Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija bolniška-na pomoč

bolniška-na pomoč

Pozdravljeni!

Glede na to ,da je vsaka stvar za nekaj dobra naj bo moja fibromialgija koristna vsaj za to ,da sem začela uporabljati internet.(na pobudo go.Veronike).

Prosila bi vas za nasvet.8.4.2004 bo eno leto,kar sem na bolniški.1.3.2004 sem začela delati po 4 ure.(z naporom še kar nekako gre s tem da vzamem kar precej večjo dozo zdravil.)Na komisiji mi je rekla ,da mi da lahko bolniško za en mesec.Moja zdravnica pa mi je rekla, naj pridem nekaj dni pred iztekom pa bova videli.
Prosim za nasvet 1.kaj pomeni ,da si eno leto v bolniški
2.kaj mi lahko svetujete(da bi še lahko delala samo po 4 ure)

Za nasvet sem prosila že na forumu za pravice pacientov pa odgovora po 14 dneh žal še nisem dobila.

hvala in pozdrav Tanja

Lep pozdrav!

Lahko zaprosite svojo zdravnico, da vas pošlje na invalidsko komisijo za 4 urni delovni čas.Zato seveda potrebijete dokumentacijo ki ni starejša od 6 mesecev in priporočila od specialista za polovični delovni čas, ki mora biti dovolj obširno.
Osebna zdravnica vam lahko izstavi tudi napotnico za center za poklicno rehabilitacijo.
Sama imam z centrom v Mariboru zelo pozitivno izkušnjo.
V programu sedelujejo soc.delavka,delovni terapevti, psiholog in zdravnik.Prav vsi so bili zelo pozorni, korektni, profesionalni in prijazni.
Vsi skupaj tudi izdajo poročilo in mnenje za potrebe invalidske komisije.
Odloča pa invalidska komisija.
Ker vse skupaj traja več mesecev (da pridobite vso potrebno dokumentacijo in da ste klicani na inv. komisijo), vam priporočam, da takoj ukrepate.

Želim vam vse najboljše, predvsem pa da bi vam uspelo, ker si to zaslužite.

vesnak

Hay, Tatjana,

ker se midve tudi osebno (že) poznava, vam pošiljam samo en lep sončen pozdrav, Vesnin odgovor pa je tako brezhiben in vzpodbuden, da ne potrebuje dodatkov in sem ga res vesela.

Veseli me tudi, da že delate, četudi samo po 4 ure!
Pozdravite vaši deklici in se imejte lepo, kolikor je le mogoče! Že diši po pomladi, zato uživajte v soncu!

Pozdravček
Veronika

Gospa Vesna!

Hvala za odgovor.Prosim samo,če mi pojasnite glede napotnice za center za rehabilitacijo.Nisem dobro razumela ali je tam samo kompleten pregled ali večkratna obravnava.Ali moraš imeti sveže izvide prej ob predlaganju ali kasneje ko te pokličejo na obravnavo?

Kaj lahko storiš ,če ti tvoja zdravnica reče ,da pač nisi še za invalidsko komisijo?

Hvala in lep pozdrav Tanja

Potrebujete samo napotnico od svojega osebnega zdravnika. Z njo in izvidi, ki jih že imate se oglasite na centru za usposabljanje in rehabilitacijo invalidov. Tam vam bodo dali datum začetka obravnave. To je celoten program, ki traja nekje 14 dni po potrebi tudi več.Ostale podrobnosti vam bodo obrazložili na centru. Seveda je tudi tukaj čakalna doba, ker lahko hkrati obravnavajo samo določeno število ljudi.Nevem kako je s temi centri po Sloveniji, vem samo za Maribor in Ljubljano.
Na invalidsko komisijo (ocena delozmožnosti) lahko bolnik gre:
– na predlog osebnega zdravnika
– na zahtevo zdravniške komisije
– na zahtevo delodajalca
– na zahtevo bolnika samega
To je vaša osnovna pravica, zato pa je več zavrnjenih
kot pozitivno rešenih vlog.
tukaj vam dodajam del iz zakona o pokj. in inv. zavarovanju:

Pravice na podlagi invalidnosti

1. Splošne določbe

60. člen
(Definicija invalidnosti)

(1) Invalidnost po tem zakonu je podana, če se zaradi sprememb v zdravstvenem stanju, ki jih ni mogoče odpraviti z zdravljenjem ali ukrepi medicinske rehabilitacije in so ugotovljene skladno s tem zakonom, zavarovancu zmanjša zmožnost za zagotovitev oziroma ohranitev delovnega mesta oziroma za poklicno napredovanje.

(2) Invalidnost se razvršča v naslednje kategorije:

· I. kategorija – če zavarovanec ni več zmožen opravljati organiziranega pridobitnega dela ali, če je pri njem podana poklicna invalidnost, nima pa več preostale delovne zmožnosti;

· II. kategorija – če je zavarovančeva delovna zmožnost za svoj poklic zmanjšana za 50% ali več;

· III. kategorija – če zavarovanec z ali brez predhodne poklicne rehabilitacije ni več zmožen za delo s polnim delovnim časom, lahko pa opravlja določeno delo vsaj s polovico polnega delovnega časa oziroma če je zavarovančeva delovna zmožnost za svoj poklic zmanjšana za manj kot 50% ali, če zavarovanec še lahko dela v svojem poklicu s polnim delovnim časom, vendar pa ni zmožen za delo na delovnem mestu, na katerega je razporejen.

(3) Kot svoj poklic se šteje delo na delovnem mestu, na katero je zavarovanec razporejen in vsa dela, ki ustrezajo zavarovančevim telesnim in duševnim zmožnostim, za katera ima ustrezno strokovno izobrazbo, dodatno usposobljenost in delovne izkušnje, ki se zahtevajo za določena dela skladno z zakoni ali kolektivnimi pogodbami.

61. člen
(Preostala delovna zmožnost)

(1) Preostala delovna zmožnost je podana,

· če zavarovanec lahko dela s polnim delovnim časom in z delovnim naporom, ki ne poslabša njegove invalidnosti, na drugem delovnem mestu, ki ustreza njegovi strokovni izobrazbi oziroma usposobljenosti, ali

· če se zavarovanec s poklicno rehabilitacijo lahko usposobi za delo s polnim delovnim časom na drugem delovnem mestu ali

· če zavarovanec lahko opravlja določeno delo vsaj polovico polnega delovnega časa.

(2) Preostala delovna zmožnost zavarovanca se ugotavlja pri invalidnosti II. in III. kategorije.

4. Pravica do premestitve in nadomestila

91. člen
(Pravica do premestitve)

(1) Pravico do premestitve pridobi zavarovanec:

· po končani poklicni rehabilitaciji,

· s preostalo delovno zmožnostjo, pri katerem je nastala II. kategorija invalidnosti po dopolnjenem 50. letu starosti,

· s III. kategorijo invalidnosti, če je zavarovančeva delovna zmožnost zmanjšana za manj kot 50% ali, če zavarovanec še lahko dela v svojem poklicu s polnim delovnim časom, vendar pa ni zmožen za delo na delovnem mestu, na katerega je razporejen.

(2) Pravico do premestitve zagotovi zavarovancu, ki ima sklenjeno delovno razmerje v Republiki Sloveniji, delodajalec.

Tu je nekaj informacij , ki vam bodo v pomoč.Bom pa še podala pravilnik o delovanju invalidskih komisij pod novo temo.

lep pozdrav

vesnak

New Report

Close