Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija Mi lahko razložite…EBV

Mi lahko razložite…EBV

Najprej lepo pozdravljeni!
Ustavila sem se na vašem forumu in ga z zanimanjem začela prebirati.
Rada bi vas vprašala glede moje situacije: pri 18 letih (to je že 12 let tega) sem po bolečinah v grlu dobila stalno temperaturo od 37,3 do 37,6.
To temperaturo sem imela cele pol leta! Bila sem nesposobna za šolo, ležala sem doma v postelji celo zimo. Bila sem stalna gostja na infekcijski kliniki in so mi velikokrat vzeli ogromne količine krvi in jo pregledovali za vse možno. Zmeraj sem si želela, da bi kaj pokazalo, pa ni! Moram reči, da je bilo to hudo obdobje. Nihče mi namreč ni verjel, da sem dejansko bolna. Še domače sem komaj prepričala, čez čas pa so zelo trpeli, ker niso vedeli, kaj mi je in zakaj sem cele dneve v postelji. Imela sem tudi povečane bezgavke.
Stanje se mi je začelo izboljševati s poletjem. Nekako je minilo. Zadnji izvid iz klinike je govoril v prid EBV infekciji. Tako, takrat sem potem s pregledi zaključila, ker sem bila dejansko boljša.
Sedaj pa me zanima sledeče:
– po vsaki najmanjši bolezni ( npr. prehladu, operaciji…) se mi takrat, ko bi že moglo biti v redu, pojavi zvišana temperatura. Le-ta traja tudi po več tednov. Mar se ob znižani odpornosti reaktivira EBV??
– brala sem o povezanosti EBV z rakom! Naj povem, da sem pri 25-letih zbolela za rakom na mat. vratu! Prestala sem hudo operacijo, ki mi je spremenila (uničila) moje mlado življenje…
Menite, da je bil ta rak povezan z omenjenim virusom?
– glede na to, da pred 12 leti niso mogli dokazati, ali je dejansko EBV predvidevam, da so sedaj na voljo natančnejše preiskave. Menite, da bi bil pregled pri meni po toliko letih smiseln?

Lepa hvala za čimprejšnji odgovor, ki me zelo zanima.

Lepo pozdravljeni !

O virusu EB smo doslej že nekajkrat pisali ( npr. tukaj :
Vloga EBV pri boleznih SKU / (FM) ni povsem pojasnjena; nekatere raziskave jo potrjujejo, nekatere tudi ne. To, kar je danes znano, je, da je EBV samo eden izmed možnih(!) povzročiteljev bolezni, da pa so vzročni in/ali sprožilni dejavniki bolezni lahko različni (doslej je bilo proučevanih ok. 30 različnih infekcijskih agensov (vir: … ), med drugim tudi več vrst herpes virusa, kamor sodi tudi EBV.
Ameriška socialna zavarovalnica (Social Security administration) upošteva kot dokaz za bolezen SKU tudi laboratorijske teste na virus EB (tukaj: …).

V raziskavi, ki smo jo izvedli med bolniki s FM/SKU v okviru našega društva, je 22 bolnikov (ali 32%) začetek bolezni pri sebi povezovalo z -o k u ž b o (EBV in druge, največkrat borelija). Iz povzetka 6.mednarodne konference za SKU/ FM izhaja, da je ok. 72% bolezni povezane z okužbo (različni infekcijski agensi), manjši procent pa s čustveno in/ali telesno travmo ( operacija, porod, prometna nesreča … ). Po neki raziskavi imajo bolniki s SKU pogosteje v ozadju i n f e k c i j s k o- e p i z o d o, bolniki s FM pa pogosteje motnjo v m e t a b o l i z m u ali m e h a n s k o poškodbo ( tukaj … ).

Iz opisa vaših sedanjih težav ne razberem, da bi bolehali za SKU ali FM. Vprašanje , ali je smiselno ponovno opraviti testiranje na EBV, boste morali zastaviti na medicinskem forumu, npr. tukaj :

Nekaj o EBV in raku pa si lahko preberete tukaj :

Ne vem, če sem zadovoljivo odgovorila na vaša vprašanja, potrudila sem se v okviru svojih zmožnosti in omejenega znanja.

Lepo vas pozdravljam!

Veronika

New Report

Close