Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija utrujenost in sluzba

utrujenost in sluzba

Pozdravljeni!
Ze pred meseci sem pisal,ko mi je bilo pravzaprav najhuje in ste mi svetovali naj opravim nekatere preglede in sem tudi jih.
Ne vem zakaj,ampak takrat sem upal,da mi bodo nasli kaj oprejemljivega,da bom vsaj vedel pri cem sem,pa mi niso nasli nicesar.
Ostalo mi je pac dejstvo,da se sprijaznim s tem da imam depresijo.Z njo se borim kakor vem in znam in moram povedati,da mi pri tem najvec pomaga sport,tablete za depresijo pa mi lezijo nekje v predalu ze pol leta,saj sem obupal nad vsemi mogocimi antidepresivi,ki sem ji jemal skozi vsa ta dolga leta.Na koncu sem videl,da mi to kar ponuja nas trg enostavno ne pomaga nic vec.
Tako sedaj kar v redu zivim,vendar pa mi tezave povzroca sluzba.
Depresija mi je kljub temu pustila posledice.
Delam pa tako pisarnisko delo,kjer je potrebno ogromno koncentracije in ker prakticno ves cas sedim se mi vcasih ful spi.Mnogo bolj bi mi odgovarjalo,ce bi se vec gibal.
Po drugi strani pa mi koncetracija in vso to razmisljanje pobereta ogromno energije,tako da sem vcasih ze do malice tak kot ena cunja.
Pa me zanima,kaj bi mi pomagalo,da ne bi bil pri tem delu tako hitro zmatran?Nekaj kar te prebudi in ti da dodatno energijo.
Ker se dobi v lekarnah in po trgovinah marsikaj,me zanima ce ima kdo kaksne dobre izkusnje?
Zanima me tudi ,kako je z nadurnim delom?Ali si ga lahko oproscen,ce ti dolocen zdravnik vse to napise?
V nasi firmi gredo cez vse meje in resnicno razmisljam o tem,da bi vse skupaj pustil.

Spoštovani Mitja !

Iščem in iščem vas med starejšimi sporočili, pa vas nikakor ne morem najti pod tem imenom, da bi preverila, kako sva se pogovorila pred meseci. ( Ali vas lahko identificiram pod imenom MIRAN ? tukaj :
? )

Razočarani poveste, da so izključeni vsi organski vzroki za vaše slabo počutje . Jaz pa dodajam : torej ste s te plati lahko pomirjeni !

Ob diagnozi »depresija« pa resignirano zamahnete z roko, kot da bi bilo to nekaj skoraj omembe nevrednega ! To prepričanje je prvo, kar morate v glavi nemudoma spremeniti in se o tej bolezni dodatno poučiti ! Tudi depresija je namreč bolezen (!) , ob kateri vam ni treba prav nič zardevati. Ima povsem biološke osnove in bi jo lahko opredelili kot motnjo v možganski presnovi oz. motnjo v delovanju nevrotransmiterjev(prenašalcev sporočil) v možganih. (Morda ste si že prebrali moj širši odgovor o tej temi, pa tudi preizkus za morebitno samooceno. Tukaj : in tukaj : ) Iz opisa izhaja, da to obolenje ni samo čustvena motnja, temveč se kaže tudi v različnih telesnih znakih, ki jih ni mogoče vselej obvladovati samo z močjo lastne volje.

