Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija Priporočam, preberite

Priporočam, preberite

V novi (marčevski) številki Vive (03/05) je izšla odlična priloga z naslovom: BOLEČINA, v kateri problematiko bolečine opisujejo strokovnjaki različnih specialističnih smeri (z različnih zornih kotov). Vredno temeljite posvetitve.
V prejšnji (februarski) številki pa ste gotovo zasledili sestavek o delovanju slovenskega Društva za fibromialgijo (v rubriki: Skupaj je lažje).

Preživite lep dan!

Veronika

Lep pozdrav!

Prilagam kopijo članka iz dnevnika VEČER o gradnji ortopedske klinike, kjer bo obratovala tudi ambulanta za fibromialgijo. Ambulanta bi naj delovala s koncesijo (napotnico).
Obetajo se nam svetlejši časi, saj bomo lahko obiskovali specializirano ambulanto za FMS, kjer bodo vedeli o čem govorimo in nas razumeli, četudi nas ne bodo mogli takoj pozdraviti.

vesnak

Svetozarevska 14, 2504 Maribor, SLOVENIA – tel. h.c. 02 / 23 53 500 – e-mail: [email protected]

Datum: Četrtek, 3. Marec 2005 – Stran: SLOVENIJA
Investitorji so dobili gradbeno dovoljenje, podpisali so urbanistično pogodbo, za gradnjo klinike v Domžalah se dogovarjajo z izvajalci del
Čakajo le še na ugodno vreme
Robert Popovič, direktor Klinike Ljubljana: “Hočemo delati v ustanovi, kjer ne bo “smrdelo” po bolnišnici” .

Robert Popovič, direktor Klinike Ljubljana
“Gradbeno dovoljenje imamo, urbanistično pogodbo z občino Domžale smo že podpisali, te dni bomo podpisali še pogodbo s končnim izvajalcem. Potem je odvisno le še od vremena: ali bomo začeli gradnjo že ta teden ali bomo še morali malo počakati,” je o gradnji objekta Klinike Ljubljana dejal njen direktor Robert Popovič.

Kaj bo Slovenija počela v novi skupni državi, v Evropski uniji, in kakšna je njena prihodnost, se sprašuje Popovič. “Proizvodnja bo nazadovala v vseh državah EU. Tudi zato je bodočnost Slovenije v gospodarski preusmeritvi od proizvodnje k področju storitev,” razmišlja Robert Popovič, sin znanega ortopeda Janka Popoviča, Belokranjca po rodu. Ta družina se ne namerava ustaviti le pri besedah: prihodnost vidijo v zgraditvi in organiziranosti specializirane ortopedske klinike, ki se bo razprostirala na 23.000 kvadratnih metrov velikem zemljišču v Domžalah.

“Zamisel o gradnji klinike je nastala spontano, na večerji z gospodom Helmutom Ederjem, večinskim lastnikom 13 bolnišnic v Avstriji. Dozorela je v pogovorih z očetom, ki tudi zdaj, ko je v pokoju, strokovno še zdaleč ne miruje,” je dejal Robert Popovič. “Zbral sem nekaj podatkov o zasedenosti bolnišnic po Sloveniji, o opravljenih operacijah, o izrabljenosti opreme in podobno. Na teh osnovah je zamisel o prvi ozko specializirani bolnišnici v Sloveniji dobila realne okvirje.” Zemljišče so dobili v Domžalah. Pri tem so upoštevali nekaj pogojev: mirno lokacijo, zmerne cene in dobre prometne povezave. Domžalčani so zamisel sprejeli brez posebnih zadržkov – načrt je že potrjen, pri čemer investitorjem nihče ni metal polen pod noge.

“Domžalčani s svojo županjo Cveto Zalokar Oražem so bili trdi, vendar pošteni pogajalci,” je dejal Robert Popovič. “Sedaj čakamo na začetek gradnje. Kliniko bomo odprli v letu dni, najkasneje v 15 mesecih po začetku gradnje.”

Klinika bo imela 8000 kvadratnih metrov površine, v njej bo 160 do 180 postelj; usposobili bodo tri operacijske dvorane, imeli bodo lastno lekarno, diagnostiko, rentgen in restavracijo. Zdravniki bodo ortopedi, ginekologi…, tam bosta protibolečinska ambulanta in ambulanta za proučevanje sindroma fibromialgije. Zanimiva bo ambulanta za proučevanje sindroma fibromialgije, to je bolezni, ki ji zdravniki običajno še zmeraj ne posvečajo dovolj pozornosti. Bolečine, ki jih prestajajo bolniki, ne pokaže nobena preiskava, rezultati preiskav so negativni, bolečine pa postajajo neznosne. Prvi so tovrstno bolezen začeli proučevati Američani. “O tej bolezni se še zmeraj zelo malo ve,” je dejal Robert Popovič.

Štirideset odstotkov denarja bo prispevala avstrijska firma Humamomed. To bo torej mešana, slovensko-avstrijska družba. Na kliniki bo zaposlenih 160 do 180 delavcev, od tega 12 do 17 zdravnikov specialistov. “Z njimi smo že v pogovorih. Naša ekipa bo sestavljena iz starejših in iz mlajših zdravnikov, tako se bodo pri nas prekrivale izkušnje z mladostno zagnanostjo. Z nekaterimi tujimi univerzami imamo sklenjene pogodbe o dopolnilnem izobraževanju. Računamo, da bomo delali po koncesijski pogodbi z državo, ponujali bomo tudi pomoč na osnovi samoplačniškega sistema. Kljub temu da bomo visoko specializirana zasebna klinika, v njej ne bo posebnega razkošja. Bo pa to vsekakor ustanova, v kateri ne bo “smrdelo” po bolnišnici.”

Vrednost investicije je 30 milijonov evrov. V to je zajeta tudi obnova bližnjega parka, saj se morajo objekti zliti z okolico. Obnoviti bo treba tudi cesto skozi park, križišče pred kliniko in del vodovodne napeljave.

Jože Jerman

Vesna, hvala za to informacijo! Ta članek iz “Večera” je danes prispel tudi na moj e-naslov, poslala mi ga je ga. Branka P.
Hvala obema in vsem, ker budno spremljate dogajanje in nas o vsem sproti obveščate. S skupnimi močmi nam gre res lažje!

Imejte se!
Veronika

lep pozdrav!

Hvala g. Veronika. Tudi meni je posredovala članek g.Branka.

Vesnak

Najnovejša informacija:

… ” gradbeno dovoljenje pričakujejo že konec tega meseca, sredi prihodnjega naj bi bilo pravnomočno, pripravljalna dela pa bi se lahko začela v začetku avgusta. Objekte bodo praviloma gradili 15 mesecev, nadaljnjih pet pa bodo potrebovali za opremljanje klinike in tehnični pregled. Po terminskem načrtu bi tako uporabno dovoljenje lahko dobili aprila leta 2007. “

(“Delo”, 3. 6. 05)

New Report

Close