Najdi forum

EBV VIRUS

Zanima me, če so vam tistim, ki imate tukaj SKU vsem odkrili virus EBV. Kajti sama nimam vročine, niti kakšnih bolečin v grlu, mišicah ali sklepih, čutim pa veliko utrujenost, ki ne mine s počitkom. Tako me osebna zdravnica tudi ni hotela napotiti k infektologu (ker nimam vročine). Naj pa povem, da simptomi trajajo že štiri mesece, stanje pa se nikakor ne izboljšuje. Ali je torej možno, da virus EBV ni edini povzročitelj kronične utrujenosti?

Draga Anja !

Vloga virusa EBV pri bolezni SKU ni povsem pojasnjena. Pred leti so sumili, da obstaja v z r o č n a povezava med SKU in virusom EBV, ki pa ostaja nedokazana, ker je nekatere raziskave niso potrdile.
Vzroki za sindrom kronične utrujenosti niso jasni. Možna je okužba neposredno, neustrezen odgovor organizma na okužbo, morda gre za neke vrste revmatološko obolenje; obstaja celo hipoteza o psihogeno pogojenem stanju … (?)

Meni so postavili diagnozo SKU na osnovi serološkega izvida – reaktivacija virusa EBV. Kaj dejansko lahko povzroči ta virus, ki v latentni obliki prebiva v človeku vse življenje, ni povsem znano. Virus EBV je torej samo eden od m o ž n i h (!) dejavnikov bolezni SKU, vsekakor pa ne edini. Poleg infekcijskih dejavnikov se omenjajo tudi hormonske motnje in motnje v centralnem živčnem sistemu.

Poročilo z zadnje mednarodne konference ameriškega združenja za SKU (AACFS), ki je bila letos (že šesta po vrsti) v začetku februarja (Chantilly, Virginia), navaja (citiram): “… and in 72% the main percipitating factor was infection(!), with a small number of cases following trauma(!), surgery, childbirth, allergic reaction and emotional trauma(!)…”

Upam, da sem vsaj delno odgovorila na vaše vprašanje. Oglasite se še drugi s svojimi izkušnjami in znanjem.

LP Veronika

S sindromom kronične utrujenosti se ukvarjajo infektologi. Tako, da če imaš več mesecev trajajočo utrujenost in druge simptome ter so druge bolezni, ki tudi povzročajo utrujenost izključene, te mora zdravnica poslati k infektologu ne glede na to ali imaš vročino ali ne. Pač na preiskave, če imaš mogoče SKU.

žal ne najdem pod katero povezavo v medijih aktualno je več informacij o tem poročilu iz konference .hvala za ogovor in vse lepo!

Naslova sta:

http://www.aacfs.org/html/conf2003lapp.htm
http://www.aacfs.org/html/conf2003vallings.htm

lp Matej

hvala lepa.

New Report

Close