Najdi forum

Srce…

Spoštovani.
ne bom spraševala, zakaj mi srce včasih (največkrat je to v mirovanju) zastane in potem (malo kasneje) začne zelo hitro biti (nisem sveže zaljubljena), me pa zanima, če je to vzrok naslednjemu: hodim na fitnes in redno vadim na steperju in kolesu (večinoma na teh dveh kardio napravah). Tole zgoraj navedeno s srcem se mi pogosteje dogaja malo več kot zadnjega pol leta, sočasno pa opažam, da se še nikoli nisem tako zelo potila na kardio napravah (tudi pri drugih vrstah športa) kot se ravno v tem času. Mislim, da mi pri rekreaciji srce bije enako hitro kot mi je včasih in tudi kakšnih velikih naporov si ne nalagam…zato tega ne razumem. S potenjem nikoli nisem imela težav, bila so obdobja, ko sem se tudi v taki vročini kot je sedaj, le rahlo orosila. Domnevam, da je to malo povezano tudi z leti, saj sem prekoračila 30. leto in se organizem spremeni, vendar pa dvomim, da tako naenkrat. S kilogrami sem na enakem kot sem bila, živčna nisem, naporov si (kot sem napisala) ne nalagam, …zato bi vas prosila za vaše mnenje. Je vzrok temu lahko sprememba z delovanjem srca ali pa je to pokazatelj, da je s srcem nekaj narobe in da moram bolj paziti pri športnem udejstvovanju (zdravnica mi je namreč rekla, da se lahko kljub tem zastojem normalno rekreiram). prosim za kakršenkoli odgovor in lep dan, Lenčka.

Posamezni neredni utripi, ki jih bolnik včasih doživlja, kot da bi srce zastalo in kratkotrajajoči hitri utripi v mirovanju navadno ne kažejo na bolezen srca. Na bolezen bolj kažejo, če se pojavijo med obremenitvami. Mislim, da ste premladi, da bi v vaši starosti iskali razlago za pretirano znojenje. Morda so obremenitve, ki jih vršite v fitnes centru le prevelike.

Ali so prekomerno delovanje ščitnice zdravniki izključili?

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Da, ščitnica je bila pregledana in je izključena kot vzrok. Hvala še enkrat za odgovor.Lep pozdrav,Lenčka.

Spoštovani
Po opravljenem Holter monitoringom so mi sporočili naslednje:
– v osnovi je sinus ritem z min frekv 54, povprečno 72, max 156/min.
– dnevno nočna variabilnost je ohranjena.
– max RR interval 1528 ms (postekstrasistolično v zgodnjih jutranjih urah).
– ventrikularne motnje ritma so do LOWN I.
– prisotne so fokalne atrijske ekstrasistole, brez prehoda v AF.

Prosim za pojasnilo, še posebej kako si naj razlagam navedbe v zadnjih treh alinejah.
Hvala in lep pozdrav, Jože

Po vsakem prezgodnjem utripu sledi daljši čas do naslednjega utripa, ki ga je kardiolog (?) navedel.
Pogostost nastopanja ekstrasistol (prezgodnjih srčnih utripov) navajamo z oznako “Lown I – 5” pri čemer Lown 1 pomeni “posamezne ekstrasistole z nastankom v eni sami točki prekatov, s frekvenco pod 30 v eni uri.
Ekstrasistole (prezgodnji srčni utripi), iz ene točke nastajajo tudi v preddvorih. Ni pa njihovega prehoda v povsem neredno bitje (AF = atrijska fibrilacija)

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close