Mnogo depresij je po oceni strokovnjakov sploh neprepoznanih ali pa podcenjevanih. Računajo, da 5 do 25 odstotkov bolnikov, ki se zdravijo zaradi različnih bolečin, trpi zaradi depresije .
Kadar depresijo ugotavlja zdravnik in svetuje ustrezno zdravljenje, se mi zdi neustrezno hraniti zdravila v predalu, ob tem pa trpeti za hudim občutkom utrujenosti, težavami s koncentracijo, zmanjšanim interesom ali voljo za večino dnevnih aktivnosti, spalnimi motnjami, telesnim nemirom ali pa gibalno upočasnjenostjo , potrtostjo, neutemeljenimi občutki krivde … in podobnim. Mnogi depresivni ljudje se sprva branijo medikamentnega zdravljenja. Morda zato, ker menijo, da ta zdravila povzročajo odvisnost – kar so raziskave povsem ovrgle. Ali pa preprosto zato, ker so o naravi bolezni premalo poučeni.
Nekateri bolniki preskusijo več zdravil, preden najdejo najbolj ustrezno. Pomembna je tudi psihoterapevtska podpora bolnika. Ob tem pa seveda tudi vse ostalo, kar lahko stori bolnik sam zase ! (Tudi o tem sem že pisala.)
Zdravljenje depresije je lahko dolgotrajno in traja več let, preventivno pa lahko kar stalno.
Čeprav je mnogokrat težko, mora bolnik (in njegova bližnja okolica) dojeti svoje omejene zmožnosti in se sprijazniti z njimi oz. jim napovedati boj. Če se bolnik ne drži zdravnikovih nasvetov, si s tem prav nič ne pomaga, temveč ravno obratno.

Spoštovani Mitja, če vam vaše težave povzročajo trpljenje in posegajo v vaše življenje, jim napovejte boj z učinkovitimi sredstvi in metodami. Zakaj ne bi zaupali tistim, ki o tem vedo več od nas ?

Glede morebitne zamenjave delovnega mesta pa ste lahko testirali sami sebe po vprašanjih, ki sem vam jih omenila v najinem prvem pogovoru.

PS: Včeraj sem zvedela, da se je na novo ustanovilo Društvo za pomoč bolnikom z depresivno – anksioznimi motnjami, z imenom DAM. Predsednica društva je g. Maja Cimerman. Njihova spletna stran je trenutno v fazi nastajanja ; ko bom izvedela za njen spletni naslov, vam ga z veseljem sporočim !

Lepo vas pozdravljam !

Veronika

Pozdravljeni!
Najprej hvala za odgovor in upam,da mi boste kmalu poslali naslov od DAM-a.
Kar se pa mene tice vam povem,da trenutno nisem depresiven ampak zelo pogosto utrujen,kar pa je bistvena razlika.Zato sem tudi spraseval po kaksnih dodatkih,ki ti izboljsajo pocutje in in ti pripomorejo k temu,da se ne utrudis tako hitro.
Za moje delo,ki ga opravljam v sluzbi,mi je moja Psihiatrinja priporocila FIDIKOENCIM,ki pa se mi zdi ,da ni bil prevec ucinkovit.Ali mogoce ima kdo kaksne dobre izkusnje s cim drugim.
?

JAZ SE BOLJE POČUTIM, ČE JEMLJEM B-KOMPLEKS.
LEP POZDRAV, DANA!

Spoštovani soimenjak!

Če vas zanima energijska razlaga potrtosti, t.j. :

– kateri organ je najbolj prizadet (energijsko oslabel) in

– kako se depresivnost zdravi energijsko, t.j. s prehrano in z dopolnilnimi zvrstmi naravnega zdravilstva

vam rade volje razložim tudi nekaj njenih najpogostejših vzrokov in navedem nekaj priporočil za takojšnjo rabo (brez obiska zdravnika).

Razlaga izvira iz starodavne medicine, priporočila pa so uresničljiva tukaj in zdaj.

Spoštovani gospod Mitja F. ,

mene bi zanimalo, ker nimam o tem nikakršnega znanja.

Lepo vas pozdravljam in se vam zahvaljujem za sodelovanje!

Veronika

Hvala ker ste se oglasili .Res me zanima kaj se da narediti s prehrano in mogoce se s cim proti depresiji in utrujenosti.
Ze vnaprej se vam zahvaljujem za vaso razlago.
LEP POZDRAV

Spoštovani soimenjak in veronika!

Namesto preproste razlage bom postavil nekaj vprašanj.Odgovori nanje so pomembni za razumevanje zadravstvenih težav, tudi vaših, mitja, obenem pa tudi ljudje, ki jih muči utrujenost.

