Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija Izkušnje z guefenesinom

Izkušnje z guefenesinom

Lep pozdrav!

Prosila bi tiste, ki že dalj časa jemljejo guefenesin, za informacijo kako se počutijo in če imajo občutek, da jim gre na boljše? Informacije, ki sem jih našla na WEB-u govorijo o zelo dobrih izkušnjah v ZDA, toda mene zanimajo “domače” izkušnje!
Sicer, nekaj je že bilo na forumu, ampak, vsa ta pričevanja so o “stranskih učinkih” na začetku jemanja zdravila, mene pa predvsem zanima, če je že nekdo dal skozi ta najtežji period in se zdaj počuti dobro?

Hvala in lep pozdrav!

*** ” Zdrav človek ima milion želja,
bolan pa le eno!”****

( avtor mi ni znan )

Gordana

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

Tudi mene zanima ! Oglasite se !

Lep pozdrav!
Tudi jaz nestrpno čakam odgovor, kakšni so rezultati.

Vanda

Kaj ni nobenga, ki bi se počutil boljše? Al’ pa so vsi na dopustu? Oglasite se kaj, no!

NA GUAIFENESINU SEM OSMI MESEC. TEŽAVE SO SE ŽE PRECEJ ZMANJŠALE, ČEPRAV IMAM ŠE VEDNO DOBRA IN SLABA OBDOBJA, VENDAR SO DOBRA ŽE DALJŠA KOT SLABA. NA MAPPINGU MI JE MASERKA ZATRDILA, DA SO MOJE ZATRDLINE ŽE SKORAJ IZGINILE,POTEM PA SLEDI ŠE ČIŠČENJE V NOTRANJOSTI TKIV. TEŽAVE PRIČAKUJEM ŠE KAR NEKAJ MESECEV.

MATEJA

Verjetno ima dr.Popovič že kakšne rezultate, saj je kolikor se spomnim takrat v navodilih pisalo, da se dr.Popoviču pošilja neke obrazce o izboljšanju stanja po določenem času.

Jaz ga jemljem od 1. januarja in se mi zdi, da je na nekaterih področjih bolje.
Predvsem manj zatekam (po začetku jemanja kapsul sem naprej zelo zatekla na vseh težavnih točkah, zdaj pa se stanje zboljšuje). Doslej sem imela v tem obdobju leta vedno povsem otekle sklepe, predvsem ramenske, področje ob hrbtenici, pod lopaticicama in na križnem delu pa sem imela včasih zatekline, velike kot jabolka. Običajno sem morala nositi eno številko večje čevlje. Zdaj so te otekline veliko manjše in redkeje posejane, malodane izginile so tudi na prsnem košu, ki je bil prej izjemno boleč. Zdi se mi tudi, da bolje spim.
Še vedno pa sem precej utrujena, se zjutraj še vedno zbujam s povsem otrdelimi prsti na rokah in nogah kot že vrsto let, ostale so boleče točke, ki pa so zdaj manj boleče, ker nanje ne pritiskajo otekline, še vedno imam težave z mišicami, zdi pa se mi, da so se zmanjšale težave s tiki oziroma nenadzorovanimi gibi telesnih okončin pa tudi težav s prebavo je manj.

Lp, Ina

Ina, Mateja, Matej – hvala lepa za informacije, ki jih vsi tako nestrpno pričakujemo. Vaše izkušnje se mi zdijo precej spodbudne, zato kar naprej! Tudi sama se pripravljam na terapijo z guaifenesinom, zato bom vesela vsake informacije, ki jo lahko dobim!

Srečno in zdravo,

Gordana

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

OPOZORILO
VSI .KI JEMLJETE GUAIFENESIN BODITE POZORNI NA SESTAVO IZDELKOV, KI JIH UPORABLJATE. PROIZVAJALCI SESTAVINE NENEHNO SPREMINJAJO. SOLEA KREMA, PENA ZA LASE, ŠAMPON(panten) IN HOMEOPATSKA ZOBNA PASTA V KARTONASTI ŠKATLI NISO VEČ USTREZNI. HOMEOPATSKA ZOBNA PASTA ELMEX BREZ MENTOLA(BREZ ŠKATLICE), PA JE ŠE USTREZNA.KUPI SE JO V DM.V KOLIKOR JE KDO OD VAS NAŠEL KATERIKOLI USTREZEN IZDELEK,PROSIM JAVITE.
MATEJA

Lepo pozdravljeni!

Zanima me, če mi lahko kdo odgovori na naslednja vprašanja glede terapije s guaifenesinom:

1. A so salicilati nasploh škodljivi za bolnike s fibromialgijo, ali samo v primeru če jemlješ guaifenesin?

2. Mogoče kdo ve če je terapija s guaifenesinom toksična za jetro in ledvice ( glede na to, da zdravljenje poteka doživljenjsko ?)

