Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija PREDAVANJE IZ MAKROBIOTIKE

PREDAVANJE IZ MAKROBIOTIKE

V SOBOTO 2.10. 2004, JE V PROSTORIH LJUBLJANSKEGA POTNIŠKEGA PROMETA POTEKALO PREDAVANJE IZ MAKROBIOTIKE. ZA DRUŠTVO GA JE PRIPRAVIL G. MITJA FAJDIGA ZDRAVSTVENO – PREHRAMBENI SVETOVALEC. POSLUŠALCI SO POKAZALI VELIKO ZANIMANJE, SAJ JE BILO OČITNO, DA SE ZAVEDAJO DEJSTVA, DA SLABE PREHRANSKE NAVADE PRISPEVAJO K ZAČETKU IN RAZVOJU BOLEZNI. BOLJ ZDRAVO IN NARAVNO PREHRANJEVANJE PA JE DOBER ZAČETEK K IZBOLJŠANJU ZDRAVSTVENEGA STANJA IN BOLJŠEGA POČUTJA, TAKO FIZIČNEGA, KOT PSIHIČNEGA.

G. FAJDIGA JE V UVODU PREDSTAVIL ŽIVILA , KI SE UPORABLJAJO V MAKROBIOTIKI. OSVEŽIL NAM JE KUHINJO NAŠIH BABIC IN PRIBLIŽAL NARAVO, NA KATERO SMO V ČASU PREDELANE HRANE ŽE MALCE POZABILI. V NADALJEVANJU JE SPREGOVORIL O SEDMIH STOPNJAH RAZVOJA BOLEZNI IN MISLIM, DA SE JE MARSIKATERI BOLNIK S FIBROMIALGIJO VIDEL V TEH RAZVRSTITVAH. ZANIMIVO JE BILO SLIŠATI TUDI O OBČASNI PREBAVNI ZAPRTOSTI, KATERA PRAV TAKO MUČI VEČINO BOLNIKOV IN POVZROČA HUDE STISKE IN TEŽAVE, KI SE ODRAŽAJO NA ČREVESJU IN CELOTNEM ORGANSKEM SISTEMU. PODROBNEJE SMO SE SEZNANILI Z ŽIVILI, NAČINOM KUHANJA IN SESTAVI VSAKODNEVNIH OBROKOV. PREPRIČALI SMO SE, DA JE PREHRANA POLNOVREDNA IN RAZNOLIKA. O UČINKU PA SE MORA PREPRIČATI VSAK SAM. NEKAJ PRIČEVANJ O OZDRAVITVI Z MAKROBIOTIKO NEM JE POSREDOVAL ŽE G. FAJDIGA NA NAŠ FORUM ( ). FOTOKOPIJE JE MOŽNO DOBITI TUDI NA DRUŠTVU.

PREDAVANJE JE BILO LEPO SPREJETO, BOLNIKI SO VELIKO SPRAŠEVALI, SE ZANIMALI, NJIHOV PRISTOP JE BIL NA TRENUTKE CELO KRITIČEN.

PREDAVATELJ NUDI TUDI SVETOVANJE. GLEDE NA VAŠE ZDRAVSTVENO STANJE VAM SESTAVI JEDILNIK IN VAM POSREDUJE NEKAJ PRIPOROČIL S KATERIMI SI POMAGATE PRI IZBOLJŠANJU ZDRAVJA.

ČE BO DOVOLJ ZANIMANJA BO DRUŠTVO ORGANIZIRALO TUDI KUHARSKI TEČAJ. TAKO BO POT LAŽJA IN POTREBNO MANJ UČENJA IZ KNJIG.

PRISTOPIMO AKTIVNO K ZDRAVLJENJU NAŠE BOLEZNI. HRANA JE ENA VELIKA TABLETA , KOT PRAVI G. FAJDIGA.

LEP POZDRAV IN NASVIDENJE NA NAŠIH NASLEDNJIH SREČANJIH.

METKA

Se zahvaljujem, ga. Metka, za povabilo in organizacijo predavanja. Vaš povzetek mi omogoča, da dodam nekaj svojih misli.

Na predavanju sem osvetlil ozadje uspešnih ozdravitev KU in FM, ki so že znane ter prikazal razlike med šolsko medicino in naravnim zdravilstvom.

