Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija Moje izkušnje s guaifenesinom

Moje izkušnje s guaifenesinom

Lep pozdrav, vsem skupaj!

04. maja sem začela s GUAIFENESINOM. Se pravi da sem 12 dni pod terapijo. Ko sem planirala začeti z jemanjem tablet, sem zbirala informacije in vsaki nasvet mi je bil dobrodošel ( še vedno mi je ). Toda, ugotovila sem, da so informacije o lastnih izkušnjah s guaifenesinom pri nas dokaj skope; ali zaradi tega, ker tisti, ki ga že jemljejo nimajo časa podrobneje pisati o tem, ali zaradi tega, ker še sami čakajo da se prepričajo, da zdravilo res deluje.
Zaradi tega sem se odločila, da bom občasno napisala vtise o poteku zdravljenja v svojem primeru, svoja razmišljanja in svoje dileme. Mogoče bo to komu prišlo prav, mogoče bo kdo imel kakšen pameten nasvet zame!
Tudi sama še »raziskujem«, se učim in upam – da bodo po določenem času vidni tudi kakšni konkretni blagodejni rezultati. Zaenkrat sem na začetku, polna upanja in dokaj pozitivno naravnana glede zdravljenja.

04. maj – 10. maj

Sem na dozi 2-300 mg guaifenesina. Pred začetkom terapije sem prenehala kaditi ( zaradi salicilatov v tobaku ) in zaenkrat mi dobro gre! Vse tam do 09. maja sem se počutila občutno boljše kot pred terapijo. Fizično – manj bolečin, psihično – polna optimizma.
Ker ne poznam nobenga fizioterapevta, ki mi bo izrisal mapping, sem v skrbeh, če bom sploh vedla, kdaj bo zdravilo začelo delovati. Tudi knjigo dr. Amanda sem naročila, toda še vedno čakam nanjo. Povzetek sem prebrala, toda ne nudi mi vse potrebne informacije.
Računam na svojo intuicijo, in drug teden prehajam na večjo dozo zdravila.

11. maja začnem s dozo 2 x 600 mg guaifenesina. 12 maja me začenja boleti vse telo.
Dobesedno vsak košček. Najhuje, seveda, boli tam, ki običajno grdo boli: rameni obroč, križ, stegenske mišice… Včasih se mi prav močno zavrti v glavi. Imam občutek, da so mi noge in roke zatečene in težke 10 kg. Seveda gre samo za občutek, navidez se nič ni spremenilo.
Zvečer težko zaspim, kot bi se napila črne kave. Sprašujem se, ali je to zaradi tablet, ali zaradi tega, ker sem prenehala kaditi po tolkih letih, in se telo čisti? Navsezdanje sklepam, da to niti ni toliko pomembno… Tudi to, da sem prenehala kaditi je zame en veliki plus, ki sem ga zelo vesela!
Že po 10. maju mi mož pravi, če se zavedam, da se mi ten popravlja, in res, ugotavljam, da s mojega obraza počasi izginjajo grde rdeče lise, ki jih imam več kot 10 let, in jih ne morem z ničimer prekriti. Hura!
Nekako ob istem času, hkrati s bolečinami v celem telesu, sem opazila da se je moj kronični beli tok dodatno poslabšal, da so moji kronično vneti sinusi še hujši kot prej, in si nisem na čistem, če se me loteva prehlad, ali je to samo rezultat delovanja tablet. Dobila sem tudi rahlo zvišano temperaturo ( 37,5 ) in občutek splošne bolezni, nekaj podobnega začetku gripe. Toda, že čez par dni mi postaja jasno, da ni viroza, da je to verjetno bil moj prvi cikel. Saj si nisem verjela da bom kdajkoli v življenju srečna, da me vse tako boli. Ker, kako piše v knjigi dr. Amanda, če je tako – je dobro. Se pravi da terapija deluje.

15. maja se bolečine umirjajo in se vračajo samo na lokacije, ki so bile tudi prej kritične. Boli, toda precej manj kot prejšnji teden. Dobila tudi menstruacijo, ki je tokrat veliko bolj boleča, kot po navadi. Tudi to štejem v dobro? Kdo ve? Sem pa optimist!

LP

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

Hvala Gordana. Z zanimanjem bom spremljala tvoje opise.

Tako kot si rekla. Zgleda, da je to tvoja doza.

Vesna

Gordana, zelo dobra odločitev, da si pišete dnevnik. Z veseljem bom spremljala nadaljevanje.
Čestitke za odločitev, da prenehate s kajenjem .
Se beremo !

