Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija Če se želite preizkusiti

Če se želite preizkusiti

SE ŽELITE PREIZKUSITI ?

Preden spregovorimo o značilnostih depresije kot m o t n j e, moramo razjasniti dve pogosti laični zmoti :

Prva zmota: Z izrazom “depresija” v pogovornem jeziku pogosto označujemo vsakodnevno slabo voljo, pobitost, potrtost, brezvoljnost, razočaranje …, ki jih povzročajo običajni neprijetni dogodki, ministresi, neuspehi, problemi, ovire in frustracije. (Neredko se izrazimo, češ da smo “depresivni”.) Pri tem običajno mislimo na m i n l j i v e neprijetnosti vsakdanjika, ki pa so bolj ali manj o b v l a d l j i v e in oseba nima občutka, da bi bilo z njenim duševnim ravnovesjem kaj narobe. Vsak od nas je občasno slabe volje, potrt ali žalosten, vendar to še ne pomeni, da je obolel za depresivno motnjo. Že čez kratek čas je naše razpoloženje spet pozitivno ali vsaj nevtralno. Takšna nihanja pozitivnih in negativnih razpoloženj so del našega življenja in so n o r m a l n a človeška reakcija na stalno spreminjajoče se okolje. O depresiji govorimo, kadar žalost, obup in nemoč znatno presegajo običajno doživljanje in kadar samo s svojo voljo ne moremo vplivati na spremenjeno razpoloženje in doživljanje.
Tudi enačenje depresije z žalostjo je neustrezno. Če se nam zgodi kaj hudega (npr. težko zbolimo, umre ali se poškoduje kdo od naših bližnjih …) nas prevzame žalost, obup – ne depresija (!). Ta se lahko razvije pozneje, če na primer izgube (kakršne koli: smrti, razveze, odhoda ljubljene osebe …), velike življenjske spremembe (bolezni …) ne zmoremo ali ne znamo p r e b o l e t i in s p r e j e t i – tako postane sprožilec ali celo vzdrževalec slabega počutja, razpoloženja ter posledic. Zato je zelo pomembno, da imajo tisti, ki doživijo kaj hudega, možnost aktivnega izžalovanja. Ta proces – ki ni depresija – je potrebno izžalovati, sicer se lahko razvije depresija. Žalost je torej normalno čustvo, ki ga doživljamo ob izgubi nekoga/nečesa, kar je za nas pomembno. Čustvo normalne žalosti pa lahko preraste v depresijo – situacija izgube in občutje žalosti tako predstavlja samo uvod v depresijo.
Razlika med žalostjo in depresijo pa ni zgolj kvantitativna (da je depresija pač neke vrste skrajna, ekstremna žalost ), temveč tudi k v a l i t a t i v n a . Za depresijo so namreč značilna tudi negativna čustva v odnosu do samega sebe, ki za žalost niso značilna. Občutja krivde, izguba samoljubezni in samospoštovanja, samoobtoževanje, usmerjanje agresije nase, občutje popolne brezvrednosti, nesposobnosti, brezkoristnosti … opozarjajo, da se žalost komplicira in prerašča v depresijo. Tudi trenutek, ko človek izgubi u p a n j e, je usoden za pojav depresije.
Neprimerljiv pa je tudi č a s trajanja. Za “normalno” žalost je značilno, da s časom vendarle pojenja (…”Čas zdravi rane”…), depresija pa se s časom lahko samo še poglablja …

Druga zmota: Pogosto laično pojmovanje je tudi reduciranje depresije zgolj na motnjo r a z p o l o ž e n j a – t.i. čustvene motnje. Depresija je namreč zapletena motnja, ki človeka prizadene na vseh področjih njegovega bivanja in funkcioniranja, torej ne samo na č u s t v e n e m, temveč tudi na t e l e s n e m , z a z n a v n e m , m i s e l n e m , v e d e n j s k e m in s o c i a l n e m področju. Včasih so pri posamezniku v ospredju predvsem čustveni simptomi, drugič simptomi s področja zaznavanja ali s področja telesnega doživljanja. Lahko se zgodi, da zaradi pretežno telesnih simptomov (t.i. atipične oblike depresije) depresivne motnje sploh ne prepoznamo.

———————————

Preden spregovorimo o s i m p t o m i h depresije, se lahko preizkusite.
Vprašalnik je poljuden (vzet iz javnega medija) in vam lahko služi kot okvirna informacija.

Vsako postavko ocenite s petstopenjsko lestvico od 0 do 4.
0…..nikoli
1…..redko
2…..občasno
3…..pogosto
4…..zelo pogosto

Kako pogosto opažate pri sebi naslednje znake?

ZNAKI :

1. občutek žalosti
2. črnoglede misli
3. negativna naravnanost
4. pomanjkanje energije
5. razdražljivost
6. zmanjšano zanimanje za druge
7. občutek brezupa ob misli na prihodnost
8. izguba življenjskega smisla
9. občutek nemoči
10. občutek nezadovoljstva in zdolgočasenosti
11. močan občutek krivde
12. samomorilske misli
13. pogosto siljenje na jok
14. zmanjšano zanimanje za delo ali študij
15. upad izvirnosti in ustvarjalnosti
16. zmanjšano zanimanje za razne zabave
17. občutek, da vas nihče ne razume
18. motnje spanja
19. motnje hranjenja (premalo ali preveč)
20. zmanjšano zanimanje za spolnost
21. motnje koncentracije (slaba zbranost)
22. pozabljivost

REZULTAT :
Če imate pri petih ali več znakih po 3 ali 4 točke, obstaja verjetnost, da se vas loteva depresija.

Srečno !

Pozdravljeni,

Po opravljenem testu izgleda, da se me loteva depresija. Saj bi bilo čudno, če se me ne bi, pri vseh problemih katere imam. Moja zdravnica me pošilja od specialista do specialista v obdobju 10 let odkar imam težave, pa nič. A težave se stopnjujejo, in ko sem ji omenila, da sem se nekako znašla v simptomih fibromialgije, me je kot po navadi napotila k revmatologu, ta pa NIČ. Prosim, če mi kdo napiše kako priti do dr. Popoviča.

Hvala, pozdrav Marija

Spoštovana gospa Marija,

do pregleda pri prof.dr.Popoviču boste prišli brez težav po predhodni naročitvi na tel. štev. 01/ 236 12 88. Ambulanta se imenuje MEDICOM d.o.o, Peričeva 35, Ljubljana.
V želji da bi uspešno opravili pregled, vas lepo pozdravljam!

Veronika

Po opravljenem testu ugotavljam da se me je lotila depresija.jemljem pa amyzol 3 krat 25 mg,ali po vašem mnenju to zadostuje za zdravljenjae te bolezni.Kako pa amizol in na kaj deluje?Meni ga je pred dobrim letom predpisal nevrolog. Ali je depresija vedno prateči simptom FM?

vnaprej se zahvaljujem za odgovor in Vas najtopleje pozdravljam

Smiljana

New Report

Close