Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija Je to fibromialgija?

Je to fibromialgija?

Pozdravljeni!
Redno prebiram vaš forum in se tudi sama sprašujem, če niso moje težave posledica fibromialgije. Stara sem 34 let in sem bila do pred rojstva prvega otroka (pri 30) relativno zdrava. Potem so se začele manjše bolečine v hrbtu, ki se jih je dalo nekako obvladovati. Pred dvemi leti pa so se začeli glavoboli in čuden občutek zadaj v zatilju, omotica, težave pri spanju, slabosti v želodcu (brez bruhanja),… Opravila sem vrsto preiskav: slikanje hrbtenice, gastroskopijo, EEG in CT glave, UZ vratnih žil, pregled pri nevrologu, vse je bilo v redu, TSH normalna raven, test za boreliozo negativen… Težave pa čedalje hujše. Ni dneva, da bi lahko rekla, da me nič ne boli. Bolečina pa ni vedno simetrična, najbolj me peče na levi strani v predelu lopatice (boleče mišice na pritisk, ki pri masaži kar preskakujejo), potem pa lahko čez noč to čisto popusti in se pojavijo mravljinci na desni strani in zraven še zamašeno uho. Drugič spet imam zelo boleče mišice na nogah in rokah ali občutek, da bi na hrbtu nosila pretežak tovor. Pojavljajo se krči v podplatih. Najhujša nadloga pa je ta omotica, občutek, da se bom zvrnila nekam naprej. Doleti me vsaka sprememba vremena, tako zelo sem čustveno občutljiva… Pa saj niti ne morem opisati vseh simptomov, vsak dan je lahko kako drugače slabo.
Kljub težavam sem se odločila še za enega otroka. Nosečnost sama je potekala brez težav (seveda ob motnjah, ki sem jih naštela) in imamo tri mesece starega dojenčka. Najprej sem imela ogromno moči, zdaj pa je vse udarilo ven. Bolečine, ki me včasih pripeljejo v brezizhodnost, poleg tega se pojavljajo slabosti, občutek šibkosti, na trenutke me oblije ali pa preplavi tak čuden občutek v glavi, ušesih.
Seveda me vse skupaj bega in povzroča strahove. Namesto da bi pozitivno gledala na stvari, me muči, da odpovedujem zdaj, ko imam otroke.
Zanima me, če so za fibromialgijo značilne take “preskakujoče” bolečine, ali gre za bolj generalizirano in po opisanih točkah razporejeno bolečino? Ali je bolečina simetrična ali lahko samo na eni strani telesa? Ali pa so vsi znaki, ki sem jih navedla, zgolj depresija? Znaki so zdaj po porodu sicer izrazitejši, ampak vse skupaj traja že več kot dve leti. Imam tudi vrsto vprašanj, npr. kako blažiti bolečino (kakšen Lekadol sploh ni nikoli pomagal), kako doseči stopnjo, da sprejmeš spremembo (moj zdravnik pravi, da bi se morala navaditi na to) na sebi? Kako koristijo antidepresivi v primeru fibromialgije?
Spoštovana gospa Veronika, pa tudi ostali s podobnimi izkušnjami, za odgovore bi bila zelo hvaležna.
Lep pozdrav,
mami

draga mami
natančno sem prebrala opis tvojih težav , iz lastnih izkušenj ti lahko povem da bolečine niso lokalizirane samo na določeno mesto,boli povsod zlasti mišice,glava,omotice , da hrbtenico ne omenjam so pa točno določene bol. točke ki ih prof.Popovič odkrije na pregledu in tudi potrdi ali gre za fibromialgijo , tako , da bi ti svetovala pregled pri dr.POPOVIČU do takrat ti želim čim več uživanja v matrinstvu seveda brez bolečin in slabe volje
lep pozdrav
Smiljana