Ali je znano, koliko energije (ogljikovih hidratov) porabi človek v povprečju za delovanje možganov? 40 %, umski delavec pa 50, 60 in več %

Ali telo zmore pretvarjati zaloge maščob v ogljikove hidrate za potrebe umskega dela? Ne zmore(!).
Tovrstno pretvarjanje maščob se dogaja le pri telesnem naprezanju, t.j. športu, fizičnem delu ipd.
Torej je potrebno za umsko delo uživati veliko OH.

Ali telo pri pomanjkanju ogljikovih hidratov (energije) lahko pretvarja belajkovine v OH. Da, zmore. Sicer počasi in težko.
Beljakovine se črpajo iz vsega telesa, najprej pa iz mišičja. Pri tem se mišice krčijo in zategujejo.

Kateri organi so neposredno povezani s potrtostjo (depresivnostjo)? Pljuča in široko (debelo) črevo.
In kaj namiguje potrtost? Da so pljuča in (ali) široko črevo energijsko izčrpani, oslabeli ali preveč zbiti.

Ali obstaja hrana, ki še neposredno slabi pljuča in široko črevo, torej tudi zaostruje depresivnost? Da, taka hrana je sadje, sladkor, preveč tekočine, maščobe in olje ter zapečeni pekovski izdelki iz moke (kruh iz moke, keksi, prepečenec, toast, pecivo idr.).

Ali obstajajo znaki, ki pričajo o splošnem pomanjkanju sestavljenih OH v telesu in napovedujejo potrtost? Da, tak znak je utrujenost in bolečost (stalna napetost) ramenskega obroča.
Kaj povzroča potrtost oz. oslabelost pljuč? Razlogi so lahko različni, lahko tudi dolgotrajno pretiravanje s spolnostjo, največkrat pa neprimerna prehrana, ki telesu ne daje vseh snovi za obnavljanje niti energije, ki jo potrebuje za vsakodnevno delovanje. Svoje dodajajo še živila, ki škodujejo telesu, ga mašijo in izčrpavajo.

Kakšna je nasploh hrana, ki dolgoročno škoduje telesu, ker ga slabi, obremenjuje z odvečnimi snovmi in strupi ter ga tudi razpušča (zlasti notranje organe)? Sem spadajo: vsa osiromašena (rafinirana) živila, pečeni mlevski izdelki, meso in mesni izdelki iz kopenskih živali, živalsko mleko in izdelki iz njega, enostavni sladkor, med in vsa močna sladila, južno sadje in oreški ter preveč surovega domačega sadja, razhudnikovke (paradižnik, krompir, jajčevec, paprika, feferon …), zamrznjena, kemično obdelana, gensko spremenjena idr. umetna hrana, ledeno hladna in gazirana pijača, alkohol, prava kava ter vsi opojni napitki.
Našteta živila povzročajo tudi kislost krvi. Kadar je kakovost krvi slaba daljše obdobje, se začenja pojavljati zmerna potrtost in krvna obolenja (glej 3. stopnjo v stopenjskem razvoju bolezni v ).

Zahodni človek je vzgojen v duhu odločnega ukrepanja, zato pri občutku utrujenosti, energijski izčrpanosti ali ohlajenosti telesa – sega po močno krepčilni hrani, ki greje telo, ga zbija ali ima visok glikemični indeks.
Ko pa se počuti vroč, prenapet in ga »razganja« od viška energije, se želi hitro sprazniti, sprostiti ali pa sega po močno svežilni hrani – je veliko svežega sadja ali pije veliko pijače, ledeno mrzlo ali gazirano pijačo, sega po sladoledu ipd. (glej zgoraj našteto hrano).

Tako skrajno ukrepanje in uživanje energijsko skrajne hrane povzroča v telesu močno energijsko nihanje, hitro spreminjanje razpoloženja in pomanjkanje sredinske, umirjevalne energije. Depresivnost je neredko posledica takih skrajnosti v prehrani in pomanjkanja kakovostne hrane z bolj sredinsko, umirjevalno energijo (glej spodaj naštete skupine živil.