Izkoriščam priložnost, da povzamem nekaj poudarkov, ki bodo marsikomu pomagali, zlasti če ga muči samo utrujenost, nima pa drugih zdravstvenih težav:

(a) pri ljudeh, ki sem jim že prehrambno-zdravstveno svetoval, sem ugotovil, da se večina prehranjuje z živili, ki povzročajo prebavno zaprtost (ne zapeko oz. težavno in neredno izločanje blata, temveč hude prebavne težave – iritabilno črevesje); sem spadajo:
– mlevski izdelki – kruh iz moke /četudi vsebuje otrobe/, keksi, pecivo, testenine idr.
– mlečni proizvodi – vse kar je iz živalskega mleka, torej tudi siri, jogurt, kefir, skuta, smetana idr.
– razhudnikovke – krompir, jajčevec, paradižnik, zelena paprika idr.; hladijo telo in razpuščajo črevesje tudi, če so pečeni (!)
– sveže sadje in sveža zelenjava
– južno sadje in zelenjava; pri njih ni pomembno, ali so sveži, sušeni, vloženi ali kuhani, v vsakem primeru premočno svežijo telo, ga hladijo in razpuščajo črevesje
– sladkarije z obilo enostavnega sladkorja
– mesna hrana

(b) vsem svetovancem so v prehrani primanjkovali:
– sestavljeni ogljikovi hidrati, ki se nahajajo v žitu in zelenjavi
– lahko prebavljive in zdrave beljakovine in maščobe, ki se nahajajo v stročnicah in izdelkih iz njih
– rudnine (minerali in kovine), ki se nahajajo v algah (in se zlahka vsrkavajo); današnja zelenjava vsebuje manj vitaminov in rudnin kot tista, ki so jo uživali naši predniki

(c) priporočal sem uživanje doma pridelanih vrtnin in poljščin oz. kupovanje sonaravno pridelanih (ekoloških oz. bio-živil, ker so kemično in gensko neoporečna, predvsem pa so izdatnejša energijsko in tudi z učinkovinami)

(č) marsikateri si je sčasoma oslabil tudi nekatere druge organe, zato jih je potrebno energijsko okrepiti (s prehrano, kopelmi, z obkladki, masažo idr.)

(d) neka gospa, s hudimi prebavnimi težavami, je bila na pregledu pri znanem zdravniku, ki je dejansko ugotovil, da ima gospa povsem pokvarjeno prebavo, vendar to po njegovem ni bolezen; iritabilno črevesje morda res ni bolezen, je pa hudo obolenje, ki povzroča prenekatero zdravstveno težavo, ki se ob nezdravljenju vzroka lahko razvije v hudo bolezen, tudi “neozdravljivo”

(e) če telo ne dobiva s hrano vseh sestavin in energije, ki jih potrebuje za svoje obnavljanje in ohranjanje zdravstvene odpornosti, se poraja dolgotrajna utrujenost, ki se sčasoma zaostruje in se ji pridružujejo še drugi bolezenski znaki

(f) marsikdo me ob srečanju (svetovanju) ali na predavanju vpraša, kaj naj potem je, če se odsvetujejo kruh, testenine, krompir, pica, keksi, pecivo …; odgovor je: (neglazirano) žito v zrnju (v zrnju, ne mleto), kuhano ali surovo (namočeno, da se da žvečiti), zrnati kruh (podoben nemškemu pumpernicklu), občasno kosmiči z rastlinskim “mlekom”, t.j. riževim, ovsenim ali s sojinim napitkom; delno drobljeno oziroma lomljeno žito, koruzni zdrob ali kuhana koruza na storžu, kuskus idr. ter zelenjava in stročnice; obstaja pa še seznam dodatne oz. občasno nadomestne hrane

(g) marsikdo pozablja, da človek v povprečju porablja 40 % vseh ogljikovih hidratov za delovanje možganov; sodobni človek pa je neredko umski delavec, življenje ga sili v stalno sprotno učenje, presojanje, tehtanje odločitev ipd.; kdor ima maščobne zaloge, jih telo lahko presnavlja v ogljikove hidrate pri telesnem naporu – športanju, mišičnem naprezanju, medtem ko jih za umsko naprezanje ne more (!); človek, ki veliko razmišlja, mora uživati veliko sladkorja (oglj. hidratov), zato mladina in študirajoči ljudje tako radi segajo po čokoladi, bombonih, sladkih napitkih, keksih, pecivu in drugih živilih z visokim glikemičnim indeksom