Prav lepo vas pozdravljam in vam čestitam ob rojstvu malega kričača !
Opis vaših težav mi je poznan, tudi če ga primerjam z izpovedmi številnih bolnikov, ki so se mi doslej oglasili. Tukaj so si zgodbe tako podobne, da je mogoče potegniti določene posplošitve.
O odnosu med FM in depresijo sem pisala tukaj :
Če bi bile vaše težave primarno depresivna motnja, jih zdravljenje z antidepresivi mora odpraviti – kar pa ne velja za fibromialgijo. Za diagnozo FM so najbolj karakteristične na pritisk boleče točke v mišicah (vsaj 11 od 18 tih ) , ki pa se jih bolnik največkrat sploh ne zaveda (!) , saj občuti bolečino generalizirano po celem telesu (v mojem primeru najbolj v hrbtu in hrbtenici ). Če ste bili pred leti že testirani zaradi suma na boreliozo, so bili vaši znaki verjetno tako značilni, da je bil ta sum upravičen . FM in SKU pa se kažeta v simptomatiki, ki zelo spominja na kronično boreliozo (tako mi je bilo strokovno razloženo). To, da se bolečine lahko tudi “selijo” (ali “preskakujejo”, kot pravite), je pogosta značilnost bolezni FM.
Svetujem vam pregled pri strokovnjaku, ki vam diagnozo lahko postavi oz. potrdi.
Bolečin ne boste mogli obvladovati le z zdravili, ki jih kupite sami, brez recepta. Nesteroidni antirevmatiki imajo poleg analgetičnega tudi protivnetni učinek. Ker so lahko precej neprijazni za občutljiv želodec , boste morali pod strokovnim vodenjem kakšnega morda zamenjati z drugim (meni trenutno ustreza Aulin 100). Neredki bolniki smo bili obravnavani tudi v protibolečinski ambulanti, kar je precej več, kot si lahko pomagate sami.
Kako pri FM koristijo antidepresivi ? Ta zdravila uravnavajo biokemično ravnovesje v možganih in dvigujejo raven serotonina, ki ga – tako preberem – fibromialgikom močno primanjkuje. V tem pa imata FM in depresija podobno biološko osnovo. Antidepresivna zdravila tudi urejajo nespečnost, zmanjšujejo glavobole, sproščajo napetost v mišicah, prav tako pa dvigujejo razpoloženje, ki ob vsaki kronični bolezni lahko zaniha v malodušje, pesimizem ali celo obup. Seveda raven serotonina lahko dvigujemo tudi s številnimi drugimi ukrepi, o katerih smo že večkrat pisali.

Draga mamica, če spremljate naš forum, ste lahko prebrali že številne izpovedi, ki so podobne vaši. Gotovo ste se že ustavili na spletni strani Društva za fibromialgijo, kjer lahko poleg opisa bolezni najdete tudi temo : Izkušnja kronične bolezni – kako reševati stisko ( ) , ki vam lahko pomaga pri sprejemanju in spopadu z boleznijo. Preberite si knjižico Fibromialgija – priročnik za bolnike ( ki jo lahko naročite na tel. 01 / 236 12 88 ). Vstopite kdaj tudi na tuje spletne strani ( tukaj : ) in presenečeni boste, koliko je o tem že napisanega , torej niste/(nismo) nikakršna eksotika. V zadnjih letih se na tem področju izvajajo številne znanstvene raziskave , ki lahko obetajo kakšno svetlejšo prihodnost tudi bolnikom s FM/SKU. V začetku oktobra bo potekala že 7. mednarodna konferenca o SKU/FM ( Madison 2004, Wisconsin USA), kjer se bodo srečali raziskovalci in praktiki z različnih koncev sveta in predstavili najnovejša znanstvena dognanja s tega področja. Povzetek konference bo dostopen tudi nam ( tukaj : ) , ki nismo več blatni dol na drugem koncu sveta. O tem bomo še pisali .
Tako se bolniki lahko iz leta v leto nadejamo kakšnih novih odkritij, ki vzbujajo upanje, dokler pa obstaja upanje, obstaja tudi smisel in vera v lepoto življenja.

