Najdi forum

Zbadanje v prsih

Spoštovana!

Najprej lep pozdrav. Ne vem, če je to, kar čutim, težava ali le normalno stanje, zato vas prosim za vaše mnenje. Zadnjih nekaj dni (sem mamica skoraj 4 tedne starega sinčka) me po dojenju v prsih zbada. Ne gre za bolečino kot tako, ampak prav čutim, da se v njih nekaj dogaja. Gre morda za vzpostavljanje laktacije – torej PPPPPP, ki se nekako ustali v prvih 4 tednih? Drugače normalno in polno dojim, sinko pri tem zelo uživa, je pa res, da je zadnjih nekaj dni čez dan vseskozi “priklopljen”, ponoči pa vsaj 3x. Bradavice me tudi bolijo, niso vnete, bolečina je najhujša, ko se pristaviva – vendar se pravilno, in nato čez nekaj trenutkov popusti, ko mleko dobro steče. Neke vrste bolečino čutim tudi, ko sesa, se mi zdi, da je locirana v mlečnih vodih. Res ne gre za hudo bolečino, pa vendar to je. Naj povem še to, da se včasih ponoči zgodi, da popapa le “eno dojko” in potem zaspi, a ker imam ponavadi takrat dojke izredno napete, trde, si iz druge mleko izčrpam, saj ne bi rada dobila kakšnega mastitisa. Torej, skrbim, da so po vsakem podoju dojki izpraznjeni. Blazinice za enkratno uporabo po vašem nasvetu ne uporabljam več, nedrček je bombažen, bradavice pa pred in po podoju namažem izključno s svojim mlekom. Soora nisem opazila ne pri njemu, ne pri meni. Pa še nekaj: sine ima zelo močne dlesni in ko zagrabi, zagrabi in ne spusti.

In še eno vprašanje: V kolikšnem času pride zaužita hrana v materino mleko – sprašujem zato, da bi lahko ugotavljala, kaj otroka bolj napenja, npr. kravje mleko, ki ga spijem 2 dcl zjutraj, kdaj ga bo posredno sine zaužil skozi moje mleko?

Lepa hvala in lep dan

Draga Taja,
ali vas boli vedno le po dojenju? Ali tudi med dojenjem? Na osnovi opisanega, se strinjam z vami, da se pri vas proces laktacije oz. ponudbe-povpraševanja še vzpostavlja. Kadar se dojenček res dobro podoji, mnoge mamice čutimo po podoju ščemenje v predelu nad dojkami, med rameni in dojkami, kjer se nahajajo mlečni vodi. Po domače pravimo, da se “dela” mleko. Toda to ščemenje ne sme boleti oz, bolečina ne sme trajati dalj časa. Kadar otrok izpusti obrok se dogaja podobno, dojke nas lahko ščemijo, bolijo, pečejo, v predelu mlečnih celic alveol čutimo pritisk in ščemenje.

Mlečnost oz. zakon ponudbe – povpraševanja se vzpostavlja od poroda pa tudi do tretjega meseca, močno je to odvisno od tega, kakšen sesalček je naš dojenček. Ali se doji pogosto in povsem naključno ali pa se doji po določenem urniku, ki ga je že sam vzpostavil? Težave namreč nastopijo takrat, ko dojenček, ki se je dojil npr. točno na dve uri – prespi ali preskoči obrok. Matere opažamo ta pojav tudi takrat, ko imajo otroci “poskoke v rasti”, otrok je prej imel že nekakšen red, nato pa se nekaj dni doji pogosteje. Ko je laktacija dobro vzpostavljena, opazimo, da dojke postanejo mehke, ni več izcejanja in ni več ščemenja ali bolečin ob podoju.

Nekatere matere poročajo o bolečini na začetku podoja, ko otrok začne sesati, predno se začne mleko izcejati. Ena od mamic je to zelo slikovito opisala: “tako močno sesa, da mi stisne vse mlečne vode in me prsi bolijo, prav čutim vsak vod posebej”. Pojav je pogostejši pri ženskah z velikimi dojkami. Ta bolečina ne traja dalj kakor mesec ali dva, potem se stanje ponavadi normalizira. Če bo bolečina še vedno prisotna, se posvetujte s svojim zdravnikom ali to omenite ginekologinji med rednim pregledom po porodu.

Dojk po podoju nikar ne praznite še dodatno. Če otrok ne izprazni druge dojke, mleka iz le te ne izčpajte popolnoma ampak le toliko, da začutite olajšanje. Prevelika mlečna zaloga oz. prepolne prsi, so mnogokrat posledica prevelike stimulacije (otrok se dobro doji, mati pa še dodatno črpa mleko), to postane nekak začaran krog. In verjetnost za zamašene mlečne vode in mastitise je še večja. Zakon ponudbe povpraševanja naj uravnava le otrok sam. Če se bo nekaj dni manj dojil, bo potem nekaj naslednjih dni to nadomestil – s pogostejšim dojenjem.

Hrana, ki jo zaužije mati, pride v kri oz. v materino mleko takoj v naslednjih minutah, ko se absorbira v črevesju. Kolikšen je ta čas je težko natančno določiti, to je odvisno od živila, vaše presnove, vašega zdravja,… Otroci, ki niso dojeni imajo prav tako težave z napenjanjem ali celo kolikami, zato teorija, da je hrana, ki jo zaužije mati “krivec” za težave pri otroku ne drži vedno. Razen če je otrok res preobčutljiv (alergičen) na določeno živilo. Pomembno je, da doječa mati uživa vse kar ji paše, raznovrstno in zdravo hrano, v zmernih količinah.

New Report

Close