(h) na predavanju sem srečal nekaj ljudi, ki jih muči redna ali pogosta hipoglikemičnost ali celo hiperinsulinizem, pa navzven delujejo zdravo kot dren; (rešitev niso sladkarije, temveč žito in zelenjava ter posebni pripravki za bolj uravnoteženo delovanje trebušne slinavke in celotno presnovo)

(i) vsakomur svetujem, naj se poduči o pomenu prehrane, da ne bo odvisen od tujih nasvetov; s tem bo lahko pomagal tudi svojim bližnjim; to zlasti velja za matere in žene, ki običajno pripravljajo hrano za več bližnjih, saj jim s tem priučujejo tudi (ne)zdrave prehrambne navade; za skrajšanje učne poti se priporoča obiskovanje kuharskega tečaja, da se nauči kombinirati živila ter pripravljati okusne in energijsko uravnotežene obroke

(j) predavanje so poslušali ljudje z različnimi zdravstvenimi težavami, ne le z dolgotrajno utrujenostjo in s fibromialgijo; v marsikaterem resnem zdravstvenem primeru zgornja priporočila ne zadoščajo oz. so pomanjkljiva

Mitja Fajdiga

PRISRCNO POZDRAVLJENI!
ZANIMAJO ME TERMINI SRECANJ SKUPINE ZA SAMOPOMOC V lJUBLJANI!

hvala!

Lepo pozdravljeni !

Vsak tretji četrtek v mesecu, ob 16.uri, v prostorih Ljubljanskega potniškega prometa, Celovška 160 ( ) . Skupino vodi ga. Metka Čeplak .

Prijazen pozdrav in dobro počutje v skupini !

Veronika

Pozdravljeni,

predavanje sem žal zamudila, bi se mi pa zdel kuharski tečaj iz makrobiotike več kot dobrodošel.

LP,Sonja

Na predavanju sem kuharski tečaj toplo prioročil vsakomur, ki želi izboljšati svojo prehrano v smeri zdravilnosti in se obenem zaveda pasti enoličnega ali neokusnega jedilnika – preberite kakšno pričevanje in dojeli boste, kaj želim povedati.

Sam sem zbral podatke o nekaj veležitnih (makrobiotičnih) kuharjih. Za termine se morate pozanimati pri njih osebno, saj jih določajo sami kuharji, ko zberejo dovolj kandidatov.

Navajam seznam:
– Ljubljana z okolico
ga. Marija Kočevar (trgovina jablana, ljubljanski BTC), t. (01) 585-28-13 in 428-06-60; in
ga. Ica Krebar (Fastram, d.o.o., Krško), t. (03) 734-19-50

– Gorenjska
ga. Pina (Društvo NARAVA, Škofja Loka), t. 051-363-102 (Ljuba Pirnovar)
ga. Milica Škof, Domžale, t. (01) 041-725-471

– Štajerska in Dolenjska
ga. Ica Krebar (Fastram, d.o.o.), t. (03) 734-19-50

– Maribor z okolico
Barbara Lesjak (trgovina Ajda, Maribor, Glavni trg), t. (02) 250-20-23

– Pomurje
Gusti Ošlaj, Lendava, t. (02) 575-15-63

– najboljša meni znana kuharica pa je Jadranka Boban Pejić v Zagrebu (Društvo za unapredjenje kvalitete življenja), t. +385 1 48-48-085

– no, da bo resnici zadoščeno – poznam še štiri izjemne kuharice, ki pa trenutno niso pri volji oziroma so prezasedene (družina, služba in drugi osebni razlogi); žal

In še odgovor na vprašanje, ki verjetno visi v zraku in si ga zastavlja marsikdo izmed vas, namreč, zakaj jaz sam ne vodim takega tečaja, če že tako priporočam njegovo obiskovanje.

Pojasnjujem: Osnov sem se naučil kar iz makrobiotičnih kuharskih knjig. Gostoval pa sem pri nekaj izjemnih kuharicah in izkusil njihovo kuho, ki je bila okusna ne le za oko in za nos, temveč tudi energijsko uravnotežena, pa še zdrav(iln)a za povrh.

Sam si kuham zelo enostavne obroke, ki bi marsikoga odvrnili od tovrstne prehrane. Zlasti gurmana, ki prav zato potrebje mojstrski zgled in predstavitev kuharskih veščin, t.j. izučenega veležitnega (makrobiotičnega) kuharja – glej zgornji seznam.

