drugo olajšavo, za kar potrebujete tudi strokovno mnenje specialista. Za postavitev diagnoze sindroma kronične utrujenosti (SKU) pa je primarno pristojen specialist infektolog.

Ne zdi se mi prav, da ste se kar vdali v “nesrečno usodo” in se sprijaznili z dejstvom, da vam “tako in tako nihče ne more ničesar pomagati”. Četudi zgolj simptomatsko (in ne vzročno) zdravljenje, ali zgolj krepitev imunskega sistema, je lahko več kot nič. Najmanj, kar lahko storite zase, je to, da ničesar ne storite. Zdravljenje SKU je praviloma zapleteno in mora biti individualno prilagojeno vsakemu bolniku(!).

Kot uspešen ukrep za zmanjševanje težav so se izkazali tudi p o g o v o r i z bolnikom. Čimveč se mora pogovarjati o stiskah, ki mu jih povzroča bolezen. Vljučite se v skupino za samopomoč, če v vašem okolju deluje.

V omenjenem članku je infektologinja zelo optimistično zaključila misli s stavkom, da “težave SKU navadno minejo brez usodnih posledic za bolnike, zato naj ne obupajo.” …

Iz literature in osebnih izkušenj bolnikov povzemam naslednje:
Potek bolezni se razlikuje od osebe do osebe. Nekateri bolniki se toliko pozdravijo, da lahko nadaljujejo z delom in drugimi aktivnostmi, vendar ob tem še vedno občutijo različne težave. Nekateri se lahko popolnoma pozdravijo, nekaterim pa gre vedno na slabše. Dlje ko bolezen traja, manjše so možnosti za popolno ozdravitev. Bolezen tudi sama po sebi n i h a , izboljšanju lahko spontano sledi poslabšanje in obratno. Zavedati se moramo, da na potek bolezni vplivajo tudi telesni ni duševni stresi.

Sindrom kronične utrujenosti sicer ni življenjsko usodna oz. življenjsko nevarna bolezen, ker ne povzroči smrti(!), vendar pomembno ZMANJŠA KAKOVOST BOLNIKOVEGA ŽIVLJENJA! Starostne (degenerativne) spremembe, predvsem na skeletu, pa se pri teh bolnikih ponavadi razvijejo prej in so hitreje napredujoče.

Draga Ivana, pomembno je, da se čimbolj p o u č i t e o naravi bolezni in sprejmete a k t i v n o vlogo pri zdravljenju. Temeljito analizirajte svoj življenjski slog, premišljeno izmenjujte obdobja aktivnosti in počitka in spoštujte telesne signale, ki povedo, kdaj z aktivnostjo pretiravate. Aktivnost je primerna le do tiste mere, do katere se simptomi ne poslabšajo. Sicer lahko le nihamo od prehodnega izboljšanja do ponovnega poslabšanja in nimamo možnosti, da bi bolezen izzvenela. Hočeš nočeš se je potrebno bolezni prilagoditi in si na novo organizirati življenje. Potrebno je postavljati prioritete pri vsakdanjih aktivnostih, večkrat tudi njihovo poenostavljanje.
Izražati je treba svoja čustva, ki se pojavijo zaradi nastalih razmer, kot so npr. jeza, razočaranje, žalost zaradi številnih izgub in porušenih sanj. Potrebno je poiskati podporo pri zdravniku, družini, prijateljih. Način življenja in razmišljanja je treba prilagoditi trenutnim telesnim in psihičnim zmogljivostim, čeprav je to zaradi ekonomskih in družbenih posledic bolezni dostikrat zelo težko.

Ne pozabite, da imate tudi med nami razumevajoče (in pre/izkušene) sogovornike!