Veronika

Veronika in Vesna, HVALA LEPA za spodbudo, cloveku je lazje, ce je obkrozen s pozitivnimi razmisljanji!

LP

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

Danes mi je 20. dan terapije. Še vedno sem na odmerku od 2 x 600 mg. Včeraj sem imela polovičko dneva, ko sem se počutila enako kot pred terapijo. Pred tem sem imela zelo močne bolečine v ramenskem obroču, desni polovici vrata in glave ( kot me boli ponavadi ), samo da tokrat nič ni pomagalo, dokler bolečina ni izginila sama od sebe.
Danes zjutraj, ko sem ščetkala zobe sem opazila, da mi je začel odpadati zobni kamen sam od sebe ( s tem imam kronične probleme že vrsto let, ne glede na to kakšno pasto in zobno vodico uporabljam ), se kar hitro nabere nazaj… Prijetno sem presenečena, ker sem tudi v dr. Amandovi knjigi prebrala, da guaifenesin tudi tako učinkuje! Sama pa sploh nisem razmišljala o tej možnosti, temveč o svojih bolečih mišicah – tako da je odkritje bilo res presenečenje zame! Hkrati pa me tolaži in opogumlja da vztrajam, ker če lahko guaifenesin odlušči zobni kamen, verjetno bo sčasoma tudi iz mišic izločil odvečni fosfat.
Še enkrat vabim vse, ki jemljete zdravilo, da podelite s nami svoje izkušnje in dragocene nasvete.

LP

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

Danes sem se zbudila, kot po navadi, ob 6 zjutraj in začudena ugotovila, da je danes nekaj drugače! Nisem takoj skočila na noge, temveč sem v tišini ležala kakšnih 5-6 minut in skušala ugotoviti zakaj gre… Potem sem počasi sedla na rob postelje in spustila noge na tla. Nič! Še vedno ne boli! Opogumljena sem vstala iz postelje in naredila svoje prve jutranje korake, ki so ponavadi pravo mučenje za moje kronično boleče telo!
Še vedno ne boli! Včeraj sem imela še posebej močne bolečine po celotnem telesu, tako da je danes sprememba še bolj opazna.
In to ravno v trenutku, ko sem se začela spraševati, ali vse skupaj sploh ima kakšen smisel!?! Težko je, ko začneš jemati terapijo tako sam, brez nadzora, ker v resnici ne veš če sploh deluje… Ker pa itak nimam kaj več za izgubiti, sem se odločila na terapijo in sem prav vesela da deluje! Ne vem koliko bo pomagalo vse skupaj, zaenkrat pa kaže dobro! Plus tega, že več kot desetletje se ne spomnim, da bi se zjutraj vstala in da se ne bi razpadala po šivih!!! Tudi če traja le kratek čas, je lepo spet vedeti kakšen je to obučutek!!!

Opazila sem tudi, da moja sluznica postaja bolj gladka in ne tako občutljiva kot prej.

***

Še vedno imam probleme, ko kupjem izdelke za osebno higieno. Vse lepo in prav, če kje jasno piše da je notri nekaj kaj vsebuje zlog “SAL” ali “MINT”, toda, toliko je drugih izdelkov, ki prepovedane salicilate skrivajo za kakšnim čudnim latinskim imenom! Moram se še vedno veliko tega naučiti! Hvala bogu za internet! Ko sem iskala deodorant, sem mislila da me bo kap! Črke so bile tako drobne, da se mi ni niti sanjalo kaj gor piše. Naslednjič sem vzela lupo zraven, in seveda, čas, da preberem kaj piše na embalaži. Čez čas sem opazila, da me vse tri prodajalke čudno gledajo… Verjetno so se spraševale, kaj je neki narobe s mano! Nič zato! Itak sem zaradi svoje bolezni vso svoje življenje bila nekje na margini, nekaj “čudnega”, zakaj bi zdaj bilo kaj drugače??? Saj sem že navajena!!!

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

Ljuba Gordana, vztrajajte naprej! Spremljamo vas!