Dostikrat se obnese tudi, da se povabi takega kuharja na svoj dom (proti plačilu), da v vaši kuhinji naredi nekaj obrokov za vas ali vašo družino. Obenem vam posreduje še obilo znanja o izbiranju živil, načinih kuhe, kako posamezne kuhe spremenijo osnovno energijo živil ipd. Tako kuharsko šolanje je sicer drago, a obenem najbolj učinkovito, ker se kuhar povsem posveti vašim potrebam in vprašanjem.

Za konec:
– kuharski tečaj ali povabilo izurjenega veležitnega (makrobiotičnega) kuharja na dom priporočam vsakomur, ki ima hude zdravstvene težave, kajti v slabem zdravstvenem stanju človek nima časa niti energije za poskušanje – potrebuje hitro in učinkovito pomoč (!)

– kdor pa ima vsaj malo kuharske žilice in mu zdravstveno stanje dopušča poskušanje in učenje na napakah, naj se uči s pomočjo knjige

Upam, da zgornje kaj pomaga!

Mitja F.

Super!!

hvala za informacije in lep pozdrav,

sonja

Ga. Veronika!

Pri dr. Popoviču sem izpolnila pristopnico k društvu za fibromialgijo. Zanima me, če se lahko udeležim predavanja iz makrobiotike že 18. novembra ali moram počakati na kakšno vabilo in plačilo članarine?
Prosim za napotke!

Hvala za odgovor
Irena

Ga. Irena, predavanje iz makrobiotike je bilo v organizaciji Društva že realizirano. Ali ste iz Ljubljane oz. bližnje okolice ? Potem se kar udeležite srečanja ljubljanske skupine za samopomoč, ki potekajo vsak tretji četrtek v mesecu, kot je navedeno v zgornjem sporočilu. Članarino boste že poravnali, s tem se nič ne obremenjujte. Če pa ste iz katerega drugega predela Slovenije, pa se spet oglasite, da se dogovoriva naprej .

Lepo pozdravljeni,
Veronika

Ga. Irena!

Vaša prijavnica je že na Društvu. Iz vaše pristopnice ni točno razvidno iz katerega kraja Slovenije ste, predvidevam pa , da ste iz Ljubljane. Naslednji sestanek ljubljanske skupine bo 25.11.2004 ob 16 uri na celovški cesti 166, v prostorih ljubljanskega potniškega prometa v tretjem nadstropju, soba 305. Lahko pa se udeležite sprehoda na Rožnik, ki bo v soboto, 6.11.2004 potekalo pod vodstvom Marjana Hrena. Dobimo se ob 10 uri pred kinom Šiška. Zaželjena so športna oblačila. Toplo vabljeni.

Lepo pozdravljeni, Metka

Gospod Mitja Fajdiga je prevedel prispevek z naslovom Fibromialgija.

(vir:http://www.menopause-metamorphosis.com/An_Excerpt-107-fibromyalgia.htm)

“Ljuba ženska,” je glas babice Growth zaplaval po vse bolj gostem somraku, odzvanjal v ušesih, se odbijal od sten in razblinjal v prostoru. “Povej, kaj te muči! Zaupaj mi svojo bolečino! Kaj te boli? Olajšaj si dušo in povej mi, česa vse ne preneseš več, kaj te bremeni, teži tvojo dušo. Odloži breme, naj ga prevzamem. Skupaj poglejva, kaj nama pripovedujejo tvoje bolečine. Menopavza je postaja na življenjski poti, ko potrebuješ več svetlobe. Zadeve, ki te bremenijo — navezanost na bolečino, maščevalnost, obžalovanje, zagrenjenost — te izčrpavajo in utrujajo. Pomni le zgodbe in njihove nauke, ostalo prepusti pozabi. Svojo ranljivost raztopi v vročinskih oblivih. Naj se razblini; s tem se boš SPREMENILA. Naj te spremeni, ljuba ženska, naj te spremeni!”

izhodiščni ukrep: Ne počnite nič …
Ženska, ki jo muči fibromialgija, si olajša bolečine, če spi v popolnoma zatemnjeni sobi. Če to ni možno, naj si oči prekrije s prevezo.

