Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija strah pred višino

strah pred višino

Prosila bi za nasvet, ali ima že kdo izkušnje pri odpravljanju ali zdravljenju anksioznosti oz. fobije pred višino, ki je domnevna posledica nevarnega dogodka v naravi.
Hvala v naprej!

To ni moja osebna izkušnja, zato le nekaj malega iz “teorije”:

Veliko ljudi ima kakšen (nerazumen) strah pred določeno situacijo, položajem, predmetom idr. (nekateri se npr. “bolestno” bojijo majhnih, zaprtih prostorov, drugi odprtih, tretji vodne globine, pa določenih nenevarnih živalic, krvi, letenja, višine … in še marsičesa).
Taki strahovi navadno ne preprečujejo normalnega življenja, ker se človek situaciji uspešno “izogiba” ali pa jo postopoma obvladuje.
Kadar pa je strah tako močan, da posamezniku onemogoča normalno življenje in ga hromi v vsakodnevnem delovanju, se je potrebno z njim spopasti ob strokovni pomoči. Huda fobija lahko ob zavesti, da se moramo soočiti s tistim, česar nas je strah, povzroči prave napade tesnobe in grozavosti.

Pri premagovanju blagih fobij naj bi si pomagali tako, da se poskusimo p r i s i l i t i , da se bomo s situacijo SPOPRIJELI POSTOPOMA (desenzitizacija). Kakor gre človek npr. prav počasi in previdno v “mrzlo vodo”, ker je “šok metoda” lahko preveč stresna. Najprej si lahko samo v mislih (predstavah) domišljamo strašljivo situacijo, nato se lahko prisilimo, da jo “obvladujemo” na fotografiji, v posnetku, nato postopno z obvladovanjem v praksi, “step by step”, začnemo npr. z manjšimi višinami, ob podpori še koga, ki mu zaupamo, in tako postopno do konca, dokler situacije ne obvladamo.

Pri hujših fobijah (z znaki tesnobe in grozavosti) je potrebno strokovno zdravljenje. Lahko obiščete specialista psihiatra, ki ima poleg psihoterapevtske (vedenjske terapije) tudi možnost medikamentoznega zdravljenja. Ali pa obiščete izkušenega psihoterapevta specialista klinične psihologije, ki ima na voljo samo psihološke metode zdravljenja.

Priporočam vstop v forum tukaj: …

Lepo vas pozdravljam!
Veronika

Na kratko moja izkušnja.
Imam strah pred višino, me kar stisne v prsih. Še pred TV težko gledam, če se kaj dogaja na višini. Ker rada hodim v hribe (sem imela tudi že težave), sem se odločila, da skočim Bunge-jumping. Kot da bi šla v smrt. Sem premagala sama sebe, skočila in sedaj mi je malo lažje.
lp

Pogumno! Čestitam! To je bila pa kar “šok metoda”.

Lep pozdrav,
Veronika

New Report

Close