Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Preprečevanje nastajanja mleka

Preprečevanje nastajanja mleka

Kljub navodilom za naravno preprečevanje nastajanja mleka (hladni obkladki) se mi prsi večajo in mleko izteka.
Obstaja še kakšen drug naraven način za preprečevanje nastajanja mleka?

Zahvaljujem se za odgovor,

Draga Katja,
predno odgovorim na vaše vprašanje, potrebujem malce več informacij: ali vam mleko izteka v nosečnosti ali že dojite?

Če ste že rodili, je potrebno ugotoviti, zakaj imate preveč mleka: koliko je star otrok, kako in koliko se doji preko dneva, kako dojenček napreduje pri teži, ali po podoju mleko dodatno črpate, ali dojite pri enem podoju iz ene ali obeh strani, ali mleko premočno izteka med podojem (izcejalni refleks) ali ves čas, ali nosite vpojne blazinice, …

Hladni obkladki na dojkah le zožijo žile in s tem preprečijo izhajanje mleka. Če mleko močno navre med samim podojem, pomaga, da se nagnete nazaj, kjer sila težnosti deluje proti toku mleka. Če vam mleko navre, (npr. v trgovini, ko slišite jokati drugega dojenčka), potem ga zaustavite tako, da pred prsmi prekrižate roke in pritisnete na bradavice. Če sedite, lahko na mizo naslonite komolce in pod brado pesti, kot da o nečem globoko premišljujete, ter zopet pritisnete na prsi.

Rodila sem točno pred tednom dni, vendar punčka ni preživela.
Iztekajne mleka ter trde prsi, ki ob dotiku bolijo, mi predstavljajo večji problem, saj se je laktacija kljub mrzlim obkladkom prve tri dni vseeno sprožila in bi imela za dojenje (v kolikor bi lahko normalno dojila) mleka dovolj.

Babica mi je svetovala, da si mleko pod toplim tušem rahlo izstisnem ter pomasiram zatrdline v prsih.

Zanima me vaše mnenje oziroma nasvet, ki bi težavo čimprej odpravil.

Hvala za odgovor,

Katja

Draga Katja,
moje iskreno sožalje! Žal mi je, da se soočate z izgubo vaše novorojene deklice. Ker pri porodu žal ni šlo tako kot bi si morda želeli, vas preplavljajo občutki izgube, strahu, razočaranja, jeze in nemoči. Ko se boste čutili dovolj močni in pripravljeni, da bi se želeli le pogovoriti, pokličite gospo Martino, ki deluje v društvu Hospic. Martina je izgubila prvega otroka, sedaj prostovoljno pomaga mamicam, njena tel. št. je 041/253-448.

Verjetno vam je zelo hudo, ker vaše prsi še vedno proizvajajo mleko za vašo deklico. Babica vam je svetovala pravilno, dojke je potrebno sprazniti, a le toliko, da se zmehčajo in da začutite olajšanje. Hlajenje z mrzlimi obkladki, tudi obkladki z zeljnatimi listi pripomorejo k blaženju bolečine, oženju žil in s tem posledično zmanjšani proizvodnji mleka iz dneva v dan.

Če se zaradi trdih in bolečih dojk, prepolnih mleka, počutite zelo neugodno, poskusite tako, da se vležete v kad, do roba polne tople vode in pustite, da mleko kar samo izteka. Pri tem lahko prsi rahlo masirate, v smeri od ramen, proti bradavici. Masaža ne sme biti groba, ampak zelo nežna, s hrbtno stranjo dlani, z nohti nežno vlečete od ramen proti vrhu bradavice. S tem “pomagate” dojkam, da se mleko lažje izprazni iz mlečnih vodov. Masirajte in pustite, da mleko izteka le toliko, da začutite olajšanje. Če opazite na dojki oteklino, rdečino ali boleče mesto, gre lahko za zamašeni mlečni vod, ki ga je potrebno izprazniti, da se na mestu, kjer je prišlo do zastoja ne pride do okužbe (mastitis). Podobno lahko masirate tudi pod toplim (ne vročim) tušem, poskusite se kar najbolj sprostiti. Če boste imeli še vedno težave, ali če se vam bodo pojavljali zastoji mleka, s prsno črpalko nežno izčrpajte le toliko mleka, da začutite olajšanje, četudi le nekaj kapljic. Postopoma boste vsak dan črpali manj in manjkrat.

Draga Katja, mislim na vas!
Karmen

Dojim že skoraj tri leta in sedaj sem se odločila prenehati. Dojke so po treh dneh postale zelo trde in boleče poleg tega sem še dobila vročino, zelo slabo sem se počutila. Malo sem si hladila ter dobila tabletke Bromergon, ki jih pijem že peti dan, vendar mi še kar zjutraj pritečejo tri kapljice mleka. Ker so te tabletke zelo močne sem predlagala zdravnici, da bi prenehala, svetovala mi je naj jemljem še par dni, da se mi ne bi vnele žleze (zagnojile), zanima me, če obstaja kakšno zelišče za preprečitev nastajanja mleka ter prosim povejte mi če je še pametno piti to zdravilo, ker so tako močni stranski učinki, da me je strah, da ne bi udarilo kje drugje po zdravju. Naj povem, da odkar dojim se počutim kot, da bi že bila v menopavzi.

Lepo prosim za odgovor. Lea

Pozdravljeni, Lea!

Po treh letih ste pri odstavljanju začutili težave s prenapetimi dojkami, jemljete Bromergon, po katerem se slabo počutite.

Tvorba mleka se bo počasi ustavljala in mleko se bo v nekaj tednih ali mesecih razgradilo nazaj v telo, zato nikar ne iztiskajte, da bi videli, koliko mleka je. Dodatno iztiskanje je dodatna spodbuda, da se laktacija nadaljuje. Ženske lahko tudi po več mesecih ali celo letih še vedno iztisnemo kakšno kapljico, ko smo enkrat dojile, to ni pomembno. Pomembno je, da dojki nista več prenapeti in da vas mleko ne tišči, da ni bolečin in vozličkov, zatrdlin. Priporočala bi, da v taki situaciji (napetost) predvsem dajete mrzle obkladke, lahko tudi led (zavit v vrečko in brisačo, ne na golo kožo!). Dojki lahko tudi nežno masirate, če sta napeti ali če čutite kakšno zatrdlino, vozličke. Lahko nekoliko omejite vnose tekočine, seveda pa ne, da boste žejni.

Bromergon ima lahko močenješe stranske učinke. Ali bi ga morali še jemati, je odvisno v kakšnem (napetem?) stanju sta zdaj dojki. Včasih po nekaj dneh napetosti ni več in ni nujno, da se bo še pojavile težave.

Na zaviranje tvorbe mleka vpliva od zališč najbolj dobrodejno žajbljev čaj.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

New Report

Close