Veronika

Gordana čestitam ti od srca, že to , da si nehala kadit je več kot OK!hvala za tako isčrpno pisanje dnevnika ki za vse nas , ki se še odločamo okrog jemanje tega zdravila zelo veliko pomeni
hvala in srečno pelji naprej
lp

Hvala lepa, Smiljana, za lepe želje in tako iskreno spodbudo!!! Res sem srečna zaradi tega, ker sem opustila kajenje, to stoprocentno ni bilo dobro za mojo bolezen, toda treba je bilo prenehati… Zdaj je, po tolkih letih, končno prišlo do te stopnje bolečin in slabega počutja, da bi jedla zemljo – če bi bilo treba, da se bi bolje počutila. To je tudi razlog, zakaj sem začela s G. protokolom – čeprav ne vem koliko v resnici deluje, sem pa pripravljena verjeti temu kar piše dr. Amand v svoji knjigi. Saj itak nimam kaj izgubiti, razen bolečin… Dobim pa lahko veliko – svoje življenje nazaj!

LP

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

Danes je tretji dan mojega dobrega počutja! Bolečin ni, sem le rahlo okorna. Me prav zanima, kak dolgo bo trajal ta cikl, izkoristit ga je treba! Pa še tako lep, sončen dan je zunaj! Po dolgem času si bom privoščila en dolgi sprehod po Stražunu! Če malo bolje razmislim, tole je prava “avantura”, včasih lepa, včasih boleča – ne veš pa kaj te čaka na koncu. Upam, vseeno, da nekje na koncu dolgega predora tudi name čaka svetloba!

LP

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

Vem, da jaz imam probleme, ko kupujem kozmetične izdelke v trgovinah, ker ne vem kaj se skriva za latinskimi imeni, torej – tu prilagam link, na kateremu je mogoče prebrati kaj je dovoljeno:

LP

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

Danes mi je 37 dan terapije. 04. 06. sem si naredila najljubšo torto za svojo malo »obletnico«! Sem kar vesela, ker ne kadim ( nisem si mislila, da mi bo tokrat res ratalo)!
Moje prvo dobro obdobje je trajalo dva dni in pol, potem je sledilo 8 slabih, potem pa 4 in po dobrih, pol pa spet 8 slabih in ravno danes se je začelo tretje dobro obdobje! Moram reči, da zaenkrat vse dosti dobro prenašam, ker obdobje od 8 slabih dni, se mi ne zdi pretirano dolgo in se kar zdrži! Ugotovila sem eno interesantno stvar: dan preden se mi stanje izboljša so bolečine posebej močne! Včeraj so me tako hudo bolela stopala, da sem le s težavo hodila po stanovanju! Zato je zadovoljstvo bilo večje, ko sem se zjutraj zbudila in ugotovila, da se počutim kar v redu!
Skoraj ves mesec sem imela probleme s zaprtostjo ( kar je zame čudno, glede na to, da me je prej mučila driska ), toda zdaj se je tudi to uredilo. Sicer sem končno naredila malo večjo spremembo v svojih prehrambenih navadah.
Ostala sem pri odmerku 2×600 mg, ker se mi zdi da kar v redu deluje. Upam, da bo še naprej tako.

LP

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

drga Gordana ,piši nam kako si kaj ,vsaka tvoja izkušna nam prav pride , pa srečno pelji naprej
lp
Smilana

Lep pozdrav Smiljana, lep pozdrav vsem skupaj!

Komaj včeraj zvečer sem se vrnila domov in danes sem se prvič po dolgem času “sprehodila” po forumu in prebrala tvoje pisemce! Danes sem ekstremno utrujena ( ves dan sem hodila okoli ), toda obljubim, da se bom čimprej oglasila s obširnejšim postom. Do takrat želim vsem skupaj vse dobro in čimbolj zdravo!

lp

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

Lepo pozdravljeni!

Zdaj se že nekaj časa nisem oglasila, predvsem zaradi tega, ker me ni bilo doma, nekaj pa zaradi tega, ker sem sama precej zmedena s potekom zdravljenja.
Na začetku je laufalo vse O.K. Jasno sem razločila dobre in slabe dneve, toda, zadnjih mesec dni se počutim dokaj slabo in sploh več ne vem kaj naj napišem v svoj dnevnik. Če se sploh počutim dobro, je to za par uric zjutraj, in to bolj poredko… Žal, v glavnem se vlečem kot smrt na dopustu, že od zgodnjega jutra me vse boli, kot bi nekdo s menoj udrihal v steno.
Celo sem pomislila na to, da s nečim blokiram guai in sem začela preverjati izdelke, ki jih uporabljam, toda, nič takega ni… Ne vem niti sama kaj naj si mislim, naši veterani pa so tiho in se ne oglašajo…
Mogoče je pač tak period in bo minil. Bomo videli… Le da je težko obdržati optimizem, če se tako slabo počutiš!
Upam, da se naslednjič javim z bolj pozitivnim postom!

