Najdi forum

kaj mi je

Pozdravljeni!
Upam, da je to pravi naslov za moje tezave. stara sem 25 let, pred 9 meseci sem rodila.otrok je bil nacrtovan in zazeljen. Moje tezave so se kopicile ze pred porodom. No tezave s scitnico, katero stanje se je po porodu zelo poslabsalo in zdaj jem tablete Eltroxin, potem sem cisto brez volje ne veselim se nicesar, zelo sem utrujena,ce bi lahko bi spala cel dan. Potem sem zelo razdrazljiva,fant me sprasuje zakaj sem tko nataknjena, ker me vsaka stvar vrze s tira in sploh se ne znam vec obvladat.za vsako malenkost bi se lahko skregala. V moji globoki podzavesti vem, da je en koticek, ki me zelo obremenjuje (fax), ki ga zelim nadaljevati ampak enostavno ne najdem pravega koraka za naprej.To me zelo obremenjuje in je bila letos tudi edina zelja , da ga koncam.Sama ne vem ali potrebujem psihiatra?Obremenjujem se tudi s kg, ki sem jih pridobila med nosecnostjo in se vedno visijo na meni. Vem, da se je ze veliko nabralo. Zanimivo pa je, da sama znam vsakomur svetovati in vsi , ki so okoli mene mislijo, kako sem srecna in da imam vse lepo urejeno ampak moja maska skriva resnico, ki jo na zalost pozna samo moj fant.Fant me ima zeo rad, mi je pripravljen pomagati in vem, da njemu delam veliko krivico, ko se tako obnasam pa ceprav za vsak recem, da se moram obvladati. Prosim, ce mi zdaj vi daste kaksen nasvet

Ce bi vse to napisala moja prijateljica bi ji rekla, da ne nora in naj ne zapravlja te srece, ki jo ima kot druzina, ki se zelo razi=ume in naj se potrudi spremeniti, ceprav je to zelo tezko. LP

Živjo!
To se je dogajalo tudi meni in tudi jaz sem že razmišljala o kron. utrujenosti. Potem sem prišla do tega da sicer sem utrujena a to je posledica ščitnice. Tudi mene so morili kilogrami po nosečnosti in faks, ki ga zlepa nisem mogla dokončat.
Res si lahko vesela, da te ima fant rad in ti stoji ob strani. Mene moj kar nekako noče razumeti. Ne vem če si zasledila, da je na forumu Zdravstvo pri nas padla ideja o društvu. Stvar naj bi se začela dogajati zdaj jeseni.

Lepo pozdravljeni, MajaK !

Hormonska “revolucija”, ki se je odvijala v vašem telesu v času nosečnosti in tudi še po rojstvu otroka, ko se žensko telo vrača nazaj v stanje hormonskega ravnovesja, ni povzročila le telesnih temveč tudi številne d u š e v n e odzive na spremembe. Takšni odzivi so lahko: povečana čustvena labilnost (hitro menjavanje razpoloženja), opazna razdražljivost, zaskrbljenost, siljenje na jok, depresija, pa tudi povečan tek, želja po ogljikovih hidratih ipd. Ugotovljena hipotiroza (pomanjkljivo delovanje žleze ščitnice) je k temu pripomogla “na kvadrat”, kakor tudi k povečanemu občutku utrujenosti in nabiranju novih kilogramov. (Zdravljenje z eltroxinom mora te težave omiliti.) Če k temu prištejeva še vrsto obveznosti in skrbi, ki jih prinaša novorojenec (kar dobro poznajo vsi, ki so kdaj imeli otroke), lahko najdeva dovolj vzrokov, ki opravičujejo vaše počutje in vas kljub zaželjenemu otroku in ljubečemu partnerju pehajo v malodušje, trajajočo utrujenost in energetsko izčrpanost.

Kaj vam lahko svetujemo?
Najprej to, da si morate brez kančka slabe vesti vzeti čas (tudi) zase. Prepustite občasno otroka ljubemu očku ali pa dragi babici. Povežite se s kakšno mlado mamico (na tem forumu jih je bilo doslej kar nekaj) in poklepetajta o vajinih izkušnjah in skupnih težavah (lahko vas je tudi več in ste skupinica za samopomoč). Družno se vključite v kakšno organizirano in vodeno telovadbo(!), ki vas bo prisilila, da vztrajate in ne pristanete na domačem kavču. Če si gibalno dejavnost lažje zamišljate s svojo družinico – poskusite v to smer, le držite se zastavljenega cilja. Tako boste ukrotili izbruhe jezljivosti, tesnobnosti in malodušja, najverjetneje pa bodo kopneli tudi pridobljeni kilogramčki. Glede slednjega obstaja možnost, da se imate radi tudi v svoji spremenjeni podobi.
Obudite konjičke, ki so vam včasih predstavljali sprostitev in veselje.
Če kljub dobri želji in motiviranosti preprosto ne zmorete zbrati toliko energije, da bi se aktivirali, brez predsodkov stopite do zdravnika. Psihiatrom so dobro poznane depresivne epizode mamic z novorojenčki. Zdravnik vam lahko pomaga z začasnimi zdravili, ki vam bodo nadomestila energetski primanjkljaj.

Glede študija: Svoje življenjske cilje in vrednote je smiselno razvrstiti v hierarhično lestvico – jim določiti vrstni red pomembnosti. Če se vam zdi, da ste v enem letu na tem področju veliko izgubili, se velja bolj veseliti dejstva, koliko ste na drugi strani v tem letu pridobili! (Kaj pa je eno leto v primerjavi z Življenjem?). Izobraževanje se v današnjem času z diplomami nikakor ne končuje in je formalni zaključek res zgolj formalnost. Na tem področju torej ničesar ne izgubljate – samo malo ste obrnili vrstni red.

Veselite se lahko ljubezni vašega partnerja in res škoda bi bila, če bi s svojimi čustvenimi izbruhi rušili to vajino trdnost. Veselite se vsega lepega, kar vam prinaša otrok. In mirno zaupajte v preizkušeno življenjsko modrost, da se nam energija, ki jo vlagamo v zdravje in v otroke, vselej obrestuje.

Hitite počasi in v svojem tempu!

New Report

Close