Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija KRONIČNA ZASPANOST

KRONIČNA ZASPANOST

Pozdravljeni!

Zadnje čase (cca pol leta) se mi dogaja da sem nenehno zaspana. Spat hodim mogoče res malo pozno (ob cca polnoči) toda kljub vsemu spim 7-8 ur. Stara sem 32 let, mati, pred letom in pol sem ostala doma in študiram pravo.
Izredno pa me moti to, da sem čez dan nenehno kronično zaspana. Pomagam si s kavo, raznimi energijskimi pijačami (Dark dog, Red bul), vendar se mi zdi da mi tudi to ne pomaga več dosti. Skoraj vsako popoldne zaspim za kako uro, ko pa se zbudim sem še bolj utrujena. Enostavno ne zdržim ves dan pokonci. Prej nikoli v življenju nisem hodila popoldne spat, le kadar sem bila bolna.
Pred nekaj leti je bilo moje življenje postavljeno na glavo in zelo stresno (bolezen otroka, ločitev, smrt sestre), kar me je vse skupaj privedlo do nekakšnega kaotičnega stanja in depresije, zaradi česar so mi predpisali antidepresiv Zoloft, ki pa ga še vedno uživam.
Zadnje leto dni se je moje življenje ponovno uredilo. Zaspanost ni posledica prekomerne utrujenosti, saj nisem preobremenjena.
Prosim svetujte mi kaj storiti oz. kaj mislite, da je lahko vzrok prekomerne zaspanosti.

Hvala in lep dan!

Ali je možno, da bi vam prekomerno zaspanost povzročalo antidepresivno zdravilo, ki ga še vedno uživate ?
Poskušajte se prisiliti, da bi namesto popoldanskega spanca uvedli v svoj urnik redno gibalno dejavnost (npr. hitro hojo ali rahel tek). Primerjajte počutje po enourni hoji na svežem zraku in po enournem popoldanskem spancu.
Poročajte, če boste občutili kakšno razliko!

LP,
Veronika

Tudi meni se je dogajalo, da sem po 6 urnem delovniku prišla domov, padla dol in vsaj dve uri spala kot ubita. Mnogo starejše sodelavke so se čudile in hvalile, da njim kljub napornemu poklicu tega ni treba. Spremljajoče težave in bolečine pa so privedle do dr. Popoviča, ki je diagnosticiral fibromialgijo. Čeprav sem hiperaktivna in športno zelo dejavna je bilo čisto nemogoče prebit dan brez počitka oz. spanja. Najbolj je bilo zanimivo na popoldanskih službenih sestankih, kamor sem prišla še vsa pomečkana in mežikajoča. Vem kako je to nadležno, a ne moreš, ne zdržiš brez vsaj urice spanja.
Povem pa, da se mi je po uživanju vitamina B12 stanje izredno izboljšalo in vrnilo ogromno prej manjkajoče energije. Zdaj pa itak ne vem, ker sem priklenjena na posteljo in cel dan vglavnem predremam tudi zaradi vpliva protibolečinskih tablet.
Veliko energije in lep pozdrav vam želim

Pozdravljene!

Moj fant ima zadnje čase probleme z utrujenostjo in zaspanostjo. Zjutraj kar v redu vstane, potem pa se hitro utrudi in bi spal. Okoli oči in v očeh čuti utrujenost, telo ima težko. Če dalj časa hodi, občuti kako je težak. Če 5 minut sedi na miru, bi že spal.
Ima visok pritisk, drugače ni bolan, vsaj ne da bi vedel.
Ne verjamem da gre zgolj za pomladansko utrujenost, ali pač glede na to, da se mu to dogaja kak mesec ali dva.

Najlepša hvala za kakršnokoli mnenje.

P.S. Star je 33 let

k&g in ella, morda bo pomagala energijska razlaga zaspanosti:

če se zaspanost pojavlja že zgodaj zvečer, naznačuje dvoje:
– hipoglikemičnost (pomanjkanje sladkorja v krvi) ali
– izčrpanost pljuč in širokega črevesa

če se zaspanost pojavlja že popoldan, pa poleg možne hipoglikemičnosti priča tudi o izčrpanost želodca, trebušne slinavke in vranice

kadar ne zaležeta počitek in gibanje v naravi (na svežem zraku), je gotovo ključ do rešitve prehrana kot tretji in najmočnejši zdravilni dejavnik

stalna zaspanost priča o pomanjkanju energije; njen najboljši izvor so setavljeni ogljikovi hidrati, ki so v žitu in zelenjavi

kadar se zaspanost pojavlja popoldan (in ni posledica prebavnega zastoja), se za odpravo utrujenosti in zaspanosti priporoča uživanje več prosene kaše in kuhane okrogle zelenjave (jedilnih buč, glavnatega ohrovta in zelja ter čebule)

pri moteči večerni utrujenosti in zaspanosti se za okrepitev prizadetih organov in odpravo zaspanosti priporoča uživanje več riža in korenaste zelenjave

na splošno se pri zaspanosti ukrepa s povečanjem količine žita (vseh vrst, ne le enega) v vsakodnevni prehrani

morda ni odveč dodati: žito je najbolj izdaten in zdrav vir energije, če je polnovredno in pripiravljeno v zrnju (torej ne kot mlevski izdelek, ki celo povzroča prebavne težave /!/)

Dodajam še moje razmišljanje :

Zdravnik mu je rekel da ima premajhno količino sladkorja v krvi. Se mi ful čudno sliši, njegova mama ima sladkorno pa ne vem ali je to lahko v kaki povezavi s tem?