Med tem časom vas vse lepo pozdravljam in vam želim čim manj bolečin!

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

Ojla,

v prejšnjem postu sem pisala o tem, kako zadnji mesec ne čutim nobenih sprememb, glede guaia. Zdaj se mi svita, kaj bi lahko bil razlog. Približno nekako v tem času, ko se je vse “ustavilo” sem začela čutiti bolečine v ščitnici, ki je postala topla i vidno povečana, celo od zunaj lahko natipam nekašen vozliček. Šla sem k splošni zdravnici, ki mi je izdala napotnico, da naredim izvid TSH. Jutri grem v laboratorij in čez par dni bom vedla, če je ščitnica razlog za tako neprekinjeno slabo počutje. Sicer, s ščitnico imam probleme še od otroštva, toda, hormoni so bili v redu, le da je bila povečana. Leta 1996. sem bila na zadnji kontroli, kje je pisalo KONTROLA PO POTREBI. Hm… Ker mi se je zdelo, da ni potrebe, nisem do zdaj hodila na kontrole, ker itak težko dobim napotnice. Zdaj se mi zdi da JE potreba in bomo videli kaj je narobe. Ko izvem kaj več – sporočim.

Fajn se imejte v tem deževnem vremenu!

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

Pozdravljeni,

danes sem dobila izvide ščitničnih hormonov in se je pokazalo, da sem, žal, imela prav glede tega, da se je moje stanje poslabšalo zaradi ščitnice. TSH, T3 in T4 so katastrofalni, in kažejo na hiperitreozo. Kaj več bom izvedla po obisku pri tirologu.
Tako, da ne obupat glede terapije s guaiem. Jaz bom nadaljevala, škoditi ne more, bomo videli, kaj bom uredila pri tirologu.

Lep pozdrav vsem!

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

Gordana, to bo terapevtsko obvladljivo in bo potem počutje mnogo boljše.
Uspešno opravi pri tirologu!

Misel za današnji dan: “Radost podaljšuje življenje in čuva zdravje!” 🙂

LP, Veronika

No, zdaj, ko sem malo prišla k sebi, lahko nadaljujem. 🙂
Od kdaj jem zdravila za ščitnico, stanje se je res izboljšalo. 22. imam kontrolo, da vidimo, kako napredujem. Toda, ne morem kriviti ščitnico za vse svoje težave, ker je ščitnica “znorela” pred kratkim.
Z guaifenesinom je pa takole. En cajt ni bilo sprememb, pred kratkim pa sem spet imela 6 čudovitih dni, in to ravno v obdobju, ko sem imela zelo pomembne obveznosti in ko sem rabila veliko energije. Vse bolečine v mirovanju so izginile, edino so me noge bolele, ko sem šla po stopnicah. Ne spomnim se, kdaj sem se nazadnje tako dobro počutila. Zdaj sem spet v slabi fazi, ko bolijo vse mišice, ampak, v tolažbo mi je upanje, da bo kmalu boljše. Menda.
Opazila sem eno hecno zadevo od kdaj jem guaifenesin. Pred g. sem imela pogoste želočne težave, vse kaj sem pojedla mi je bilo težko in vsako malo sem morala piti sodo bikarbono ( kar sploh ni zaželeno ). Hkrati sem imela izmenično driske in obstipacijo. Nerodno do neba. Včasih zaradi tega nisem upala ven iz stanovanja. Prebava se mi je uredila, jem normalno in kaj je najbolj pomembno, ni mi slabo od hrane, ki jo zaužijem. Ne vem, če to gre pripisat guaiu, toda, takšno je trenutno stanje.
Žal mi je le, da nisem naredila mapping, tako, da težko egzaktno potrdim, če se sploh premikam z mesta ali je to le naključje. Toda, naključje sem ali tja, kako je lepo zjutraj se zbuditi in ugotoviti, da se počutiš kar fajn.
Žalosno, kolko truda moramo eni vložiti v nekaj, kaj je za navadnega človeka nekaj povsem samoumevnega!

Prijeten večer želim in seveda, bodite v zdravju in veselju!

lp

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

Veronika,

hvala za prelepo misel. Ne vem kaj se mi dogaja z računalnikom, toda, včasih mi sploh ne označi nove prispevke, tako, da sem to lepo misel prebrala skoraj mesec dni pozneje! No, kako je nekdo rekel: “Za lepe misli nikoli ni prepozno!”

lp

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

New Report

Close