Dolgotrajna potrtost je lahko tudi posledica prebavnih težav, izčrpanosti prebavil in prebavnih težav, ki zaostrujejo zdravstvene težave. Znanilci takih težav so zgaga, vetrovi in napenjanje, občasno siljenje na bruhanje, driska ali zaprtost (zapeka), leno črevesje (v resnici je črevesje oslabelo, izčrpano), borborigmi (slišni zvoki iz črevesja), prebavni zastoj, črevesne kolike ter iritabilno črevesje.

Med zahrbtnimi prebavnimi težavami bi posebej omenil prebavni zastoj, ki je dozdevno nedolžen, a zelo ovira človeka. Naj naštejem le najpogostejše značilne znake: razpuščeno črevesje, mrazenje čez dan, hladnost stopal popoldan in zvečer, nerazložljiva popoldanska ali večerna dremavost in utrujenostjo … (mitja, pozor!)

S kakšno hrano se zdravi potrtost in se energijsko polnijo pljuča ter celotno telo? S sestavljenimi ogljikovimi hidrati iz žita v zrnju in iz zelenjave, s stročnicami in z izdelki iz njih; dodatna hrana so še alge in sadje (več kuhanega kot svežega in le za priboljšek).
Našteta živila pa so zdrava in zdravijo le, če so pridelana ekološko, čim manj predelana in niso osiromašena (rafinirana). Zlasti žito, kot glavni izvor energije, se mora uživati v zrnju, torej ne v mlevskih izdelkih.

Za zdravljenje potrtosti so še zlasti dobrodejni rjavi riž, korenasta zelenjava ter algi hizika in arama. Obstajajo tudi posebni prehranski pripravki.

Pri hudi in dolgotrajni potrtosti je najbolje obiskati prehrambno-zdravstvenega svetovalca, ki bo ocenil celotno zdravstveno stanje in priporočil ustrezno celovito ukrepanje – spremembo prehrambnih in nekaterih življenjskih navad.
Ali pa se temeljito samoizobraziti o pomenu prehrane – to je dolgoročno najbolje!

Tole je na kratko in zelo zgoščeno – nekakšen mozaik ukrepov, ki najbolj učinkuje kot celota.

(Morda bo zgornje koga spodbudilo k razmisleku, kam v zgoraj naštetem spadajo farmacevtiki – med zdravila al škodila.)

Pozdravljeni Mitja!

Čutim, da vam moram napisati nekaj vspodbudnih besed pri iskanju nove poti. Pred nekaj meseci nisem bila nič na boljšem, kot ste vi sedaj. s spremembo prehrane in živlenskega sloga sem sedaj čisto nov človek. zadnje čase kar prekipevam od energije. Lahko rečem, da delam že cele dneve in ne čutim kakšne posebne utrjenosti, kot sem jo prej. Tudi popoldanska zaspanost se pojavi zelo redko. Mrazenje je vse bolj redko. Prebava je boljša. Seveda so zadnji meseci terjali trdno disciplino in precej napora v miselnih spremembah. Prišla sem do spoznanja, da sem sama odgovorna za svoje zdravje in življenje in mi tega ne more nihče podariti, če se sama ne potrudim.
G, Mitja mi je veliko pomagal s svojimi nasveti, zato gre vsa zahvala njemu za moje izboljšanje.
Kot vidite se trudi pomagati tudi drugim in verjamem, da mu bo prisluhnilo še kako uho in potrdilo mojo izkušnjo.

Lep pozdrav in veliko poguma na novi poti.

Metka

Draga ga. Metka!

Vaše spodbudne novice o korenito izboljšanem zdravju so mi v veliko zadoščenje – pravzaprav največja nagrada, ki jo človek lahko dobi.

Pred kratkim me je gospa s Štajerske vprašala, ali obstajajo ljudje v Sloveniji, ki bi ji lahko posredovali spodbudne izkušnje v zvezi z veležitno prehrano in s spremenjenimi prehrambnimi navadami ali lahko navajam le primere iz tujine (spraševala je zaradi moža, ki ima tumor na možganih). Odgovoril sem ji, da poznam 2 zapisani pričevanji o zdravitvi “neozdravljive” levkemije in pljučnega raka, vem za nekaj nepopisanih ozdravitev ter za primer starejšega gospoda v Lj., ki si je ozdravil nevarno raščo v glavi.

