Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje dojenje in zdravila

dojenje in zdravila

Pozdravljeni,
pričakujem drugega otroka in bi vas rada prosila za nekaj nasvetov v zvezi z dojenjem, glede na to, da sem prvega otroka dojila že pred petimi leti in da to pot ne obiskujem šole za starše. Pred petimi leti je mamicam bilo svetovano naj pijemo 3 l na dan in od tega naj bo 1 l mleka, danes opažam, da se doječe mame mleku izogibajo. Kaj torej velja kot nadomestilo mleku. Naj še povem, da imam diagnozo MS in za “zaviranje” napredka te bolezni k svoji prehrani dodajam “tabletke”svetlinovega olja, Unicap T, ribje olje, B kompleks, Ca in Mg šumeče tablete. Takoj po porodu je predvideno da bom prejela tri mesece zaporedoma infuzije imunoglobolina in pričela naj bi z zdravljenjem z interferonom. Nevrologi trdijo, da lahko kljub vsem tem zdravilom nemoteno dojim, mene pa vseeno zanima vaše mnenje. Pri prvem otroku mi vseh teh dodatkov in zdravil še ni bilo potrebno jemati, danes so stvari malo drugačne, a kljub vsemu bi tudi tega otroka želela dojiti, vendar nikakor ne v njegovo škodo.
Hvala za odgovor,
Ana

Draga Ana,
čestitam k nosečnosti. Doječa mati potrebuje le toliko tekočine, kolikor jo potrebuje nadomestiti za proizvodnjo mleka. Doječa mati ne potrebuje mleka, da bi proizvajala svoje mleko. Če mleka ne mara, lahko kalcij nadomesti z jogurtom, siri, skuto, špinačo, jetri, sezamom, vso zeleno listnato zelenjavo, sardinami ali mandeljni,… Seveda je pomembno, da mati popije dovolj zdrave tekočine, toda pretiravanje prav tako ni priporočljivo, saj če pijemo “na silo” – s tem delamo le nasilje nad lastnim telesom in si samo dodajamo še nepotreben stres. Matere, ki popijejo celo preveč, si dejansko ne naredijo dobre usluge, saj se višek enostavno izloča s povečanim uriniranjem in potenjem, kar je lahko zelo neprijetno. Pa ne samo to, tako dobesedno izplakujejo iz svojega telesa še dobre snovi, ki jih potrebujejo. Kolikšna je zato potrebna tekoličina je težko natančno določiti, predvsem naj se mati ravna po svoji žeji.

Predvidevam, da MS pomeni multipla skleroza, prosim povejte, če temu ni tako, ker nisem zdravnica. Vsi dodatki, ki jih trenutno uživate dojenju ne škodijo. Drži, kar vam pravijo zdravniki, kljub zdravilom lahko nemoteno dojite. Zdravila in terapije, zaradi katerih mati res ne sme dojiti so izredno redka (najpogosteje so to radioaktivni izotopi pri zdravljenju ščitnice, kemoterapije in antidepresivi).

MS pomeni multipla skleroza in hvala za odgovor, ki mi je v veliko olajšanje.
Lep dan,
Ana

New Report

Close