Najdi forum

premalo spanja

pozdravljeni
imam uprašanje in kaj se da storiti če imaš premalo spanja, zjutraj moram zgodaj vstati, zvečer pozno spat, vse to mi narekuje hčerkica 1.5l, ki pa tudi ponoči rada nagaja. ali pomagajo kakšni vitamini, napitki in seveda kateri?
hvala in lp.

Lepo pozdravljeni !

Če prav razumem, vaš problem ni nespečnost v smislu k a k o v o s t i spanja, temveč gre predvsem za premajhno k o l i č i n o spanja, ki jo povzročajo pretežno zunanji dejavniki (delovne in družinske obveznosti, majhen otrok ipd.). Sprašujete o morebitnih poživilih, energetskih napitkih ali vitaminih, ki bi kompenzirali primanjkljaj v količini spanja .

Pri tem imam nekaj pomislekov :
Potreba po spanju je ena izmed naših primarnih bioloških potreb, ki je ne more nadomestiti nobena druga oblika počitka, kaj šele poživilo oz. energetski napitek. Spanje potrebujemo telesno in duševno ! To fiziološko funkcijo organizem potrebuje za obnavljanje celic, za ustvarjanje spomina, potrebujemo ga zaradi hormonskih sprememb, ki se dogajajo ponoči (nekateri hormoni se izločajo samo med spanjem ponoči ). Med spanjem je delovanje živčnega sistema zmanjšano, možgani počivajo in obnavljajo zaloge kemičnih snovi – prenašalcev vzburjenja – ki so nujno potrebne za nemoteno delo. Tudi ostalo telo med spanjem počiva, upočasni presnovo in zniža telesno temperaturo (spanje torej potrebujemo tudi zaradi regulacije telesne temperature, ki nam v 24 urah niha ).

Dolžina potrebnega spanja je pri različnih ljudeh različna , zato je “nujnih osem ur spanja” zgolj nekakšno priporočljivo povprečje. Naše količinske spalne potrebe se individualno precej razlikujejo. Priporočljivejše je pravilo, da potrebujemo toliko spanja, da se čez dan dobro počutimo !
Včasih so nas učili, da je vsaka ura sna pred polnočjo vsaj dvakrat važnejša kot po polnoči. Vsekakor je potreben enakomeren ritem budnosti in spanja. To pomeni, da hodimo spat pred polnočjo in vstanemo zjutraj, ko se zbudimo, ne pa da potem še kakšno uro poležujemo in se premetavamo po postelji. Tudi konec tedna bi bilo priporočljivo imeti enak ritem spanja in budnosti, drugače ta ritem porušimo in lahko nastopijo težave.Problem nastane tudi takrat , kadar je spanje pogosto prekinjeno in se zjutraj zbudimo bolj utrujeni kot zvečer, ko smo šli spat. Takšen človek potem težko funkcionira – utrujen je na delovnem mestu, zaspi lahko v avtomobilu ipd. Dobro spanje je tisto, s katerim je človek zadovoljen in nima posebnih težav.

Kaj vam lahko svetujem ?
Razporedite si dnevne obveznosti tako, da boste lahko vsaj približno zadovoljili potrebe po spanju v skladu z vašim bioritmom. Dnevne obveznosti lahko razvrstite na bolj pomembne in manj pomembne ; nujne, zaželjene in skoraj nepomembne. Slednje lahko mirno izpustite. Marsikatero lahko poenostavite in dajete prednost res nujnim. Pri nočnih prebujanjih zaradi vaše dojenčice se s partnerjem po dogovoru izmenjujta. Skušajte izkoristiti popoldansko otrokovo spanje in tudi sami lezite za kakšno urico. Nič zato, če kakšno delo počaka. Ne branite se pomoči babice, vaše prijateljice ali koga drugega, ki vas dobrohotno lahko razbremeni… In tako naprej … v smislu boljše organizacije dela in več počitka, ne pa v smislu dvigovanja vzdržljivosti na umeten način. Ki prej ali slej doseže meje . To so kratkoročni učinki, ki pa dolgoročno bolj škodijo kot koristijo. Če si naravne spalne potrebe kronično kratimo, prej ali slej nastopijo težave v telesnem in duševnem funkcioniranju. Tega pa si gotovo ne želite.

Če pa bi vas ob nezloščenem stanovanju in nezlikanem perilu preveč grizla vest, si lahko na steno spalnice obesite tudi listek z naslednjo vsebino :
LE NASPAN IN SPOČIT ČLOVEK LAHKO Z VESELJEM IN DOBRO DELA !

Mirne noči in lepo spanje vam želim !
Veronika

New Report

Close