Najdi forum

Fibromialgija

Pozdravljeni!
Ime mi je Maja, stara sem 23 let. Pred tremi meseci sem bila na ultrazvoku srca, ker sem imela neznosne bolečine v prsnem košu- v predelu srca. Ker ni bilo z srcem nič narobe, sem opravila še ostale preglede (ortoped, delovanje ščitnice…). Vsi izvidi so bili v mejah normale. Bolečina v predelu srca je trajala več kot tri mesece, čutila sem pekočo in zbadajočo bolečino.
Prav tako so me bolele- in me še bolijo mišice in sklepi, imam težave s prebavo (driska, zaprtje) , sem okorna in utrujena. Sedaj bolečine v prsnem košu nimam več, še vedno pa me bolijo sklepi in mišice, imam glavobole in se ne počutim dobro. Ali gre za fibromialgijo?

Za Vaš odgovor se Vam vnaprej lepo zahvaljujem.

Maja

Pozdravljena, Maja !

Čeprav je fibromialgija pretežno bolezen srednjega odraslega obdobja, saj se najpogosteje pojavi pri ženskah okoli 40.leta starosti, lahko zbolijo tudi mlajše osebe (in seveda, čeprav redkeje, tudi moški).

Fibromialgijo značilno opredeljujejo na pritisk boleče točke v mišicah, ki jih mora biti vsaj 11 od 18 tih. Poleg teh znakov so simptomi FM še : trajajoča utrujenost (najbolj zjutraj in zvečer), ki traja najmanj tri mesece, jutranja okorelost, motnje v spanju, glavoboli in vrtoglavice, bolečina, ki se lahko razprostira po mišicah vsega telesa ali pa se seli včasih bolj na enem pa spet bolj na drugem mestu, sindrom razdražljivega črevesa, depresija, dismenoreja in še drugi simptomi, ki pa niso tako pogosti. Izvid fizikalnega pregleda je (razen občutljivih točk) običajno “normalen”, tako da stopnja bolnikove prizadetosti ni sorazmerna fizikalnemu izvidu. Bolezen se lahko pojavi kot primarno obolenje ali pa kot sekundarno, pridruženo kakšni drugi osnovni bolezni (npr. drugo revmatsko obolenje, bolezen ščitnice, infekcijska bolezen … idr.)
Več o opisu FM najdete na spletni strani , kjer si lahko ogledate tudi skico z označenimi mesti bolečih točk ()
S FM se po svoji specialistični usmerjenosti ukvarjajo revmatologi, po naših osebnih izkušnjah pa tudi nekateri ortopedi (čeprav bi obolenje sodilo tudi med nevrološke in še katere specialnosti).

Maja, če ste v zgornjem opisu bolezni prepoznali svoje težave, in če so vam doslej že izključili možnost katere druge sorodne bolezni, vam predlagam revmatološki pregled ali pa pregled pri specialistu ortopedu.

Če bo potrjena diagnoza FM, se spet oglasite in se povežite z bolniki s podobnimi težavami.

Lep pozdrav,
Veronika

Tudi jaz imam podobne težave. Najdite spletno stran na Internetu v angleščini. Iščite pod FIBROMYALGIA – symptoms. What is fibromyalgia syndrome?
Jasno so razloženi simptomi te bolezni.

Ali so vam že postavili to diagnozo ? Pri kateri starosti ? Kako dolgo že imate težave?
Hvala za nasvet !

Pozdravljeni!
Pred nekaj dnevi sem bila pri dr. Popoviču in mi je postavil diagnozo: Fibromialgija. Dobila sem tablete in kopanje v toplicah.
Nisem še bila pri svoji osebni zdravnici, ampak me je že vnaprej strah, ker mi vedno govori, da mi nič ni.
Še naprej imam bolečine po celem telesu, najbolj pa me mučijo glavoboli.
Nevem kaj lahko še naredim sama, razen tega, da vsak dan poskrbim za telovadbo in obiskujem psihiatra.
Za Vaš odgovor se vam lepo zahvaljujem.

maja (23)

Draga Maja !

Če težave še kar trajajo in vam je specialist postavil diagnozo FM, vam lahko svetujem le – pogumno v spopad s situacijo!