Za druga zapisana pričevanja o ozdravitvah v Sloveniji ne vem, se pa vsak dan pojavi kdo, ki me s svojimi spodbudnimi izkušnjami spodbuja na zastavljeni poti. Tak primer ste tudi vi, ga. Metka.

Dobrodošla je tudi vsaka kritika in pripombe. Le tako bo skupno prizadevanje obrodilo najboljše sadove.

Vse dobro in vesele decembrske praznike!

Mitja F.

pripis: Dobil vabilo na praznovanje Društva za FM; z veseljem se ga bom udeležil.

Lepo se vam zahvaljujem!

Veronika

Mitja F- znanec je bil na terapiji v Novi gorici. Mogoče vam je poznano??
No v glavnem so mu pri 55 spomladi odkrili raka na modah, ki je bil že obsežen /PSA???17/.Imel je obsevanje in poleti je prišel v Slovenijo na dopust. Ah ja možakar že deset let boleha za depresijo- zdravljen- na tabletah.No jeseni se je bolezen ponovila in sicer so ugotovili metastaze na limfah in mu niso znali več pomagati. Prišel je v Slovenijo, šel v gorico in sedaj je dober mesec doma. Ima določeno prehrano in knaipp terapije.
Konec januarja ima pregled pri svojem zdravniku in vam na ta naslov sporočim, kako in kaj je z njim.
Ja še to pri naravnem zdravljenju je moral opustiti vse tablete in se je o tem pogovoril s svojim psihiatrom in splošnim zdravnikom- oba sta ga podprla v tem zdravljenju.Ja možakar prihaja iz Nemčije.

Zdravo, sončnica_11!

Ne, ne poznam gospoda niti sem slišal zanj.

Renično dobrodošlo je, da se začnejo zbirati tudi pričevanja o ozdravitvah “neozdravljivih” bolezni iz bližnjega okolja in prevodi tujih pričevanj ne bodo več potrebni.

Hvala za predlog! Se priporočam!

Upam, da je dotični gospod spoznal pomen zdravih prehrambnih navad in je obiskal dobrega prehrambno-zdravstvenega (makrobiotičnega) svetovalca!

Morda ni odveč, da se dotičnemu gospodu pove, da obstajajo pričevanja o ozdravitvah raka na modih. Nekaj jih je zbranih v knjigi “Ishraniom protiv raka” (prevod ameriškega izvirnika “Cancer prevention Diet”, napisal Michio Kushi with Alex Jack).

Še izčrpnejše pa je pričevanje Anthonyja J. Sattilara o njegovi ozdravitvi, ki ga je obširno popisal v svoji knjigici “Recalled by Life”: je splošni zdravnik, izšolan v zahodnem duhu, ki je opisal tudi svoje dvome o marsikateri nešolski zvrsti zdravljenja; kljub vsemu pa je posedoval toliko zdravega razuma in odprtosti, da se je zamislil o priporočilih dveh naključno pobranih štoparjev, ki sta mu omenila ozdravljiovst “neozdravlivih” bolezni, če se telesu omogoči, da se začne samozdraviti. Skratka, A.J Sattilaro je opisal svojo pot do popolne ozdravitve razsejanega raka, ki se je začel v modih (ki so mu jih odstranili). Ko so mu odkrili še razsevke v glavi, hrbtenici in pljučih, pa seveda nadaljne operacije niso bile več smiselne …

Knjigico sem po dolgem iskanju uspel dobiti in jo rade volje posodim v branje. Napisana je v angleščini.

Mimogrede: pri založniku preverjam možnost pridobitve založniških pravic za slovenski prevod; kljub verjetnemu pozitivnemu odgovoru pa je do izdaje slovenskega prevoda še daleč (približno eno leto); obstaja pa že srbskohrvaški prevod z naslovom “Vračen u život”.