1. ukrep: Podučite se …
Kronična bolečinska bolezen, ki sem jo pred 10 leti, ko sem zapisala ta sestavek, poimenovala »vsesplošna bolečina«, je danes dobro znana. Izmed 4 milijonov Američank, ki jih muči ta uničujoča bolezen — znana kot fibromialgija — jih je 90 % belk in mnoge od njih so v meni.
Znana nista ne vzrok fibromialgije ne zdravilo zanjo. Ni bolezen, temveč cela vrsta bolezenskih znakov, ki povzročajo trajne bolečine po vsem telesu, v zgornjem in spodnjem delu. (Kakor se je izrazil moj učenec: »Vendar ne boli povsod naenkrat. Bolečine se selijo. Nikoli se ne ve, kje se bodo pojavile.«) Nekatere ženske poleg bolečin muči tudi vročina. Več kot pol vseh fibromialgičnih žensk mučijo tudi glavoboli, endometrioza ali (in) sindrom iritabilnega črevesja.
Bolezenski znaki fibromialgije so zelo različni, zato jo je težko medicinsko opredeliti. (Šolska medicina jo diagnosticira s preverjanjem bolečosti izbranih točk na telesu). Fibromialgija se prekriva z multiplo sklerozo, Parkinsonovo boleznijo, artritisom, hepatitisom C, hipotiroidizmom, lupusom, polimialgičnim revmatizmom in zgodnjo pozabljivostjo. Prenekatera ženska s FM je ožigosana, da si vse skupaj le domišlja.
Ne domišlja si, saj se bolečine pojavljajo zaradi sprememb v telesu. Mena lahko vzbuja počutje, kot da si pretepen. Mišičje se na hormonske spremembe odziva z mlahavostjo in občutkom razbolelosti. Tudi nespečnost lahko povzroča bolečine. (Za fibromialgijo je značilno nočno zbujanje in nezmožnost ponovno zaspati.) Tudi pomanjkanje kalcija (in drugih rudnin) lahko povzroča bolečine v kosteh. Če vas muči katera izmed naštetih težav oziroma celo fibromialgija, poskusite z rešitvami, ki jih ponuja wsewedni wedež (v izvirniku Wise Woman Ways; skratka, internet — prevajalčeva opomba). Spodaj našteta zdravila so zelo pomagala mnogim ženskam.
»Fibromialgičnega človeka ne mučijo le bolečine v veznih tkivih; motijo ga tudi hrup, močne vonjave in bleščeča svetloba.« – Daniel Clauw, dr. med., direktor Raziskovalnega centra za kronične bolečine pri Georgetownski univerzi, ZDA

2. ukrep: Polnite se z energijo …
Eden najučinkovitejših ukrepov za obvladovanje fibromialgije je vključitev v skupino ljudi z enakimi zdravstvenimi težavami.
Homeopatski pripravek iz arnike zelo blaži bolečine v mišicah. Vsakodnevno jemanje homeopatskega pripravka iz strupenega octovca (lat. rhus toxicodendron) je fibromialgičnim bolnikom ublažilo bolečine za 25 odstotkov.
Zapisujte si, kaj vse vas moti, (jezi, vznemirja). Kje v telesu se to odraža? S pomočjo izkušenega maserja si sproščajte dotična mesta. Fibromialgične ženske so neredko preživele kakšen šok (spolno zlorabo ali nasilje v družini, alkoholizem …).
Vrnite se k materi Zemlji. Lebdite v oceanu. Ležite goli na zemljo, s trebuhom navzdol.Zemlja sprošča; naj vas zdravi.
Poslušajte glasbo ali navodila za sproščanje. Naučite se jogijskega položaja truplo* (v angleščini corpse pose).
Naučite se notranje umirjati in ohranjati duševni mir.
Pri zdravljenju simptomov fibromialgije lahko pomaga tudi zdravljenje s hipnozo. Koristi tudi zdravljenje z zavestnim spreminjanjem svojega čustvovanja in miselnosti (v angleščini kognitivno vedenjsko zdravljenje).