Prav nič se ne obremenjujte s strahom, da bi bili zavrnjeni s strani osebne zdravnice (če bi še naprej ignorirala vaše težave, imate pravico, da jo zamenjate). Na forumu je kar nekaj tem, ki jih lahko natisnete in jih nesete s seboj na pregled. To med drugim velja tudi za temo :”Fibromialgija – odgovor ministra za zdravje”, ki jo imate lahko pri sebi za občutek “varnosti”:

Koliko vas bolezen onemogoča v vsakdanjem (študijskem?) funkcioniranju ?
O ukrepih za samopomoč ste si prav gotovo že prebrali ( telovadba po svojih zmožnostih, vsaj polurna hoja dnevno, prehrana, protibolečinska zdravila po potrebi, morda antidepresiv?,vsakodnevno kopanje v topli vodi – na balneološko terapijo pa raje ne računajte …). Toplo vam priporočam, da se priključite skupini za samopomoč, saj smo ob podpori “sotrpinov” lahko močnejši in vztrajnejši pri obvladovanju lastnih bolečin. V soboto, 31.1.04, načrtujemo prvo srečanje skupine, vabilo je pod temo : FM – odgovor ministra. Pridite in bomo kakšno rekli. (Natančen čas in lokacijo bomo še sporočili.)

Lepo vas pozdravljam, držite se !

Veronika

Pripis (8.9.09): To je tema izpred petih let!

Pozdravljeni!
Najprej se Vam lepo zahvaljujem za odgovor. Moje stanje je tako: denar mi gre za zdravnike. Pri dr. Popoviču sem plačala pregled in tudi pot ni bila zastonj (sem namreč iz okolice Lendave). Hodim tudi v toplice in k bioenergetiku. Delati zaradi bolezni ne morem, učti prav tako ne. Podaljšala sem absolventa in ne dobim štipendije. Vseeno nekako vztrajam. Prej mi ni bilo problema narediti kak izpit, zdaj delam dva zadnja izpita, ki jih nikakor ne morem narediti, čeprav sem si pustila najlažja izpita za konec. Delam nekaj malega, vendar pa mi vse pada iz rok, sem nerodna in imam grozne glavobole. Nekdaj pa sem bila polna energije.
Zato nevem, če se bom lahko srečanja udeležila, ker sem v denarni stiski. Ko si prislužim malo denarja, grem v toplice ali k bioenergetiku.
Naročena sem pri nevrologu. Ali mi svetujete, da ga obiščem?
Mogoče se pa kljub semu vidimo.

Lp

maja

Pozdravljeni!
Danes sem bila pri osebni zdravnici in doživela prijetno presenečenje. Napisala mi je balneološko zdravljenje in razgibavanje celega telesa. Napisala mi je tudi recept za tablete amyzol. Bila sem zelo presenečena.
To sem Vam hotela samo napisati.
Želim Vam lep dan.

maja

Draga Maja !

Obisk pri nevrologu se mi zdi smiseln.

Ne pozabite:
Na neugodne okoliščine se lahko odzovemo tako, da iz slabih stvari odnesemo kaj dobrega. V tem primeru se naše možnosti za zmago povečajo. Včasih je realen cilj samo prizadevanje, da stvari ne p o s l a b š a m o , ob izboljšanju pa se moramo večkrat sprijazniti tudi z recidivi. To je značilnost naše bolezni, ki pa vam ne sme omajati prizadevanja in vztrajnosti.

Glede študija : saj ste prišli že skoraj do vrha, še stopnico ali dve, pa boste na vrhu. Nič ne bomo obupovali, a ne ?

Veselilo me bo, če se tudi osebno srečamo.
Če ne, ostaja možnost, da se podpiramo virtualno, kar tudi ni zanemarljivo.

Držite se!

Veronika

Pozdravljeni!
Torej bom obiskala še nevrologa. Počutim se že malo boljše, kljub enem velikem razočaranju, ki je bil pred enim mesecem. Fant, ki sem ga imela rada me je grdo vlekel za nos in pri tem tako dobro igral, da je prelisičil mene, moje in svoje starše. Kljub temu nimam časa za depresijo. Delam že od 8. razreda osnovne šole, srednjo šolo sem naredila ob delu. Študij pravtako. Res je v tem veliko dobrega, saj čas ki mi ostane dobro izkoristim. Ta bolezen me sicer malo onemogoča ampak ne obupam. Zdaj vsaj vem kaj je bolečina in razumem bolane ljudi. Naprimer mojo sošolko, ki ima 28 let in ima raka, nedavno pa je rodila hčerko. Ona je zares pogumna. Rade volje bi se srečala z Vami. Vas bom še prosila za kak nasvet, zdaj pa se mi mudi na fitnes.
Lep pozdrav!

maja

Pozdravljeni!

Rada bi Vas nekaj vprašala. Po enem letu sem spet začela jemati kontracepcijske tablete. Mislim, da se mi je stanje poslabšalo, ali pa se meni samo tako zdi? Zanima me ali ima hitro bitje srca in visok pritisk kaj veze z fibromialgijo.

Za Vaš odgovor se Vam najlepše zahvaljujem.

