Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina holesterol

holesterol

pozdravljeni,

moj oce ima povisan holesterol (8,89 mmol/l), povisano glukozo (6,92 mmol/L) in povisane trigliceride (2,44 mmol/L) v krvi. Glede na zadnje izvide (pred 6 meseci) se mu je povisal holesterol, vrednost glukoze in trigliceridov pa je padla, samo se vedno ne v meje normale.
Kaj predlagate?
Za odgovor se Vam ze vnaprej zahvaljujem.
LP
Maja

Spoštovani!

Koliko je vaš oče star, koliko cigaret pokadi, ali je od njegovih bližnjih sorodnikov umrl zaradi bolezni srca pred 55 letom …

Asist. Mateja Bulc piše: Glavni dejavniki tveganja:
1. višina krvnega tlaka (razred 1- 3)
2. moški : starost > 55 let
3. ženske: starost > 65 let
4. kajenje
5. zvišan celotni holesterol (> 6,5 mmol/l)
6. zvišan krvni sladkor
7. družinska obremenjenost z obolenjem srca in ožilja pred 55. oz. 65. letom

Dodatni dejavniki tveganja:
1. znižan HDL holesterol
2. zvišan LDL holesterol
3. mikroalbuminurija pri sladkorni bolezni
4. motena toleranca za glukozo
5. prekomerna telesna teža
6. telesna neaktivnost

Če je brez bolezni srca, potem lahko še naprej uživa dietno hrano in se več giblje. Če pa je prebolel infarkt ali drugo srčno bolezen, pa je zdravljenje bolj agresivno.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

oce je star 50 let, visok je 175 cm, tezak 70 kg, ne kadi. Njegov oce je umrl zaradi mazganske kapi star 73 let, ze prej je imel tri infarkte.
Moj oce je dva meseca v pokoju, na dan spije 6 dcl domacega vina, ne je mastne hrane, vsak dan gre na sprehod, zacel je tudi telovadit. V zadnjem casu se tudi hitro razjezi in vsaka stvar ga hitro vrze iz tira. Ima visok krvi pritisk, zato jemlje tablete (enap 10 mg) ze pol leta.
Pri zdravniku so mu svetovali naj obisce dobrega internista, mogoce predlagate koga?
Mislim, da sem Vam opisala vse kar je potrebno.
Za odgovor se Vam lepo zahvaljujem.
LP
Maja

Spoštovani!

Ne vem sicer, zakaj naj bi šel k dobremu internistu, ko je povsem očitno, da bo moral ukiniti domače vino, ker tudi alkohol dviguje krvni tlak oziroma vsaj otežuje njegovo uravnavanje z zdravili. Ne poveste sicer, kakšen naj bi bil njegov krvni tlak, vendar pa mora biti vsaj pod 140/90 mmHg, še bolje pa pod 130/85 mmHg. Na holesterol, krvni tlak, telesno dejavnost in krvni sladkor mora zelo paziti, ker je bolj ogrožen od povprečnega človeka zaradi infarktov v sorodstvu.

To da se pogosto razjezi kaže na to, da je razdražljiv. Če odštejemo možnost, da je zaradi prekomernega pitja (ker ne vem, koliko časa pije po 6dcl vina dnevno) lahko prisoten že psihoorganski sindrom, pa je zagotovo prisotna neka duševna motnja. Zelo verjetno gre za obliko depresije, katerih znakov drugi ne opazite, del tesnobe prikrije s pitjem alkohola, ki je resnici na ljubo verjetno najboljši anksiolitik – zdravilo proti tesnobi, za katerega pa ne vemo niti ustreznega odmerka, ker je od človeka do človeka različen niti ni primeren, ker se zelo hitro razvije odvisnost. Tej tezi v prid govori tudi nedavna upokojitev, ki pri vsakem človeku pusti sledi – izguba mesta, kjer se človek lahko uresničuje. Tesnoba in druge duševne stiske prav tako negativno vplivajo na krvni tlak.

Bolj kot internista potrebuje toplo besedo in razumevanje svojega zdravnika, ki pa mora nekaj pozornosti posvetiti prav duševnim stiskam (in razvadam) vašega očeta. Če z njim ne bo šlo, bo verjetno potrebno obiskati psihiatra.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close