Vse dobro vam želim,
Veronika

Draga Veronika,

najprej se zahvaljujem za vas hiter, prijazen in spodbuden odgovor.
Veste, po sestih letih trpljenja brez diagnoze se clovek zacne skoraj sramovati svojega stanja in kar utihne. Prvo leto sem o svojih tezavah tudi sama govorila z zdravniki, prijatelji, iskala pomoc na vseh koncih in resnicno verjela, da bodo kmalu ugotovili kaj je z mano narobe in da se bom zacela zdraviti. Potem so minevala leta, vsi so samo zmajevali z glavo, izvidi so bili vedno v mejah normale, razen eritrocitov v vodi in pogostih vnetjih zrela, secil in srednjega usesa.
Scasoma sem se vedno bolj zavedala, da je moje zdravje odvisno samo od mene. Po nasvetu enega zdravnika nisem samo lezala doma in jamrala ampak sem se prisilila in tudi obcasno tekla v bliznjem gozdu, hodila v hribe, na izlete, se dobivala s prijatelji. Razen s svojimi najblizjimi druzinskimi clani nisem vec govorila o se vedno povisani temperaturi, o zatecenih vratnih bezgavkah, o glavobolih, problemih s prebavo, bolecinah v misicah… Pila sem tudi sveze kozje mleko, proti vnetju zrela uporabljam propolis in ehinacejo, med in limono. Moram priznati, da mi je pri celi zadevi vseeno najbolj pomagala terapija z biorezonanco, ki jo prakticiram zadnje leto in pol. Ceprav imam se vedno telesno temperaturo okrog 37.3, obcasno zatekle bezgavke za usesi in s tem povezane nekajdnevne mocne glavobole, ki me zelo ovirajo pri delu, bolecine v misicah, vratu in ramenih – sem v bistveno boljsem stanju kot pred nekaj leti. Vem pa, da sem se vedno dalec od kakovostnega in celovitega zivljenja in da je moja druzina prikrajsana za negdanjo vedro in sprosceno mamo in zeno.
Vasa spletna stran, forum in informacije, ki jih posredujete so dragocene in se vam se enkrat toplo zahvaljujem za trud. Redno bom spremljala vase delo in se v prihodnje verjetno tudi odlocila za obisk Infekcijske klinike.
Lep pozdrav,
Ivana

Pozdravljena Ivana
Moram priznati da sem že tudi sama razmišljala otem da bi nam FM in SKU lahko pomagala bioresonanca ali nam lahko bolj podrobno opišete ,kako vam je bioresonanca pomagala za zdravljenje alergij ali za intoleranco.Ali veste saj to če pomaga zdraviti intoleranco?Se pravi da že veste, da nam veliko hrane škoduje ste že na dobri poti na začetku zelo pomaga če se zečnemo izogibazti hrani ki ugotovimo po njej poslapšanje stanja.
graciela

Veseli me, še naprej nas obiskujte!

Veronika

Pozdravljena Graciela,

Velika prednost bioresonance je hitra diagnostika, zdravnik takorekoc v nekaj minutah ugotovi na katera osnovna zivila ali snovi ste preobcutljivi ali alergicni. Samo zdravljenje z bioresonanco je po mojih izkusnjah zelo ucinkovito, saj po opravljeni terapiji brez neprijetnih posledic lahko jem tudi zivila, ki so mi prej povzrocala tezave. Seveda, vedno obstaja moznost, da ste obcutljivi na se kaksno rec za katero zdravnik ni imel vzorca in tega zal ne boste mogli ugotoviti in pozdraviti. (Lahko pa prinesete s seboj vzorec, ce sumite, da vam nekaj skoduje in bo zdravnik preveril, ce ste obcutljivi nanj).
Bioresonanca je pri meni bistveno umilila vse zdravstvene tezave, ne samo s prebavo. Ampak, izkusnje pacientov se razlikujejo …
Lep pozdrav,
Ivana

Hvala za odgovor ,sicer me preseneča da imate še zmeraj glavobole in bolečine vmišicah ker moje izkušnje namreč kažejo ko sem nehala jesti mlečne izdelke govedino ,močno beljakovinsko hrano,in slatkarije,umetne dodatke….imam manj bolečin v sklepih in mišicah,glavobole v močni obliki ,Preberite knjigo dr. amada ko zdravila odpovedo, baje da se imunski sistem ojača če se za 2 do 3 mesece izognemo zgoraj navedeni hrani.Ivana zanima me na kaj točno ste preobčutljivi ali alergični?Jaz osebno se izogibam še teško prebavljivi hrani,da ima telo čim manj dela z prebavo hrane, ne jejte pozno zvečer,ker boste težje zaspali ali sploh ne.

Obcutljiva sem na skoraj vse zitarice, riz, krompir, koruzo, rumenjak, razlicno sadje (razen robidnic), svinino in govedino, hisni prah in prsice. Ze nekaj let se izogibam strocnicam in cebuli, sladkarij skoraj ne jem. Kot vidite, sem morala generalno spremeniti svoje prehranjevalne navade. To je zaradi sluzbe zelo tezko izvedljivo, ampak poskusam kolikor se le da.

Skozi leta sem ugotovila, da se glavoboli pri meni pojavljajo predvsem takrat, ko vratne bezgavke zacnejo znova zatekati in trajajo dokler so zleze zatecene. Takrat sem tudi v najslabsem stanju. Zaenkrat nisem ugotovila ali je kaksna hrana povezana z zacetkom zatekanja bezgavk.

