Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Visok pritisk

Visok pritisk

Pozdravljeni!

Stara sem 27 let. Imam visok pritisk (160/110-150/95). Pritisk se ponavadi zvečer zniža (tudi na 120/70). Poleg tega imam sledeče težave: hitrejši srčni utrip, glavobole, prekomerno potenje, nespečnost, splošna utrujenost.
Visokega pritiska zaenkrat ne zdravim.

Prosim za vaše mnenje.

Lep dan, Mojca

Krvni talak v teku dneva niha. Najvišji je pri večini ljudi v dopoldanskem času, najnižji ponoči. Pri bolnikih, ki bolehajo za hipertenzijo (visokim krvnim tlakom) so nihanja nekoliko večja kot pri ljudeh, ki za to boleznijo ne bolehajo.

Težko bi verjel, da so vaše težave posledica visokega krvnega tlaka. Bolj verjetno je, da je v vašem primeru visok krvni tlak eden od znakov motenega ravnovesja vegetativnega živčevja, na kar kažejo tudi drugi v postu navedeni znaki.

Priporočam vam, da opravite preiskave, ki jih naročamo, ko želimo izključiti ali potrditi hipertenzijo. Menim, da bi se težave zmanjšale, če bi vsaj nekaj časa jemali nizke odmerke zdravil (npr. Bloxan ali drugo podobno zdravilo).

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Težave,ki jih imam nevem kam jih naj prav postavim.V glavi dobim en zoprn občutek nekaj podobnega kot bi mi narasel pritisk in začne se mi blago nihati.Ko pa pritisk izmerim opazim ,da je ta normalen občutek iz glave pa ne izgine.Narahlo opažam da postajajo ušesa topla in tudi lica.Občutek imam kot da bo iz ušes pritekla voda vendar je samo občutek tak v resnici ne priteče voda.Hkrati je tudi pritisk okrog čela napet in tudi okrog ušes zraven mi je blago slabo .Je to sploh visok tlak ali kaj drugega?

Pri branju vašega dopisa sem dobil vtis, da so težave posledica motenega pretoka krvi v vratu ali v glavi. Možno je, da gre za kratkotrajne poraste tlaka. Morda bi bila indicirana preiskava tlaka skozi 24 ur

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni . Zanima me ali je pritisk 144/78 visok ? v zadnjem mesecu sem si pritisk merila dvakrat. enkrat je bil 143/76 in danes 144/78.

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Vsaka vrednost nad 140 mm Hg je višja od 140 mm Hg, ki je zgornja meja normalnega tlaka. Dve meritvi nad vrednost 140 sta premalo povedni, da bi posumil na prisotnost bolezni, ki ji pravimo “visok krvni tlak”. Vsekakor priporočam še več meritev in, da z izvidi stopite do vašega zdravnika.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Kupil sem si aparat za merjenje krvnega pritiska. Star sem 72 let.
Sedaj, ko merim občasno krvni pritisk, ne vem, kaj z rezultatom početi, kaj je naravno za moja leta, kočilšen je pritisk, ko moram obiskati zdravnika, in kolikšen, ko moram urgentno kaj ukrepati.
Običajne meritve so tam okrog 95/150, včasih manj.

Prosim za napotke in v naprej hvala!
Vilko

Normalna višina krvnega tlaka je pri vseh starostih največ 139/89 mm Hg. Vsako višjo vrednost imenujemo hipertenzija ali po domače visok krvni tlak. Povišan krvni tlak obremenjuje srce in ga poškoduje. Čim višji toliko bolj. Kratki porasti tlaka, če niso prehudi, niso nevarni. Če so višji od 180 mm Hg je prav, da jih čim prej znižamo z zdravilom, ki smo si ga (za vsak slučaj) priskrbeli pri izbranem zdravniku ali ki ga že jemljemo.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close