Pozdravljena, Maja !

Povišan krvni tlak in hitrejše bitje srca bi lahko bila posledica hormonskih sprememb, ki jih je povzročila hormonska kontracepcija (ste že stopili do vašega ginekologa?).

Vloga hormonov pri fibromialgiji ni povsem pojasnjena, jo pa mnogi avtorji poudarjajo. Fibromialgija je vzročno še vedno nepojasnjen sindrom, različne teorije pa izpostavljajo predvsem n e v r o l o š k o , h o r m o n s k o in i m u n s k o disfunkcijo.
Iz knjige avtorja dr. A. Ihana z naslovom “Imunski sistem in odpornost” izpisujem naslednje ugotovitve (citiram):

” Med odkritji, ki so izrazito presenetila imunologe in spremenila pogled na imunski sitem, so v zadnjem desetletju v ospredju tista, ki govorijo o tesni povezanosti ž i v č e v j a ter h o r m o n s k e g a in i m u n s k e g a sistema. Imunski sistem podobno kot nekatere druge organe in organske sisteme (prebavila, obtočila, notranji organi) natančno uravnavajo hormonske žleze (!) in vegetativno (nehotno) živčevje (!). Kadar hormonski in vegetativni živčni mehanizmi izgubijo sposobnost za občutljivo in ustrezno uravnavanje notranjih organov in organskih sistemov, se pojavijo motnje, navadno ne le v delovanju enega samega organa ampak številnih (!) telesnih funkcij. Nespečnost, razbijanje srca, povišan krvni tlak, motnje v prehranjevanju, motnje pri odvajanju blata, pomanjkanje energije, depresivnost, utrujenost, bolečine v hrbtu, glavoboli in še marsikaj lahko spremlja motnje v delovanju imunskega sistema. Take “kombinacije” težav so pogosto znak, da ne gre zgolj za bolezen imunskega sistema, ampak da organizem pretresajo splošnejše težave, katerih “žrtev” je med drugimi tudi imunski sistem. … Zlasti stresni (!) dejavniki, ki delujejo dolgotrajno in jih ni mogoče zadovoljivo odpraviti, začnejo resno motiti živčno – hormonsko uravnavanje številnih telesnih funkcij ; med njimi je izrazito prizadeto tudi delovanje imunskega sistema . ” (str.52-53)

Če bodo vaše težave kar trajale, bo verjetno najprej priporočljiv posvet z ginekologom glede ustreznosti kontracepcijskih tablet.

Toliko, po mojem poznavanju problematike. Vprašajte še medicinske strokovnjake !

LP,
Veronika

Pozdravljeni!
Oglašam se zato, ker že dolgo nisem pisala. Minilo je že kar nekaj časa, odkar sem bila pri dr. Popoviču, ki mi je potrdil, da imam fibromialgijo. Bila sem pri nevrologu, ki pa me je napotil k psihiatru. Sedaj jemljem že približno pol leta tablete proti depresiji- Cipralex in tablete proti bolečinam (mislim da se imenujejo Alonygation). Glava me ne boli več tako pogosto, izginile so bolečine v prsnem košu, vendar pa še čutim bolečine in napetost v mišicah po celotnem telesu. Stanje se mi je vsekakor poboljšalo, vendar pa ne morem reči, da sem popolnoma zdrava. Včasih cele dneve spim in nisem za nikamor, sem okorna in me vse boli. Zanima me, kaj lahko še storim za boljše počutje?
Trudim se maksimalno, obiskala sem že par zdravnikov, enkrat na teden si privoščim kopanje v termalnem bazenu, telovadim, včasih grem tudi na masažo. Ali bi mi znal kdo svetovati, kaj naj še naredim za boljše počutje?
Za odgovor bi bila zelo hvaležna.

Lep pozdrav!

Maja (24)

