Najdi forum

Avtogeni trening

Neprijeten dogodek me je presenetil v nepravem trenutku, ko sem bila ze zaradi splošnega tempa nekako preobremenjena.
zdaj vem.
Za premagovanje stresa sem največ koristnih informacij našla ravno na tem portalu, zato se hvaležno obračam nate, Veronika in seveda na ostale forumovce z izkušnjami.

Prebrala sem kar nekaj literature in se odločila, da se bom začela ukvarjati z avtogenim treningom.
Ker pa mi s knjigo v naročju trening nekako ne gre, me zanima,
na kakšen način se ga lahko naučim?
Lp

Meni osebno najbolj ustreza kaseta avtorja dr.T. Pačnika (kliničnega psihologa in psihoterapevta) z naslovom : “Telesna in duševna SPROSTITEV”. Kaseta je namenjena vsem, ki se čutijo napete do te mere, da bi se želeli napetosti ali tesnobnosti znebiti. Gre za eno od različic relaksacijskih tehnik, ki temeljijo na avtosugestivni osnovi. Omenjena tehnika sproščanja, vodena s pomočjo zvočne kasete, ni predolga (druge tehnike so praviloma daljše, čeprav obsegajo podobne elemente), saj traja prvi del 21 minut, kar je ravno dovolj, da se koncentracija v tem času še lahko vzdržuje. Bistven je ravno prvi, govorni del. Tehnika zahteva, da si vzamemo vsak dan nekaj več kot 20 minut časa zase, osvojimo pa jo približno po sedmih dnevih vsakodnevne uporabe.
Zvočno kaseto lahko naročite v uredništvu revije “Zdravje”.

Če ste se odločili za avtogeni trening, vam priporočam, da se obrnete na kakšnega psihoterapevta (kliničnega psihologa ali psihiatra) in se vključite v vodeni trening.

Lep pozdrav
Veronika

kAJ PA RECIMO JOGA. ALI JE TUDI TO DOBRO ZA SPROSTITEV.
ALI JE BOLJŠE AVTOGENI TRENING, SAJ TUDI SE TUDI PRI JOGI SPROŠČAŠ?

lp

JANJA

O sprostitvenih učinkih joge sem že pisala (glej temo : KAJ LAHKO STORIMO SAMI), vendar je treba poudariti, da takšne metode ne ustrezajo vsem enako. Nasploh velja pri sprostitvenih metodah načelo individualnosti. To pomeni, da metoda, ki ustreza nekemu posamezniku, ni nujno primerna tudi za drugega. Zato velja pri različnih tehnikah sproščanja, da si izberemo tisto, ki nam je nekako “pisana na kožo”.

Veronika

Zdravo!

Jaz imam enoletno izkušnjo z avtogenim treningom (po hudem obolenju sem rabila nekaj …). Osvojila sem jo s knjigo (H. Lindemann-AT-sprostitev v stiski), izbrano po nasvetu psihiatra. Učenje je trajalo nekaj časa, učinek je super! Priporočam!!!
Srečno!

New Report

Close