Najdi forum

Zanima me če ima že kdo izkušnje z testiranji za Epstein-Barrov virus na infekcijski kliniki v Lj., kajti jaz sem pred časom, na svojo pobudo odšel tja z napotnico svojega zdravnika za pregled za E.-B. virus, vendar ga zdravnik ni hotel napraviti, menil je, da ni potrebno in me je testiral za boreliozo!? (izvid negativen).
Razen glavobola pa imam vse simptome in značilnosti poteka SKU, v različnih intezivnostnih fazah, že več kot 20 let.

Lep pozdrav !
Vladimir

Da, poznam kar nekaj primerov bolnikov, ki so jim (nam) postavili diagnozo na osnovi testiranja na virus EB . To so bila starejša (?) strokovna priporočila , ki jih novejše smernice menda več ne priporočajo ?( tako preberem ).
Oprostite za to nedoslednost, ki jo lahko utemeljujem edino z odgovorom infektologinje : ” Reaktivacija EBV je nekaj, kar zazna laboratorijski test, o stanju bolnika pa ne pove veliko. Izvida zaenkrat ne znamo povezati z bolnikovimi težavami.” (več : )

Na drugem mestu : ” Včasih so mislili, da je sindrom kronične utrujenosti posledica povečane aktivnosti EBV , vendar danes vemo, da ne gre za vzročno povezavo… … Kaj dejansko lahko povzroči speči EBV ni znano, z izjemo hudih bolezni pri bolnikih s presajenimi organi in drugimi zelo hudimi motnjami imunosti … ” (več : )

“Vzroki za sindrom kronične utrujenosti niso jasni, možna je okužba neposredno, neustrezen odgovor organizma na okužbo, neke vrste revmatološko obolenje (kar je podobno prejšnjemu) , morda gre tudi za psihogeno pogojeno stanje. S kronično utrujenostjo so povezovali več virusov, vendar nobena povezava ni dokazana. Če gledate s stališča zdravljenja, je povezanost z virusno okužbo pravzaprav bolj akademskega pomena, redkokdaj lahko na virusno okužbo vplivamo s protimikrobnimi zdravili. Morda kdaj v prihodnosti bomo. Preiskavo na EBV izvedemo pri bolnikih z infekcijsko mononukleozo, izvedli bi jo tudi pri bolniku z znaki kronične okužbe z EBV … včasih pri nejasnih vnetjih osrednjega živčevja in morda še kdaj … ” (več : )

Priporočam, da si o problematiki preberete iz prve roke tukaj :
.

Pripis: Menim, da bolniki ne bi smeli biti “žrtve” strokovnih dilem, saj si nekaj let nazaj diagnoze nismo postavili sami …

Lep pozdrav !

V knjigi IMUNSKI SISTEM IN ODPORNOST(2000) , avtorja dr.A.Ihana, specialista klinične mikrobiologije in imunologije, piše na strani 33 takole :

” Okužbe s herpesvirusi so med najboljšimi opozorili, da delovanje imunskega sistema ni najboljše in bi bilo koristno ukrepati, da nas ne bi kakšna druga bolezen v resnici spravila na kolena. V naravi obstaja okoli 100 vrst tovrstnih virusov, v zvezi s človekom pa so najbolj znani herpes simpleks tip1, ki povzroča herpes na ustnicah, herpes simpleks tip2, ki povzroča herpes na spolovilih, virus varicella – zoster , ki pri otrocih povzroča norice, pri odraslih pa pasavec (herpes zoster), citomegalovirus, ki povzroča vročinsko obolenje s povečanimi bezgavkami, jetri in vranico ; podobno obolenje povzroča tudi Epstein-Barrov virus, ki sodeluje tudi pri nastanku nekaterih vrst raka, kriv pa naj bi bil tudi nastanka kronične utrujenosti.” (!)

Hmm, zanimiv tale Epstein-Barrov virus….
Poleg tega, da sem imela že kar nekaj časa znake fibromialgije in mi je bila diagnoza postavljena šele pred kakšnim mesecem in pol, so mi istočasno (zgolj slučajno) našli tumor v notranjosti mehurja (v decembru grem na operacijo).
Je morda kakšna povezava, bi bilo smiselno testirati se za ta virus in seveda kako razložiti zdravniku, da ti da napotnico??

Lp,
Irena

To boste morali vprašati na forumu, kjer odgovarjajo medicinski strokovnjaki.
Sama tega ne bi povezovala, če pa vas o EBV zanima kaj več, je na spletu kar precej informacij.
( npr. )

Uspešen spopad z operacijo in poročajte, ko boste spet v formi !

LP,
Veronika

New Report

Close