3. ukrep: Dajajte svojemu telesu pravo hrano in ga energijsko krepite …
Edini in najučinkovitejši način za lajšanje fibromialgije in njeno ozdravitev je redno uživanje zeliščnih pripravkov, zlasti iz listov gabeza in pekoče paprike, ki naj nadomestijo uživanje kave, čaja in gazirane pijače.
Nenaporno vežbanje telesa — s sprehajanjem, jogo ali vežbanjem tajdžija — preprečuje slabenje mišičja in njegovo razbolelost. Strokovnjaki predlagajo, da se vsakodnevno urjenje telesa začne s komaj 3-minutnim vežbanjem, postopno pa naj se povečuje na vsaj 4 taka urjenja dnevno, vsako pa naj traja 5 minut. Vztrajnost se obrestuje.
Koristi tudi redno uživanje jogurta. Morda koristi zaradi hranil v njem, ki naj bi krepila zdravstveno odpornost; fibromialgija je po mnenju nekaterih posledica oslabljene zdravstvene odpornosti.
Magnezij je odločilno hranilo, ki preprečuje pojavljanje bolečin v mišicah in veznih tkivih. Največ ga je v stročnicah, žitu v zrnju, listnati zelenjavi in hranljivih zeliščnih pripravkih, recimo iz navadne koprive ali ovsene slame.
Priporoča se tudi nepikajoča energijska akupunktura — moksobustija. Najlaže se izvaja kar doma, saj z žganjem pelina nad bolečimi sklepi ali mišicami hitro blaži bolečino. Ne le, da lajša bolečine, tudi uravnava energijsko presnovo v telesu, s tem pa zmanjšuje bolečine in postopno zdravi. Moksna »cigara« se dobi v trgovini z izdelki z Daljnega vzhoda in v trgovini z bolj zdravo hrano. Žareči konec moksne palice (potem ko se prižge) se približa bolečemu mestu in se nad njim počasi kroži v uvojici, vse dokler ne postane vročina nevzdržna. Bolečina običajno takoj popusti in olajšanje neredko traja 12 ur ali dlje.**

4. ukrep: Energijsko poživljanje in umirjanje …
Močno se priporoča alkoholna raztopina iz vrbovega lubja ali medvejke (lat. spiraeaje); odmerek je 1-2 kapljici/1-2 ml alkohola; je velik rastlinski zaveznik žensk s fibromialgijo.
Tudi alkoholna raztopina šentjanževke — ne v kapsulah ali čaju — je velika zaveznica žensk s fibromialgijo. Je eno najboljših blažil za mišično napetost, kar jih poznam. Odmerek 25–30 kapljic ne le odpravlja bolečine v mišicah, temveč jih tudi preprečuje. V nuji sem jih jemal celo vsakih 20 minut (10 odmerkov). Če se jemlje po telesnem urjenju, šentjanževka preprečuje razbolelost tkiv; še bolje pa jo je jemati pred vežbanjem. Kadar sem potoval z letalom, sem vzel odmerek šentjanževke uro pred poletom in s tem preprečil bolečine v mišicah in utrujenost zaradi časovnega zamika.
Redna masaža, ki jo izvaja izurjeni maser, poživlja prekrvavitev in energijsko pretočnost telesa, lajša bolečine, zmanjšuje utrujenost in otrdelost telesa. Ogibati se je treba gnetenju, ker povzroča bolečine. Dobrodejnejši so blagi potegi po mišicah in razgibavanje sklepov. Ne pomaga niti kiropraktično zdravljenje.
Nekaterim ženskam čudežno pomaga zdravljenje z vročimi kamni in druge vrste zdravljenja z vročino. Drugimi bolj pomaga zdravljenje s hladom (pa spet ne s prehudim niti naj ne traja predolgo).
Prekrvavljenost izboljšuje vroč ali hladen ingverni obkladek, ker spodbuja samozdravilno sposobnost telesa, da blaži bolečine. Postopek: več dekagramov svežega ingverjevega korena se nariba v vročo vodo in se na majhnem plamenu kuha še 10 minut; v vodo z ingverjem se namoči krpa, ožame in položi na boleče mesto.***
Ameriški državni zavod za zdravje (National Health Institute) za zdravljenje FM priporoča akupunkturo, ki je v primeru FM menda učinkovita.
Če se pri leganju k počitku bolečine povečajo, si boleča mesta namažite z alkoholno raztopino baldrijana, čeladnice ali šentjanževke, 1 kapljo/ml alkohola; če je potrebno, se namažite dvakrat zaporedoma.

5.1. ukrep: Raba nadomestkov za zdravila …
Raziskava je pokazala, da fibromialgičnim bolnikom ne pomaga jemanje SAMe-ja niti 5-HTF-a (5-hidroksitriptofan — ki naznanja tvorjenje serotonina). Če jemljete šentjanževko, ne jemljite 5-HTF-a.
Pomanjkanje spanca zaostruje bolezenske znake fibromialgije (glej izhodiščni ukrep). Če težko zaspite, lahko pomaga zelo majhen odmerek melatonina.