Z vsemi temi težavami se spopadam že skoraj tri leta, pa še nič ne kaže na konec. POčutje je vedno slabše, vsak dan je borba, ki se začne že zjutraj, ko se zbudim popolnoma utrujena, mišice izčrpane, kot da bi celo noč bile fizično obremenjene. Po namakanju v vroči vodi se spravim toliko k sebi, da odpeljem otroke v vrtec, vračam se že popolnoma izčrpana. Potem malo počivam, zmes skuham kosilo, se prisilim iti na kakšen sprehod.
Popoldan je malenkost boljše, vendar tam okrog šestih do sedmih komaj čakam večerno namakanje v vroči vodi, da se mi mišice malo sprostijo in bolečine postanejo blažje.
Opravila sem že vse mogoče preiskave, revmatologinja je postalival verjetno diagnozo Fibromialgija (na osnovi bolečih točk), opravila laboratorijske preiskave in na podlagi teh napisala, da ni nobenih znakov revmatičnih obolenj.
O FM pa niti besede več. Sedaj ne vem, ker naj se na lab. izvidih FM ne bi dala potrditi?
Tudi ortoped mi je po daljšem času napisal možnost FM.
Ko je to prebral moj osebni zdravnik in sem ga povprašala o tem, mi je rekel da to ni takšna bolezen, da bi me vse bolelo in še vse ostale moje tegobe zravne, ampak pri tem bolijo ene točke in to je to!?
Na spletu sem našla, da naj bi bil stalež pri tej bolezni do 10 dni. Ampak jaz se komaj vlečem skozi dan.
Stara sem 41 let in pri 37 so mi povzročili z histerektomijo (po carskem rezu) menopavzo. IN jaz sumim, da mi je bilo s tem povrzočeno v telesu eno kakotično stanje, ki se je morda izrazilo s to boleznijo.
Zdi se mi, da je moje tavanje od zdravnika do zdravnika kot en gordijski vozel, katerega noben ne preseka, in mislim, da če bi nekdo prebral vse izvide in zgodovino bolezni, seštel 1 plus 1, bi lahko prišel do nekega zaključka.
Sedaj mi nagaja tudi ščitnični hormon, imam pregled čez dva dni, pri nevrologu pa sem naročena decembra. ČE bi vedela za kakega dobrega, bi razkirala tudi denar in šla samoplačniško, ampak da bi se potem res zavzel in ne bi samo metala denarja vstran.
Najboljše pri vsem je, da mi komisija ni podalšala staleža in grem jutri delat poln delovni čas, v eno smer do del. mesta je 60 km.
KO sem nazadnje delala maja -štiri ure dnevno, sem se po treh tednih totalno sesula in so me v bistvu sodelavke in šefica poslali k zdravniku.
Ja, taka je moja zgodba, marsikaj še manjka, ampak moji prsti so trdi in boleči in tudi tipkanje me utruja.
Kako naprej??????

Draga sobolnica, kaj naj rečem – ob takšnih pismih mi je težko …

Neredko imam občutek, da smo na forumu povedali že vse in da se v odgovorih ničkolikokrat ponavljamo. Seveda ima vsak bolnik svojo lastno zgodbo in si želi osebni odgovor, četudi ne povemo ničesar novega … Razumem vašo stisko.

Zaenkrat prosim, če si lahko pomagate s starejšimi prispevki ( uporabite iskalnik). Ali imate možnost, da se priključite skupini za samopomoč, ki delujejo v LJ, CE in BR? Lahko nas obiščete tudi na srečanju v soboto, 5.9.09 (več: ) in boste neposredno izmenjali kakšno pozitivno izkušnjo – lepo povabljeni!

Prisrčen pozdrav, niste sami!

Veronika

G. Veronika!

Pred 2 letoma sem zaradi določenih težav: glavobol, bolečine v mišicah, velika utrujenost, meglen vid itd. bila poslana na MR, kjer mi je pokazalo kar precej lezij, zato sem imela sum na MS. Pred nekaj dnevi pa sem bila zopet na pregledu pri nevrologinji in mi je na podlagi izvida MR vratnih vretenc in ostalih izvidov povedala, da pa skoraj sigurno ne gre za MS, saj nimam tipičnih simptomov, pa tudi izvidi ne kažejo na to. No hvala bogu, ker jaz sem itak že kar nekaj časa prepričana, da gre pri meni za FM, saj se simptomi in boleče točke popolnoma ujemajo s tistimi, ki so navedeni pri tej bolezni.
Zanima pa me, kaj mi predlagate, na koga se naj obrnem da me začnejo obravnavati kot bolnika FM, saj sem nevrologinji omenila to možnost, pa me je samo čudno gledala.
Saj je res malo hecno, če mora bolnik zdravniku govorit, kaj bi lahko bilo.

Še to me zanima, ali v Mariboru obstaja društvo FM. To bi me zelo veselilo.

Lepo pozdravljeni!

Draga ga.Irena,

v Mariboru se lahko obrnete na prim.dr.Pahorja – tukaj:.

Ob ustanovitvi društva pred petimi leti je bila formirana skupina za samopomoč tudi v MB, ki pa se žal ni obdržala. Bolniki iz vašega okoliša se trenutno vključujejo v celjsko skupino. Vabimo vas, Mariborčani, da se ponovno organizirate v skupino! Pokličite na Društvo, če je kdo pripravljen prevzeti organizacijske aktivnosti.

Pozdravljam vas, Irena, in vam želim srečno pot!

Veronika

New Report

Close