Pijem dosti svezih sadnih in zelenjavnih sokov (iz sokovnika) zaradi vitaminov in mineralov, energije in boljsega pocutja.

Knjigo Ko zdravila odpovedo sem ze dobila in se vam zahvaljujem za nasvet.
Lep pozdrav!

Ivana43
Preberite še kar sem danes napisala pod naslov obupana ,menim namreč da bi lahko prenehali z uživanjem mlečnih izdelkov,tako sem tudi jaz začela.Najprej sem se mlečnim izdelkom in govedini izogibala 14 dni nato pa 2 do tri dni uživala dodajala malici kosilu in večerji in opazovala reakcije nastopile so migrene slabosti in bruhanje,kar je kazalo da imam zapoznelo alergijo na mlečne izdelke.Nasvet opustite še kavo in slatkor.Niomamo kaj izgubiti če si pomagamo z dieto dokler ne najdejo zdravila za nas.Bojim se da se je moj sum potrdil da nesmemo jesti tudi O.G. upam da ne.Smo na vezi.Preberite še kaj smo pisali za nazaj Zanimivo
Graciela

Graciela, ce mislite, da vase tezave izhajajo predvsem iz alergij, priporocam terapijo z bioresonanco. Kolikor sem brala v clankih in iz lastne izkusnje je bioresonanca prav na tem podrocju najbolj uspesna. Terapija je tudi brez neprijetnih stranskih ucinkov, kar tezko recemo za zdravila proti alergijam.
Ce gre za obcutljivost na skoraj vse ogljikove hidrate je tudi nemogoce ziveti na nenehni dieti (in delati).

Kaksne so vase druge tezave?
Lep dan vam zelim,
Ivana

Pozdravljena Ivana
Čakam da bo Alternativna medicina priznana in ne bo treba na samo plačniško ker vem da bi me čakalo ogromno obiskov Pri meni gre še za okvaro številnih encimov-intoleranco to čutiš tako da te po določeni hrani napenja imaš močne krče in driske ali pa zaprtje zelo pogosto bruham mi je slabo ali pa imam neznosne mrzlice po zaužiti hrani ,ko pa spet jem nastopijo znova mrzlice.Neznosni glavoboli bolečine v sklepih,mišicah pogosto hodim na vodo imela kronično vnetje maternice,endimetriozo,vnetje žel. sluznice rane na dvanajstniku žolčne kamne,depresijo, paniko, tesnobo, motnje sponina ,motnje spanja imaš opčutek kakor da si v celi noči spal kako uro včasih nič,zbujaš se tak kakor da si garal 3 dni nenehoma ,ko vstanem se moram najprej spočiti , motnjes koncentracijo ,slabši vid kakor da si v zamegljenem prostoru ,slabši sluh motnje okusa večinoma skuham preslano,na začetkuse je bolezen začela z vrtoglavicami ,suha usta ,naval vročine,glavoboli.Občutljiva sem tudi ka kozmetiko in vse kemične hlape KOd so benzin petrolej lepilo guma cigareti parfemi _temu se reče MULTIPLI KEMIČNI SINDROM ta težava tudi še ni raziskana nekje sem prebrala da če imaš to imaš tudi totalno alergijo.Zakaj ,katere težave vam je bioresonanca pomagala kaj je boljše?Vse to kar sem imela in še imam je posledica SKU inFM vem
Graciela

Pozdravljena Graciela,

bioresonanca mi je omogočila, da lahko jem ogljikove hidrate brez hudih posledic. Tudi sama sem imela resne tezave z driskami, krči in slabostjo. Zdaj se je to vse umililo in umirilo in mi ni treba večno skrbeti kaj bom pojedla.
Imate prav glede števila obiskov pri bioresonanci. Treba je hoditi kar nekaj časa. Tudi zaradi vaših težav se mi zdi, da bi terapija bila precej dolgotrajna.
Priporočam vam sveže kozje mleko. Uravnava prebavo, je primerno tudi za tiste, ki so alergični na kravje mleko in je istočasno odlično za razvijanje imunske odpornosti. Mene je zelo okrepilo, pa še boljšega okusa je kot kravje.
Vse dobro vam želim,
Ivana

Pozdravljeni Ivana 43
Danes sem bila na BIOCOM pri dr. pregledu za alergije ali občutljivost Potrdila jeTo kar sem z leti tudi sama ugotovila da imam

Graciela,
veseli me, da ste se odločili za pregled. Upam, da vam bo terapija z bioresonanco koristila tako kot je meni.
Lep pozdrav,
Ivana

New Report

Close