Draga gospa, le pogumno, nobena usoda ni tako usodna, da se iz nje ne bi mogli tako ali drugače rešiti. Niste sami !

Pozdravlja vas
Veronika

Spoštovana ga. Veronika,
najlepša hvala za odgovor. Upam v ugoden izid, pa karkoli že je, čeprav je zelo težko in me počutje in posledično negativne misli hitro zavedejo v stanje, ko vidim samo še slabe stvari.
Tudi jaz vam želim vse dobro,
mami

Za lepši dan :

ZAKAJ SI NA SVETU

Na svetu si, da gledaš sonce.
Na svetu si, da greš za soncem.
Na svetu si, da sam si sonce
in da s sveta odganjaš – sence .

( T. Pavček )

Objemite svoja otročka – in ni je stiske, ki je človek ne bi zmogel prenesti !

Veronika

Lep pozdrav!
Zanima me če ima kakšna probleme z ušesi , ki ima potrjeno diagnozo
Fibromialgijo.Meni se velikokrat zamašijo in imam čuden občutek kot da slišim bolj čudno . Možno je tudi da mi vratna vretenca natiskajo na kaj. Zelo slab občutek pride seveda še poleg drugih bolečin in pekočega telesa.Zanima me pa tudi če ima kakšna težave z menstruacijo.Hvala in lep pozdrav.

POZDRAVLJENA SOTRPINKA
TUDI JAZ IMAM PROBLEME Z LEVIM UŠESOM IN TO SE JE ZAČELO PRAV PRED KAKŠNIM TEDNOM IN SICER OBČUTEK IMAM, DA SLABŠE SLIŠIM IN PRISOTNO JE NEKAKŠNO PISKANJE. JAZ NAMREČ TUDI OBČUTIM PO CELI LEVI POLOVICI TELESA BLAGO MRAVLJINČENJE.
KAR SE PA TIČE MENSTRUACIJE IMAM TUDI SAMA PROBLEME IN SICER: PRIBLIŽNO 5 DNI PRED MENSTRUACIJO IMAM RJAV IZCEDEK, SLEDI ŠIBKA MENSTRUACIJA, NATO PA SPET PRIBLIŽNO 5 DNI IZCEDKA. MENSTRUALNI CIKLUS PA JE REDEN. PRI MENI TO TRAJA ŽE PRIBLIŽNO ENO LETO ZATO SEM ŠLA K GINEKOLOGU IN DOBILA POIZKUSNO HORMONSKE TABLETE SLEDI PA ŠE ULTRAZVOK. UPAM, DA NI KAJ HUJŠEGA.
KAKŠNE ZNAKE V ZVEZI S TEM IMATE PA VI?
PRIJETEN DAN ŽELIM PA ČEPRAV DEŽEVEN!
DANA

POZDRAVLJENI!
HVALA ZA ODGOVOR .MOJA MENSTRUACIJA JE KAR PODOBNA VAŠI . REDNA IN NEREDNA. VČASIH PREHITER ,VČASIH PA ZAMUJA , VČASIH SO TUDI VMESNE MANJŠE KRVAVITVE ALI IZCEDKI.VČASIH JO PA NI ,KER ME PA MALO BEGA SAJ LAHKO ŠE ZANOSIM. TAKO DA IMAŠ ŠE S TEM PROBLEME.
STARA SEM 46 LET,TUDI TO JE ŠE MOŽNO.KOLIKO STE PA VI STARA.
ŠE ENKRAT LEP POZDRAV IN LEP DAN VAM ŽELIM . ALENKA.

ŽIVJO!
JAZ JIH IMAM 43 PA MI JE GINEKOLOG REKEL, DA JE MOŽNO TEM TEŽAVAM VZROK BLIŽAJOČA MENOPAVZA.
LEP POZDRAV DANA

New Report

Close