Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Kako dojenčka prevrniti na bok – podiranje kupčka?

Kako dojenčka prevrniti na bok – podiranje kupčka?

Spoštovana!

Pri pregledu nekaterih sporočil o položajih dojenja sem zasledila, da je možno ponoči med dojenjem leže kupček podreti tako, da otroka “prevrnemo” na naš bok. Ne vem, ali sem tako nespretna, vendar mi to nekako ne gre, zato vas prosim, če mi lahko natančno razložite, kako to naredim.
Npr. dojim tako, da ležim na desnem boku, moj otrok leži na levem, s svojim trebuščkom obrnjen proti mojemu, glavica naravnost “zarinjena” v dojko, da jo lahko “molze”. Njegovo telo je vzporedno z mojim, glavica počiva rahlo dvignjena na mojem komolčnem zgibu. Podoj na eni dojki traja od 15 do 30 min, ker veliko poliva, želim pred zamenjavo dojke podreti kupček. In zdaj – ali ga kar v tem položaju kot je, dvignem na svoj desni bok, tako da jaz lezem na hrbet, ali ga moram dvigniti na svoj levi bok (in ostanem v položaju kot sem). To bi mi bilo sicer težko, saj bi ga morala dokaj visoko dvigniti, ker je precej težek, zato si ne predstavljam, kako to naredim leže. Ali on leži na mojem boku vzporedno z mojim telesom ali pravokotno nanj? Vem, da sem zmedeno bitje, a bi mi zelo pomagalo, če mi lahko to nočno podranje kupčka bolj razložite, ker bi se ga oba rada naučila :-)). Tako bo noč vsaj malo daljša.

Hvala in lep dan.

Draga Bili,
prav nič ste zmedeni in prav je, da povprašate,če vam nekaj ni jasno. Pri dojenju je pač tako, da je praksa daleč daleč najboljša od vsake teorije in prav je, da se tudi o takšnih malenkostih spregovori. Seveda so to malenkosti za izkušene dojilje a za mamico, ki je prvič rodila in krhkega dojenčka še zelo nežno prijema in prestavlja je vsaka stvar zelo pomembna in prav je tako.

Prav razmišljate, da med nočnim dojenjem ni potrebno vztajati za podiranje kupčka. In da, drži, mišljen je materin bok, otrok pa pravokotno čezenj. Otrok med podojem leži vzporedno z vami, ko konča podoj, ga stisnite k sebi in se skupaj z njim prevrnite na hrbet. Tako ga ni potrebno dvigovati. Nato ga, ko vi ležite na hrbtu, premaknete, da je otrok pravokotno na vaš bok in se sami prevrnete nazaj na bok. Tako bo malček ležal pravokotno, z ročicami in glavico čez vaš bok, z nogicami na postelji. Ko podre kupček, ponovite manever – otroka stisnite k sebi, obrnete nazaj vzporedno, se obrnete na drugi bok, ter ga podojite še na drugi strani. Takole, opisno je slišati hudo komplicirano, verjetno bi bilo najlažje to kar pokazati v živo. Toda vaja dela mojstra in sčasoma boste otroka lahko popolnoma samodejno prestavili na svoj bok…

Najlepša hvala. Tako zelo lepo ste mi to “naslikali”, da sem prepričana, da mi bo tokrat uspelo in se že prav veselim nočnega dojenja.

Najlepša hvala in prijetne sanje vam želim (no, vsaj zame se noč začne že 20.00, da sem bolj spočita za mojega malega sončka).

Ali je za ta način potrebno,da malček že sam drži glavico pokoncu?

Hvala za Vaš odgovor.

Draga Saša, ni potrebno, da dojenček že drži glavico sam. Dojenčku glavico med “premetavnajem” z eno roko podržite, nato pa jo naslonite postrani na vaš bok (podobno kot na ramenih).

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

New Report

Close