Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija Kateri antidepresiv?

Kateri antidepresiv?

Pozdravljeni!
Vse, ki imate potrjeno fibromialgijo (ali pa tudi ne in trpite za kroničnimi bolečinami v mišicah), bi rada vprašala, kateri antidepresiv jemljete in kakšne so vaše izkušnje z njimi. Ali olajšajo bolečino? Sama zaradi neprestanih bolečin v vratu in hrbtu že dva meseca jemljem Asentro (najprej 25 mg, zdaj 50 mg), pa ni nobenega izboljšanja. Opažam pa, da ima boljši učinek Apaurin (vendar mi ga ne priporočajo zaradi možne odvisnosti po daljšem jemanju). Lepo prosim, če ima kdo podobne izkušnje, da opiše, katera učinkovina najbolj pomaga. Vem, da ne reagiramo vsi enako, pa vendar me zanima. Imam namreč občutek, da sam antidepresiv ne pomaga čisto nič, ker je potrebno poleg tega jemati še sredstva proti bolečinam…
Vnaprej hvala za vaše odgovore.

Lep pozdrav !

Meni je infektolog svetoval Amyzol 10 mg, v majhnih odmerkih. Ker sem imela glede teh zdravil pomisleke (nisem se počutila depresivne), me je opogumil, naj se s temi pomisleki ne obremenjujem, ker se to zdravilo uporablja tudi v protibolečinski terapiji in zmanjšuje neugodje v mišicah. Podobno mi je svetovala tudi specialistka nevrologinja.
Moja izkušnja z Amyzolom je ugodna. Zmanjšuje mi kronično šumenje v glavi in do neke mere ureja motnje spanja. Glede protibolečinskih učinkov pa ta zdravila ne zadostujejo. Vsaj občasno boste potrebovali tudi protibolečinska zdravila.
V zadnji številki Nedeljskega dnevnika (21/11) je bil objavljen odličen članek o zdravljenju bolečine (intervju z dvema specialistoma anesteziologoma). Priporočam, preberite.

Lepo vas pozdravljam!

Veronika

Meni je revmolog predpisal Prozac, 20 mg dnevno. Rekel je, da antidepresivi pomagajo približno polovici pacienk s fibromialgijo. Jemljem ga poleg velikih količin vitamina E (600 mg dnevno) že od leta 1998, z dvema dvomesečnima prekinitvama, med katerima sem lahko spoznala razliko, kako je, ce zdravila jemljem ali ne. Bolecine niso popolnoma zginile, se je pa zelo zmanjsal cas, ko so res hude. Druga sredstva proti bolecinam nimajo pri meni nobenega ucinka, pomaga pa mi toplota (infrardeci zarki, termofor), izogibanje vetru, izogibanje pretiranim naporom, in pa avtogeni trening – sproscanje misic. Sprijazniti sem se morala s tem, da se moram veliko stvarem odpovedati, ce hocem živeti s kolikor toliko malo bolečinami (potovanjem, napornemu delu, športu, nerednemu življenju, kavi, alkoholu). Takoj čutim, če se “pregrešim”. Zdaj bom skušala pri kakem zdravniku dobiti še injekcije vitamina B12, ker sem brala na internetu, da pri nekaterih ljudeh s fibromialgijo pomaga.

Lep pozdrav
Marjeta

Torej, jaz sem začela pred mesecem in pol jemati Cypramil ter Q10 (probat ni greh). Redni glavoboli so se mi precej zmanjšali, pa tudi čez dan nisem tako brezvoljna in tečna zaradi bolečin, seveda pa so bolečine, predvsem v vratu in križu še vedno prisotne. Morda je pa le nekaj v povezavi s seratoninom. Teh tablet se ne bojim, saj ne povzročajo odvisnosti, vzpodbudijo izločanje seratonina, ki ga naše telo tako ali tako proizvaja.
Skratka, malce boljše je.

