Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija srce ali psiha?

srce ali psiha?

Že nekaj časa ugotavljam, da mi v določeni situaciji (največkrat kontakt z ljudmi) podivja srčni utrip, ob tem pa postanem nenormalno rdeča v obraz. Srce mi razbija in rdečica ne zgine iz obraza še par ur. Moram povedat, da to niso kakšni nastopi pred veliko ljudmi, ampak v službi, v trgovini, kjerkoli… Problem se pojavlja kakšno leto, stara sem 26 let in prej nisem imela teh težav. Zdravnica me je napotila k specialistu, kjer sem dobila merilec tlaka za 24 ur, vendar ni bilo nobenih znakov povišanja tlaka.
Srce mi nenormalno močno in hitro utripa, potim se. Mislim, da to ni trema, ker je res nikoli nisem imela. Kaj bi lahko bil vzrok mojim težavam?

Simptomi, ki ste jih navedli v postu, kažejo na prekomerno vegetativno (simpatično) reakcijo že pri majhnih duševnih obremenitvah. Včasih je za to kriva preživahna funkcija ščitnice, včasih na to vplivajo motnje v izločanju spolnih hormonov. Ali ste opravili pregled ščitnice? Kaj meni ginekolog?

Od zdravil za ublažitev navedenih težav pridejo prvenstveno v poštev zdravila, ki jim pravimo betablokatorji.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Preglede ščitnice sem opravila dvakrat in je bilo vse v redu. Ginekologu pa še nisem povedala za te težave. Ali te tablete lahko predpiše splošni zdravnik? Ali imajo kakšne stranske učinke?

Ni zdravila, ki ne bi imelo stranskih učinkov, od katerih so mnogi tako blagi, da jih zanemarjamo napram koristi od zdravila, če jih dajemo v varnih odmerkih. Tudi »betablokatorji« v previsokih odmerkih imajo neprijetne stranske učinke, predvsem hladne noge in nekoliko hitrejšo utrudljivost.

V odmerkih, ki bi vam koristili, ne pričakujem neugodnih stranskih učinkov. Zdravilo vam lahko predpiše splošni zdravnik.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljena Lena, prebrala sem tvojo sporočilo, imela sem podobne probleme, zdaj so manjši. Stara sem 28 let. Veliko sem razmišljala o teh problemih, o njihovih vzrokih ipd. mislim da je kar precej na psihi, mogoče nesamozavest, odločnost, verjeti vase,…Tudi jaz sem dala skozi pregled ščitnice, izvid je bil vredu, tudi ginekologinji sem povedala, mislila sem da je mogoče vzrok v drugih hormonih. Poskusili boma s kontracepcijskimi tabletkami, da vidima ali je problem tam. Poskusi iskati vzroke v sebi, poskusi ugotoviti kaj te muči, mislim da boš problem kar malo zmanjšala. Nažalost je življenje tako in tudi družba, da ni vse tako lepo, človek pa le ni robot, da bi vse te stvari jemal čistokrvno. Tudi jaz sem razmišljala o psihoterapevtu, bila sem že naročena, pa sem se odločila, da se bom pogovarjala več s starši, s sestro in prijatelji. Bila sem presenečena, ker ima zelo veliko mladih probleme z depresijami, s srcem ipd. in mi je bilo kar malo v tolažbo.
Lepo se imej in veliko uspeha pri odpravljanju težav

New Report

Close