Najdi forum

Spoštovana ga. Mlinar,

moj 6 tednov star sinek je med dojenjem pogosto nemiren, nervozen in glasno “godrnja”, kot bi se razburjal, tudi z ročicami opleta ipd. (vse to pa ne traja ves čas podoja). Včasih izpusti bradavico, pa jo takoj spet hlastno išče.
Kaj je narobe?
Naj še povem, da je otrok samo dojen, da lepo napreduje. Dojke imam pred dojenjem ponavadi zelo polne, pogosto trde in jih pred podojem rahlo masiram. Na pritisk vedno priteče mleko, pred in tudi še po dojenju, tako da dvomim, da bi bilo premalo mleka. Dojim ga na 3-5 ur.
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Dona

Draga Dona,
pravite, da je vaš sinček med dojenjem zelo nemiren. Ker lepo napreduje, si zaradi tega ne delajte prevelikih skrbi. To, da dojenček glasno pije, mlaska in cmoka ni nič nenavadnega. Če sta zadovoljna oba, kar lepo uživajta.

Če pa imate vnete, ranjene bradavice pa je možno, da dojenček ni pravilno – dovolj blizu pristavljen. Pomembno je, da sta trebuh na trebuh in otrokova glavica čim bliže (brez skrbi, nosek sam odmakne, če ne more dihat) ter uho, rama in koleno v ravni liniji. Paziote, da ne sesa le bradavice ampak da ima v ustih kar največji del bradavičnega kolobarja (areole). Možno je tudi, da ima dojenček malce zamašen nosek in dojko spušča, z njo cmoka in pri tem sprošča hecne glasove.

Ker omenjate, da imate zelo polne, trde dojke, ima lahko vaš otrok težave pri pristavljanju. Pomaga, če pred podojem malce mleka iztisnite, le toliko – za olajšanje, da se bradavica zmehča. Tako bo dojenček lažje zagrabil in se pravilno prisesal na areolo.

Nekateri otroci so tudi t.i. nestrpneži, hočejo svoje mleko TAKOJ in ZDAJ. In če ga ne pristavimo takoj, se strašno razburijo, potem pa pri prsih tudi hlastno sesajo, krilijo in se kregajo. Vedno ga pristavite takoj, ko se zbudi, previjanje in vse ostalo lahko počaka za po dojenju.

New Report

Close