Po mojem poznavanju možno. Vstopite v medicinski forum, npr. tukaj :

Zanimivo razlago hipoglikemije si lahko preberete tukaj (nekje v sredini teksta, ne takoj na začetku):

Nekaj pa še tukaj :

Najlepša hvala gospa Veronika, posredovala sem mu odgovore, mogoče se najde v katerem(upam sicer da ne, ampak vseeno je možno).

lp

ella

Ajtim ima prav, sama pa vem še za druge izdelke, po katerih kar pokaš od energije. So zdravi in rastlinskega izvora.

js imam podobne težave … cel dan sn zaspan, boli me glava, oči, tešk sem zbran, številk niti gledat ne morn, eno preprosto računanje morn po 5x pregledat, kr mi številke kr bežijo … hodim spat ob 8ih ali 9ih zvečer že ne vem … od kar pomnem …. iz malih nog …. kadar sem doma, da mi ni treba na delo, spim tudi do 11ih 12ih, že tudi do 1ih in več, pa hodim s “kuram” spat …. vsako ju3 pojem po celo čokolado (milka s keksi običajno:), 3-4 čokoladne rolice, kak bounty, snickers, spijem po 5 kav na dan plus energy pjače — da funkcioniram …. pa kljub temu, tešk ostajam buden čez dan …

Mogoče bi uporabili EFT-tehniko, ko nevravnovesje energije povzroča raznovrstne psihične in fizične probleme.

Količinske potrebe po spanju se individualno med seboj precej razlikujejo. Nekateri ljudje spijo malo, pa so čez dan kljub temu spočiti. Veliko je odvisno od posameznika, nekateri so spočiti že po petih urah spanja, drugi potrebujejo devet ali deset ur, da se počutijo naspani. Vendar je spanje, ki traja manj kot pet ur, za telo škodljivo. Večini zadostuje ok. 8 ur dnevno, toda dejavniki, ki številko dvigujejo ali nižajo, so tudi: starost, teža, mišična masa, dnevna fizična aktivnost, zdrav način življenja in seveda stres. (Malo za šalo, malo zares: Napoleon je menda govoril: “Štiri ure spi pravi moški, pet ur prespi ženska, šest pa kakšen idiot” …) Preprosto vodilo glede količine spanja pravi, da spimo dovolj, če čez dan nismo utrujeni in zaspani.

Ker ste od nekdaj imeli povečane potrebe po količini spanja, lahko sklepamo, da je to vaš prirojeni bioritem, ki mu velja slediti.

Pozornost pa mi pritegne še en podatek iz vašega prispevka, namreč dejstvo, da imate zjutraj prekomerno potrebo po sladkem, ki jo zadovoljite z različnimi sladkarijami. Ali ste že preverjali krvni sladkor? Morda sodite med tiste ljudi, ki jim hrana z visokim glikemičnim indeksom tako dvigne raven inzulina, da ta porast povzroči hiter padec sladkorja v krvi. Pri nekaterih ljudeh to povzroči občutke utrujenosti, zaspanosti, glavobol, povečano lakoto ipd.

Za začetek poskusite s spremenjeno prehrano. Hrana z nizkim GI pomaga, da je raven inzulina v telesu skozi cel dan nizka oz. optimalna. Iz jedilnika črtajte izdelke iz bele moke, belega sladkorja, belega riža, krompirja … Namesto tega poskusite jesti ržen kruh, polnozrnat riž, sojine testenine, vso zelenjavo, belo meso in ribe in tiste vrste sadja, ki vas ne naredi še bolj lačne.

Morda se velja potruditi, poskusite!

“Ali ste že kdaj preverjali svoj krvni sladkor? Morda sodite med tiste ljudi, ki jim hrana z visokim glikemičnim indeksom tako dvigne raven inzulina, da ta porast povzroči hiter padec sladkorja v krvi. Pri nekaterih ljudeh to povzroči občutke utrujenosti, zaspanosti, glavobol, povečano lakoto ipd.”