5.2. ukrep: Raba zdravil …
Mnogim ženskam, ki jih fibromialgija muči že več let, se priporoča sivkino olje. Razredčeno z jojobovim ali oljčnim oljem, se uporablja za blago natiranje bolečih delov telesa.
Klasično medicinsko zdravljenje obsega tablete, predvsem spazmolitike, antidepresive in sproščevalce mišic. Vendar se je ugotovilo, da celebrex, vioxx, amitriptylin (elavil), fluoxetine (prozac), vanlafaksine (effecor), trazadone (desyrel), alprazolam (xanax) in ciklobenzaprin (flexeril) celo škodujejo jetrom in slabijo zdravstveno odpornost. Nesteroidni protivnetni farmacevtski pripravki, recimo ibuprofen, največkrat niso pomagali ženskam s fibromialgijo.
Tramadol (ultram) je farmacevtski pripravek, ki pri fibromialgičnih bolnikih izničuje bolečinske dražljaje, s tem da vpliva na kemijo v možganih.

6. ukrep: O nasilnem poseganju v telo …
Vedite, da preiskave, ki vdirajo v telo, bolj škodujejo kot koristijo. Mnoge ženske so se podvrgle neštetim preiskavam, da bi se ugotovil vzrok bolečin, a brez uspeha, trpele pa so čustveno, duševno in telesno.
Injekcija lidokaina, ki začasno omrtviči živec, nekaterim ženskam s FM precej ublaži bolečine.
Injekcija kapsaicina (iz zelo pekoče paprike) blaži bolečine, s tem da uničuje živčne končiče.

novembra 2004 poslovenil Mitja Fajdiga, Ljubljana

Opombe (dodal M.F.):
* jogijski položaj truplo (vir: http://www.yogajournal.com/poses/482_1.cfm)

** natančno navodilo za uporabljanje mokse (narejena je iz sušenega navadnega pelina, lahko pa se uporabi tudi navadna cigara; iz knjige Učinkovita naravna zdravila: makrobiotični vodnik, Michio Kushi in Alex Jack, MK Založba, 1997, Lj.):
(1) prižgano moksno palico, ob rahlem kroženju v smeri urinega kazalca, počasi približujte želeni točki oziroma delu telesa
(2) moksno palico zadržite nad točko (brez dotikanja kože) nekaj sekund, dokler ne postane vročina nevzdržna
(3) palico odmaknite in čez nekaj sekund postopek ponovite; v večini primerov zadostujejo 4 ponovitve (skupaj 5 gretij), v nujnem primeru pa jih je lahko več

*** podrobnejše navodilo za pripravljanje in uporabljanje vročega ingvernega obkladka (iz knjige Učinkovita …):
(1) segrejte približno 4 litre vode, vendar naj ne zavre
(2) medtem naribajte za prgišče ingverjevega korena
(3) tik preden voda zavre, zmanjšajte plamen; ingverjev naribek zavijte v redko tkano, mehko tkanino, zavežite jo z vrvico in iztisnite ingverjev sok v vodo; (voda naj bo ravno pod točko vrelišča; obenem naj bo vrvica dovolj dolga, da njen konec visi čez rob lonca, da vrečko kasneje zlahka izvlečete)
(4) vrečko dajte v lonec in jo pustite v vroči vodi približno 5 minut
(5) brisačo namočite v ingverno vodo, dobro jo ožemite (uporabite dolgo leseno žlico ali palico) in položite na želeni predel na telesu; pokrijte z drugo, suho brisačo, da zadržuje toploto
(6) namočeno brisačo vsaki 2–3 minute nadomestite z novo vročo brisačo
(7) uporabljajte dve brisači, ki ju polagate izmenično, da se koža med menjavo obkladka ne ohladi
(8) obkladke polagajte približno 10–15 minut ali dokler predel ne postane rožnat
(opomba: brisača naj bo na hrbtu poravnana; med polaganjem brisač je najbolje pustiti lonec na ognju, tako da je voda stalno vroča)

Spoštovani!

Angleški izvirnik o fibromialgiji (FM) mi je posredovala prijateljica, ki sem ji pred časom prehrambno-zdravstveno svetoval za ozdravitev FM. Prevedel sem ga kot prijateljsko uslugo in da se osvetli še kakšen vidik FM.

Prijateljica je v prevodu zasledila dodaten možni vzrok za svojo FM, t.j. zlorabe v otroštvu in alkoholizem. Slednje se sicer pogosto navaja kot značilnost številnih FM-bolnikov. Rad bi predstavil energijske posledice te značilnosti, ki pa le dodatno prispevajo k pojavu FM, nikakor pa niso glavni vzrok (!).