Pozdravljeni vsi skupaj!
Zelim vam obilo srece in cim manj tezav z zdravjem v 2005.
Gospod Mitja-priznam,da sem kar zmeden v zvezi s prehrano,ker so nekatere stvari cisto drugacne,kot sem jih jaz poznal do sedaj.
Ker pa sem se odlocil,da poizkusim,me zanima,na koga naj se obrnem?
Ne poznam nobenega svetovalca za prehrano-ali bi se lahko pogovoril z vami?Mogoce imate kaksen naslov od kaksnega strokovnjaka?
LEP POZDRAV

Pozdravljeni, soimenjak!

Prehrambno-zdravstveno (makrobiotično) svetujeva jaz in Zlatko Pejić v Zagrebu. Po srečanju z vami in diagnosticiranju zdravstvenega stanja, seveda.

Vedeti je namreč treba, da se poleg znanega gotovo pojavlja še kakšno drugo obolenje, ki ga je tudi treba upoštevati pri celovitem svetovanju.

Obsega izpolnitev vprašalnika, da se ugotovijo prehrambne navade in zdravstvena preteklost, v pogovoru se razjasnijo še podrobnosti, iz vaših obraznih značilnosti, izgleda kože in celotnega telesa ugotovim celotno zdravstveno stanje (s pomočjo tkim. daljnovzhodne diagnostike).
Nato napišem priporočila, to je jedilnik za en teden (ki se potem tedensko ponavlja – do ozdravitve; potem se jedilnik spremeni in razširi) ter priporočim še spremembo nekaterih življenjskih navad. Vse s ciljem uspešnega samozdravljenja bolezni in krepitve zdravstvene odpornosti.

Moje svetovanje traja 2-3 ure. Dobite napisan jedilnik, pojasnim glavne vzroke vašega zdravstvenega stanja, recepte za pripravo vseh vrst žita, nekaterih posebnih zelenjavnih jedi, posebnih pripravkov za domačo nego in nekaj splošno-poučnih priporočil. O tem vam lahko več pove ga. Metka, predsednica društva za FM, ker sem ji svetoval.

Za svetovanja pri Zlatku P. morate dogovoriti dan in uro, telefonistka vas bo prevezala; t 00385 1 484-71-19 ali -5.

Za dodatna pojasnila me dobite na t. 040-757-259. Pozdravljam vas!

Mitja Fajdiga
Ljubljana

a ni to isto? V glavi misliš, da si utrujem, to si narediš s svojimi misli, v bistvu si na pravi poti za depresijo, če že nisi. Saj tvoja utrujenost je povezana s tvojimi misli. Priporočam ti, da obišči psihoterapevta, ki zdravi s hipnozo.

Zdravo, bonano!

Tvojo domnevo bo strokovno komentiral kdo drug, jaz jo bom življenjsko.

Predstavljaj si človeka, ki se rodi zdrav (večina se nas radi kolikortoliko zdravih, kajne) in živi, živi, uživa življenje, ga preskuša, odkriva, s tem tudi sebe. Ali tak človek kdaj pomisli na utrujenost, depresivnost, bolezen … pa vendar se enkrat pojavi kar “samo od sebe” (hudirja, kako, če pa nikoli ni pomislil na to, saj se je rodil zdrav in vesel …).

Prva, naravna oblika utrujenosti nastopi zaradi pomanjkanja energije, zdelanosti. In kako se odpravi? S počitkom, z dobrim obrokom, s spanjem … in utrujenosti ni več. Tako preprosto je, če si zdrav.

Če pa človek ne posveča dovolj pozornosti svojemu telesu oz. dolgotrajno zanemarja svoj “motor” (mu ne daje pravega goriva, maziva idr.), ta prej ali slej zatarokira, se mu zaleti, obnemore ali se celo “crkne” od utrujenosti.

Žal, bonano, zagovarjaš teorijo, ki ne zdrži preproste življenjske presoje oz. je skregana z zdravo pametjo.

Duševno zdravje je pogojeno tudi s sposobnostjo ločevati zrnje od plev in ne sprejemati vsake domneve za sveto. Sicer je res potrebno obiskati psihoterapevta, da on loči zrnje od plev namesto duševno zbeganega človeka.

Vse dobro!

mogoče bi ti prav prišlo kaj iz
spletna stran depresivnih je

New Report

Close