Irena

ŽIVJO!
PRIBLIŽNO 8 MESECEV JEMLJEM CIPRALEX 1 TABLETO DNEVNO. REZULTATI SO SLEDEČI: IZBOLJŠANJE SPANJA, GLAVOBOLOV JE MANJ, NASPLOŠNO JE POČUTJE BOLJŠE. SEDAJ SEM V FAZI OPUŠČANJA, KER ME ZANIMA KAKO SE BOM POČUTILA BREZ TEH TABLET.
JEMLJEM TUDI VITAMINE B-KOMPLEX, KI MI OD VSEH DO SEDAJ PREIZKUŠANIH DODATKOV (FREE RADICAL STOP, Q10) DAJE ŠE NAJVEČ ENERGIJE.
SREČNO!
DANA

POZDRAVLJENI!
TUDI JAZ JEMLJEM TABLETE COAXIL 3 X1 ,TER HELX 2 X1 .AMPAK IMAM TUDI
SAMA OBČUTEK DA MI TABLETI NE POMAGAJO VELIKO .MISLIM DA BI BILO ŠE NAJBOLJ ,DA BI NEHALA JEMATI , SAMO BOJIM SE KAJ BO , DA NE BO ŠE SLABŠE. POČUTIM SE PA ZELO SLABO. KAJ SVETUJETE. HVALA.

Helex je pomirjevalo (anksiolitik, ne antidepresiv !), ki ga ne smete jemati daljši čas, ker lahko povzroča odvisnost.
Kaj razumete pod “slabo se počutim”: ali pretežno bolečine ali prvenstveno utrujenost in energetski manko? Če izstopajo bolečine, svetujem, da obiščete protibolečinsko ambulanto.

LP,
Veronika

Hoj!

Meni je psihiatrinja predpisala Cipralex 10 mg 1x dnevno.Poleg tega jemljem še Sirdalud (za sproščanje mišic )in Naklofen.

LP Tanja

jaz pa jemljem AMIZOL 25 mg, 3 krat na dan,menim da je kar v redu
lp
Smiljana

Tudi jaz imam slabo mnenje o AD – jih- Jemala sem jih 2 leti. Sedaj ko želim to prenehati uživat je pa hudi odtegnitveni sindrom. Da sem jih začela jemati je bilo tako, da sem osebni zdravnici rekla kako sem po naravi otožna in se preveč sekiram, pa mi je kar dala AD. V tem času sem se zelo zredila. Pa še mnogo drugih negativnih učinkov je bilo prisotnih. Sedaj zopet poskušam opustiti zdravilo CKIPRALEX, upam da bo šlo.
Lep pozdrav!
Nataša.

Antidepresiv morate opuščati postopoma, s postopnim zmanjševanjem doze, tako kot ste pred dvema letoma postopoma višali dozo ob uvajanju zdravila. Svetujem, da ga opuščate izključno pod zdravnikovim nadzorom.
Lepo vas pozdravljam!

pozdravljeni vsi ki se borite s temi neznosnimi bolečinami!Ker mi ni nobena stvar pomagala proti bolečinam sem sedaj začela jemati poleg Cymbalte-1 na dan še Lyrico eno zjutraj eno zvečer in moram reči,da je stanje bolj normalno in da so bolečine manjše.Kako dolgo bo tako bomo pa videli.Želim vam lep dan!

Jaz pa jemljem cymbalto 1 nad in lyrico 2 na dan,pa je nekako za zdržaz,samo skrbi me ker poleg teh tablet jemljem še druge in samo čakam kdaj me bo zapustil še želodec.Držite se on lep dan!

Nisem prebrala vsega pod to temo, ker je preveč zame. Lahko, da je že kdo pisal o tem.
Rada bi samo opozorila na nekaj.
Zdravniki in farmacevti velikokrat “pozabijo” opozoriti pacienta na to, da, če jemlje ASENTRO ali ZOLOFT in še veliko drugih zdravil (seznam je naveden na spodnji povezavi), NE BI SMEL JESTI GRENIVKE http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=1621, ker se učinek tablete (s tem tudi stranski učinki) lahko do 15x poveča. Kolikor se spomnim, v navodilih za uporabo Zolofta sploh nič ne piše o tem (v Asentri piše).

Emina

New Report

Close