Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje intoleranca do mleka?

intoleranca do mleka?

Ker vem, da je bilo na forumih o tem že veliko napisanega, me zanima samo, katere vaše prispevke mi priporočate prebrati, če bi se rada poučila, ali so afte po grlu, pogosto kolcanje in spahovanje (slišati je grozno, kot hudi krči želodčka) in nočni krči naše sedemmesečnice posledica intolerance do mleka? Sicer ima še vedno krče, kadar jaz pijem mleko ali jem sir (vsake toliko spet poskusim), ni pa težav, kadar jem jogurt (vsak dan od poroda), pa tudi kisla smetana in skuta izgleda, da sta OK. Tudi dojenčica že nekaj časa in z največjim veseljem je jogurte, tudi smetano tu in tam kot dodatek. Po prvih dveh tednih mlečnih kašic s prilagojenim mlekom so se pojavile težave z želodčkom in pikice po trebuščku in glavi (nesrbeče) in sva za vsak slučaj za nekaj tednov obe nehali uživati mlečne izdelka. Takrat so se pojavile afte po ustih, vročina in kašelj, ki smo jih pripisali virozi. Sedaj, ko sem spet začela z mlečnimi kašicami s prilagojenim mlekom, so tu spet težave z želodčkom, ponoči ne spimo (če jo podojim, zaspi za kakšno uro, potem se spet vsa zvija v krčih, le tu in tam spusti kakšen veter) in začele so se ji delati afte. Da so tudi afte lahko znak neprenašanja mleka, sem izvedela šele včeraj in takoj povezala vse te simptome. Seveda sva mleko spet črtali z jedilnika.
Močno me pa zanima, ali je možno, da je alergična oziroma ne prenaša samo mleka in sira, jogurti in skuta pa so v redu? Je v sestavi teh mlečnih izdelkov takšna razlika?

Hvala že vnaprej Urša

Draga Urša,
najprej vam svetujem, da se z vprašanji obrnete na otrokovega pediatra ali splošnega zdravnika na teh forumih. Nisem zdravnica, ampak sem svetovalka za dojenje, zato glede na opisane simptome, resnično ne morem presoditi, ali gre pri vaši hčerki za laktozno intoleranco ali alergijo na kravje mleko ali ne. Ta dva pojma sta namreč precej različna.

Laktozna intoleranca je bolj pogosta pri odraslih in nekaterih narodih (v Aziji). Do tega pride, ko telo počasi neha proizvajati laktazo, encim, ki razgrajuje laktozo (mlečni sladkor). Do tega pride postopoma, skozi mnogo let in ne povzroča težav, kakor ste jih opazili vi pri svoji deklici. Simptomi laktozne intolerance redkokdaj nastopijo pred četrtim ali petim letom otrokove starosti.

Če je vaša hčerka občutljiva na mleko in mlečne izdelke, so lahko opisani simptomi seveda prav lahko vzrok težavam. Kravje mleko in jogurt, čeprav je jogurt narejen iz kravjega mleka, se močno razlikujeta po kemični sestavi beljakovinskih molekul, encimov, bakterij,… Otrokom, ki počasi preraščajo alergijo na kravje mleko alergologi svetujejo, da naj jim začnejo starši najprej dajati jogurt in šele postopoma naprej druge mlečne izdelke. Še posebej velja to priporočilo za kravje mleko, ki je na jedilniku slovenskih otrok žal mnogo prezgodaj. Kravje mleko je težko prebavljivo, vsebuje preveč beljakovin in kalcija, fosforja, natrija, klora in kalija ter premalo vitamina C, vitamina E, železa, bakra in nasičenih maščob. Presežek beljakovin in mineralov obremenjuje ledvice ter lahko povzroči dehidracijo in celo krvavitve v črevesju.

Vse, kar vam lahko svetujem je torej to, da se posvetujte z otrokovim zdravnikom, ker deklico dojite bodite sami še vedno na strogi dieti in glede na težave deklici nikakor ne uvajajte mleka in mlečnih izdelkov (tudi iz prilagojenega mleka) pred drugim rojstnim dnem.

New Report

Close