Nikoli nisem preverjal, imam pa občutek, da bi se splačal … ker se najdem v zgornjem stavku …. ko sej najem postanem otrujen, zapsan, pa takoj po jedi mi pade cuker, in jem sladkarije … vse na bazi čokolade, prekomerno bi reku 🙂 čeprav nisem predebel … je 78 kil na 1,72m … kako kilo dol nebi škodil … ampak sn chocolate junky … pa je lahko še tak obilno kosilo … mine ura, dve … in se komi zadržim da ne jem spet, k vem d ni potrebe … želja pa je … 🙂

kiro sadje me pa ne naredi lačnega? … js ne jem sadja pravzaprav ,.. kakšno banano kdaj pa kdaj … kakšna breskva … in je to to … pa še to zelooo redko … sladkarij pa ni nikol dost …

Imam eno oziroma dve vprašanji.Sem mati treh otrok,najmlajša je stara dvajset mesecev.Zjutraj ko vstanem še je vse ok,ampak po sluzbi bi samo padla v posteljo pa ne gre saj me otrok rabi,tako da sem že do konca brez energije in volje,če se naprimer zvečer vsedem bi že spala,tudi čez dan je tako,ko se vsedem mi več ni za nič.Zraven tega pa so me začeli izdajati tudi živci,saj imam natrpan dan,tako v službi kot doma,zato bi vas prosila,če imaste kak nasvet ali če se dobijo kaka zdravila ki bi mi pomagala da premagam to,saj nevem več kaj naj naredim.Otrok me rabi saj sem sama za vse.Hvala bogu da sta starejša dva že zase.Lep pozdrav in hvala.B.K.

Draga gospa, preobremenjeni ste in telo vam preko počutja sporoča, da ne živite v sozvočju s svojimi telesnimi in duševnimi potrebami!

Naše naravne potrebe so bolj zapletene, kot se zdi na prvi pogled.
Pravzaprav je organizem prilagodljiv in odporen – če znamo ujeti pravilno ravnotežje med telesno in duševno obremenitvijo, najti sorazmerje med aktivnostjo in počitkom, obveznostmi in prostim časom, delom in zabavo, hrano in duševnimi vzpodbudami, … zmoremo več, kot si kdaj predstavljamo. Naša vzdržljivost pa ima tudi svoje meje. Kako zdravo in zadovoljno živimo, je odvisno tudi od poznavanja in upoštevanja lastnih meja.

Nekaj v svojem življenju morate spremeniti, da se boste izognili nevarnosti, ki lahko preti vašemu zdravju. Pomagalo vam bo, če si okrepite telesno in duševno kondicijo, se naučite dnevne sprostitve, si vzamete nekaj prostega časa za igro z otrokom, ne zanemarite vseh svojih konjičkov … ipd.

Kaj od naštetega lahko naredite (?) :
Zmanjšate vsakodnevne obremenitve?
Si izdelate urnik dnevnih dejavnosti?
Sestavite seznam prednostnih nalog in ciljev ter izbirate pomembnejše, manj pomembne pa odložite ali opustite?
Znižate kriterije brezhibnosti? (popolna mama, brezhibna gospodinja, supervestna uslužbenka …?)
V dnevni urnik vključite tudi čas za telesno aktivnost in razvedrilo?
Ohranjate stik z naravo?
Poskrbite za zdravo prehrano in potrebno količino spanca?
Opazujete in prepoznavate svoje razpoloženje ter signale, na katere vas opozarja telesna “modrost”?
O svojih občutjih spregovorite z bližnjimi?
Poiščete pomoč, kadar čutite, da vsega ne zmorete sami?
Ohranjate stike s prijatelji?
Vzdržujete pozitivno samopodobo in se sprejemate vključno s svojimi slabostmi?
Gledate na življenje z vedre plati, razmišljate o prijetnih stvareh in svojih življenjskih uspehih – kar trije otroci nedvomno so …?
in tako naprej …?

(Nekaj o temi si lahko preberete tudi tukaj: in na številnih drugih mestih v starejših prispevkih. //)

Za lep pozdrav vam pošiljam pesem moje ljube pesnice:

ODŠEL JE
Na vrata trka moj ljubljeni otrok.
Ne odprem mu.
Delo imam. Veliko nujnega dela.
Otrok trka in kliče,
potem zajoče – in utihne.

Kasneje,
ko je delo opravljeno,
odprem vrata in srce –
toda otroka ni.
Odšel je.
(Neža Maurer)

Veronika

Pozdravljeni,

tudi jaz sem malo zaskrbljena, kot vsi tukaj na forumu.
Jaz nisem imela do zdaj nikoli podobnih težav. Zdaj pa se mi dogaja en teden. Vem da je to kratko časovno obdobje, pa vendar.
Zvečer grem spat okrog pol enajste ali enajste ure. Zjutraj vstanem ob sedmih, kar pomeni dovolj ur spanja. Vendar že zjutraj zelo težko vstanem, zelo sem utrujena, imam podočnjake in v očeh čutim kot da imam pesek. V službi sem nekje do 13h 14h takšna. Šele popoldan pridem malo k sebi in se normalno počutim. Zvečer okrog 20h pa postanem spet zelo utrujena. Naj poudarim, da nisem v stresu ali karkoli podobnega, da bi blo to krivo. Naj še omenim to, da že kakšen mesec jem 100% kvasovke in pa tudi kapsule Fitoval za lase in nohte. Zato mislim, da mi vitamina B ali železa ne primanjkuje.
Prosim za kakšen nasvet. Hvala vsem in lp.

New Report

Close