Travma iz otroštva ali kasnejšega življenja marsikoga zelo obremenjuje, da veliko razmišlja o tem in išče možne razloge, pojasnila. Kdor ohranja to bolečino v sebi, ga to dodatno izčrpava … in zmanjkuje mu energije, ki bi jo sicer še kako rabil za vsakodnevno življenje.

Običajno zdrav človek za delovanje možganov porablja 40 % vseh zaužitih ogljikovih hidratov. Pomislite, 40 % (!).

Človek, ki ga bremeni kakšno nepreboleno trpljenje, pa o tem razmišlja (pre)pogosto, tuhta – dostikrat se vrti v krogu. Tak človek porablja še dosti več oglj. hidratov za miselno prebolevanje svoje telesno-duševne bolečine.

Skratka, ker telesu začne prej ali slej primanjkovati oglj. hidratov in drugih hranil, trpi celo telo, zato se energijsko podhranjena tkiva začenjajo krčiti, zategovati – to je izvor FM-bolečin.

Toliko o travmah iz otroštva in družinskih travmah kot možnih energijskih vzrokih za FM.

Prevod sem poslal v vednost ge. Metki Čeplak, ker zagovarjam stališče, da je treba informacije širiti. V prevodu sem sicer našel potrditev makrobiotičnega izhodišča, da fibromialgični bolniki trpijo belečine zaradi pomanjkanja kakovostnih hranil, predvsem (sestavljenih) ogljikovih hidratov, v nekateih orimerih pa tudi rastlinskih beljakovin, maščob, vitaminov in rudnin.

Začetna stopnja je kronična utrujenost. Če traja dalj časa in si človek ne pomaga z zdravo prehrano, se KU zaostruje in poslabšuje v nadaljnje bolezni, med drugim tudi FM.

Telo FM-bolnika je podhranjeno oz izčrpano in se začenja neenakomerno krčiti, tkiva se zategujejo, pri nekaterih najprej ali zgolj sklepne ovojnice, pri drugih pa vsa tkiva.

Poleg energijske podhranjenosti tako stanje povzročajo tudi zdravstveno škodljiva živila, recimo: mesna hrana, mlečna hrana, preslana hrana, pečeni mlevski (moknati) izdelki, osiromašena (rafinirana) živila, južno sadje, razhudnikovke (paradižnik, paprika, jajčevec, krompir), tudi prenajedanje idr.

Svetoval sem kar nekaj FM-bolnikom in pri vseh sem poleg pomanjkanja zgoraj naštetih hranil ugotavljal tudi porušeno prebavo, obremenjenost telesa z odvečnimi snovmi in njegovo splošno oslabelost, ki zmanjšuje njegovo samozdravilno sposobnost.

Porušeno in oslabelo prebavo je pri vseh svetovancih dokazovalo razpuščeno črevesje (trebušček) in iritabilno črevesje. Do tu seže tudi uradna medicina, naprej pa ne, zato se FM obravnava kot nepojasnjena bolezen.

Pri prehrambno-zdravstvenem svetovanju veliko pozornost posvečam prebavi, ki se mora urediti in okrepiti, sicer telo ne dobiva vseh hranil, ki jih potrebuje, čeprav se FM-bolnik začne prehranjevati bolj zdravo. Izredno pomembno je, da se hrana temeljito prežveči; recimo, trda hrana se mora v ustih toliko časa žvečiti, da se utekočini.

za človeka so najprimernejši sestavljeni ogljikovi hidrati, ki se nahajajo v žitu v zrnju in zelenjavi.
Kdor si pomanjkanje energije teši s sladkarijami, mu enostavni in dvojni sladkorji izčrpavajo zaloge rudnin v telesu in ga nasploh slabijo – najprej pa prebavila. Če se uživajo še mlečni izdelki, mesna hrana, razhudnikovke in mlevski izdelki ali se preobjeda, pa se prebavne težave stopnjujejo … kako se stopnjujejo, ve vsak bolnik s fibromialgijo povedati svojo zgodbo.

Če je zgornje zanimivo in kakorkoli v pomoč, lahko zapišem še kaj več.

Mitja F.

Kakršne koli informacije in nasvet bomo z veseljem prebrali in poskušali to uporabiti v našem vsakdanu.

Lep pozdrav in hvala za vaš trud !

Bojana

Lep pozdrav in hvala za vas trud.
Se pridruzujem mnenju gospe Bojane.

Vesna

New Report

Close