3. Ali so napotki, ki jih je po forumu dala sestra dr. Popoviča kompletni, oziroma če je terapija samo s guaifenesinom, ali se dodatno jemlje še kak koktail zdravila zraven?

Lepa hvala za odgovor!

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

1. Salicilati so škodljivi le zato, ker povsem preprečujejo delovanje guaifenesina in ne zaradi svoje sestave;
2. V knjigah o tem ne piše nič, vendar je guaia že stoletja znano zdravilo za zdravljenje revme;
3. Terapija z guaifenesinom je samostojna, vendar nikjer ne piše, da bi moral zaradi nje opustiti uživanje vitaminov, mineralov in drugih dodatkov k hrani, ki jih uživajo tudi zdravi ljudje za lažje življenje.

Lp, Ina

Hvala lepa za odgovor! Me pa zanima še ena stvar, čeprav je to še daleč zame, toda vseeno… Kaj pa potem, ko je zdravljenje mimo in ko se počutiš dobro ( če se ), v kakšni količini se potem jemlje zdravilo naprej? Ostaneš na zadnji dozi tablet, ali se kaj spremeni?

Najlepša hvala in lep pozdrav!

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

Še nekaj me zanima!

1. V napotkih, ki jih je napisala sestra dr. Popoviča, piše da lahko jemo in pijemo vse, razen zeliščnih čajev v medicinske namene.
Nekje na netu sem zasledila, naj bi bilo strogo prepovedano uživanje paradižnika, limone in podobnega. Plus tega, naj ne bi pili nobenih sokov
( soft drinks ) – če dobro razumem angleški pomen besede, in mineralnih pijač. Je to točno, ali ne?

2. Zanima me kako pa je kaj z kavo? Je not kaj takega, kaj lahko blokira terapijo, ali ne?

3. Na netu sem tudi prebrala, da ko pripravljamo solate in podobno, nosimo rokavice??? A vi delate tako, ali normalno?

4. Me tudi zanima, če poznate kakšnega fizioterapevta v Mariboru, ki
je osposobljen izdelati mapping?

LP

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

1. Doza naj bi se ostala takšna, kot človeku pomaga. Ne spomnim se natančno, vendar se mi zdi, da pri 20% bolnikov zadostuje 600 mg dnevno, pri 60% odstotkih 1200 mg dnevno, manjši odstotek pa se počuti bolje šele pri večji dozi (doza se veča postopoma). V knjigi navajajo primere, pri katerih se je stanje bolniku poslabšalo, potem ko nekaj dni ni jemal tablet, ker jih zaradi težav z želodcem ni prenašal.

2. V knjigi sokovi niso na črni listi. Teksti na netu običajno upoštevajo predpostavko, da naj bi kakšnih 75 odstotkov fibromialgičnih bolnikov bolehalo tudi za sladkorno boleznijo. Ti morajo upoštevati tudi strogo dieto za sladkorne bolnike, sicer terapija z gueifenesinom ne pomaga.
Na črni listi so skoraj vse začimbe, stročnice… pa vso sadje od jabolk do kivija in limon (tovrstno sadje je zaradi kislin, ki jih vsebuje, tudi na črni listi klasičnih artritičnih obolenj, vsaj po nekaterih alternativnih teorijah). Teoretično so salicilati v vsaki hrani, vendar naj bi se, če jih zaužijemo v obliki hrane, razgradili, še preden bi lahko naredili škodo.
To pa ne velja za medicinske čaje ali zeliščne pripravke, ker je v njih odstotek salicilatov zelo visok, zato je prepovedano vsako uživanje zeliščnih zdravil.

3. Kava je dovoljena (prepovedana je le, če se obenem zdravite s homeopatskimi zdravili), dovoljene so tudi vino, pivo in druge alkoholne pijače.
Za solato najbrž velja isto kot za delo na vrtu – zelenjava, trave, grmovje in podobno vsebujejo veliko salicilatov, ki se absorbirajo skozi kožo, zato ne smemo priti v stik z njimi.

4. Za maserja v MB ne vem, vendar lahko maping naredi tudi fizioterapevt, če je seznanjen z boleznijo. Sicer pa boste učinke najbolje videli sami na sebi, zato maping, če ga je nemogoče izvesti, ni nujen, četudi naj bi bil osnovni smerokaz uspešnosti terapije.

