Najdi forum

Lasje in dojenje

Tudi jaz pozdravljam forum in menim, da bo marsikateri mamici v pomoč pri dojenju od vsega začetka dalje.
Vprašala pa bi za mnenje o vzdrževanju las in lasišča pri doječih materah.
Babica mi je, ko je bila hčerkica stara dva tedna svetovala, da si lahko operem lase z enim šamponiranjem in prostim sušenjem. Tudi v nobeni knjigi nisem zasledila prepovedi umivanja las od rojstva otroka naprej. Medtem, ko je frizerka omenila, da tega ne bi smela narediti, saj pride kasneje ( po 5. mesecu otrokove starosti) do izpadanja las.
Prosim za vaše mnenje in izkušnje z umivanjem las!

Lep pozdrav! Urška

Draga Urška,
doječa mati ali ženska po porodu se vsekakor lahko tušira, umiva lase, bere, barva lase ali jih trajno kodra. Vse to so le miti in predsodki iz generacije naših mam in babic.

Količina kemičnih snovi, ki preide v vaše telo zaradi umivanja las, barvanja ali trajnega kodranja las je minimalna, še manjša pa je količina teh snovi, ki preide v mleko. Otroku veliko bolj škoduje zadrževanje v zakajenem ali drugače onesnaženem prostoru, kjer sprejema vase škodljive snovi z vdihavanjem.

Skorajda vse ženske opažamo spremembe na lasišču v času nosečnosti in potem nekaj mesecev po porodu. To pripisujejo spremembam, ki se dogajajo v našem telesu, na kar najbolj vplivajo hormoni. Mnoge mamice v času po porodu opazimo povečano izpadanje las. Podrobne mehanizme tega dogajanja vam bo verjetno bolje razložil kakšen zdravnik, gre pa za uravnavanje hormonskih ravnovesij v telesu, po porodu.

Za izboljšanje las in nohtov naj mati uživa le naravna “zdravila” oz. naravne vire vitamina B in cinka, suhi kvas, prosena kaša, koruza, žitarice, pivo,… Naravna živila so otroku posredno precej manj škodljiva, kakor farmacevtski vitaminski in mineralni nadomestki.

New Report

Close