Lp, Ina

IZKUŠNJE Z GUAIFENESINOM
SALICILATI NISO ŠKODLJIVI, VENDAR BLOKIRAJO ZDRAVILO, ZATO JIH JE PREPOVEDANO UPORABLJATI V KAKRŠNJI KOLI OBLIKI,KAKOR TUDI SALICILNO KISLINO Z VSEMI NJENIMI OBROČI. PRI JEMANJU GVAJA SE JE POTREBNO DOSLEDNO DRŽATI NAVODIL DR.AMONDA, SICER ZDRAVLJENJE NI USPEŠNO. ZDRAVILO NI TOKSIČNO ZA JETRA IN LEDVCA,MOŽEN STRANSKI UČINEK JE LAHKO LE RAHLA SLABOST(JAZ JE NIMAM). NAPOTKE KI JIH JE POSLALA SESTRA DR. POPOVIČA NISO POPOLNI IN DOSLEDNI, ZATO SI NATANČNO PREBERITE NAPOTKE, KI JIH JE OBJAVILA BERNICA NA NAŠEM FOROMU(NAPISALA JE POVZETEK KNJIGE DR. AMONDA).
( )

MATEJA

Hvala lepa za odgovor!

LP

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

Lep pozdravljeni!

Zelo skrbno sem prebrala napotke ob jemanju guafineseina, zamenjala potrebne kozmetične in druge izdelke v svojem gospodinjstvu, se psihično pripravila, prenehala kaditi in začela s terapijo guaifenesina.
Toda, marsikaj mi še ni jasno… Čez tri dni pričakujem original knjigo od dr. Amanda in jo bom prebrala, ampak do takrat imam nekoliko vprašanj.

Npr. DOZIRANJE. V povzetku piše doziranje za 1. teden, potem od 2. – 5. tedna, ptem od 6.-9. tedna in od 10. – 13. tedna. Takoj za tem piše, da se doza mora prilagajati svojemu občutju, tako da bo takšna da deluje.
Npr. kaj če jemljem guavu drugi teden in sem na odmerku 2×600 mg in še vedno ne deluje na mene? Ali moram čakati da mine teh 5 tednov in takrat zvišati, ali kako? Vse to je precej nejasno napisano.

Mapping nisem naredila, ker nimam pri kom, toda tukaj piše, da bomo že vedli po svojih ciklih, kaj je prav, kaj pa ne! O.K. Malo zatem pa piše, da nekateri bolniki sploh nimajo nobenih težav na svoji poti do ozdravljenja!!!???!!! Se pomeni, nimajo ciklov.

Kaj če nimam narejenega mappinga, in kaj če ne ” bom imela težav” na svoji poti do ozdravljenja, kako bom sploh vedela, če tablete delujejo pri meni ali ne?

Drugo; se pravi da naša koža ne sme več priti v stik z salicilati in zeliščni sokovi, jemo pa lahko! To naj bi bilo zato, ker bodo ledvice odvečne sal. predelale in izločile. Kaj pa sluznica usta ko jemo? Tudi tukaj salicilati lahko trenutno pridejo v kri?

Tretje; kako se vi znajdete v hišnih opravilih s rokavicami? Jaz imam dve levi roki v rokavicah in niče ne morem narediti kot se spodobi?

Četrto; ne boste verjeli kaj mi pada najtežje v celi tej zadevi – to, da si ne morem oprati zobe z normalno zobno pasto! Tota otroška od pomoranče se ne peni in nič ne velja… Je še kakšna, ki deluje bolj osvežilno a je dovoljena?

Vem da je precej vprašanj zmetanih na kup, ampak, kaj naj če hočem dobro razumeti?! Če mi kdo lahko odgovori bom zelo hvaležna!

LP

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

Pozdravljeni,

Terapija z guafineseinom po vsej verjetnosti deluje samo zato, ker iz prehrane in okolja izkljuci salicilate. Salicilati so ena izmed snovi, ki poleg aminov, glutamatov in razlicnih umetnih kemikalij (npr. prehranskih aditivov) lahko povzrocijo simptome fibromialgije in kronicne utrujenosti.

Za vec informacij si oglejte naslednje spletne strani:

http://www.fibrohugs.org/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=10665
http://web.mit.edu/london/www/guai.html

In se eliminacijska dieta FAILSAFE, ki pomaga velikemu stevilu ljudi s fibromialgijo in kronicno utrujenostjo odkriti, na katere snovi so obcutljivi:

http://www.fedupwithfoodadditives.info/factsheets/Factchronicfatigue.htm
http://www.plantpoisonsandrottenstuff.info

Medtem ko je npr. v Avstraliji taksna dieta del uradne medicine na alergoloskih klinikah, je v Sloveniji na zalost pretezno nepoznana!

Veliko srece in lep pozdrav!

New Report

Close