Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje tablete za laktacijo

tablete za laktacijo

Spoštovani!

Zanima me, zakaj ti v ljubljanski porodnišnici ne nudijo več kot tri tebletke za laktacijo, v Postojni pa ti celo predpišejo recept zanje. Je možno, da so škodljive ali pa le varčujejo? Menim, da bi mi bile v veliko pomoč, saj mi moje punčke nikakor ni uspelo le dojiti, ampak sem morala ves čas dodajati.

Nina

Draga Nina,
vprašanje o količini tabletk za laktacijo boste verjetno morali nasloviti na LJ porodnišnico ali dr. Pušenjaku na forumu Ginekologija in porodništvo.O količini tabletk ali o tem, ali so sploh potrebne, laične svetovalke za dojenje namreč ne odločamo. No, dr. Pušenjak iz Lj porodnišnice piše o Tametilu (na forumu Ginekologija in Porodništvo) takole:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=19&i=26113&t=26106

V Sloveniji je praksa, da materam, ki imajo začetne težave pri dojenju, predpišejo “zdravili” Tametil in/ali Syntocinon (sintetizirani hormon oksitocin). Zdravili vam lahko predpiše splošni zdravnik, otorokov pediater ali vaš ginekolog – če jim razložite zakaj ga potrebujete.

Vendar sama zdravila BREZ kombinacije povečanja števila in trajanja podojev ter pravilnega pristavljanja (ali z iztiskanjem mleka) niso učinkovita ampak samo začasno dvignejo oz. olajšajo iztis mleka. Vsekakor imajo zdravila stranske učinke in dobite ga le na recept, nekateri zdravniki ga celo zelo neradi dajo. Nekaterim materam pomagajo tudi razni pripravki in čaji na osnovi zeliščnih zdravil. Enačba je enostavna: VEČKRAT, POGOSTEJE in PRAVILNEJE se otrok doji – več mleka mati proizvede. Pri tem je pomembno za mater tudi to, da ne misli vedno samo na količino mleka, ki jo lahko proizvaja ampak se poskusi osredotočiti na to, da se ob dojenju/iztiskanju čimbolj sprosti, da postane dojenje ali iztiskanje mleka srečen in sproščen čas. Tametil je “uradno” zdravilo proti slabosti, njegov učinek na laktacijo je pomemben zato, ker se mati ob jemanju le tega sprosti in ima vsekakor bolj učinek na materino psiho kot pa učinek na laktacijo. Mati, ki dobi Tametil meni, da je sedaj končno dobila rešitev za svoje težave, ob tem se sprosti in mleko navre. Tametil torej ni čudežno zdravilo in je učinkovit samo v kombinaciji s pravilnim pristavljanjem in pogostejšimi podoji. Res je, da je eden od stranskih učinkov tametila povečanje laktacije, zato ga tudi predpisujejo, ampak izrecno zato, ker učinkuje na mater tako, da jo sprosti. Po domače so včasih rekli materi, da naj spije eno pivo. Ker pivo ima tako podoben učinek. Toda piva ali sprostitve vam v porodnišnici seveda ne morejo predpisati na recept.

Syntocinon je nosno razpršilo, ki ima vpliv na laktacijo, saj vsebuje sintetizirani hormon oksitocin, ki ga normalno ob dojenju in laktaciji sprošča materina maternica. Oksitocin in krčenje maternice je tako fiziološko pravilno, saj se pri dojenju maternica MORA krčiti (s Syntocinonom so ti krči malce bolj boleči) in ima s tem ugoden učinek na lažje sproščanje mleka.

Bolj kot sintetična zdravila vam torej priporočam obilo počitka, veliko dojenja kadar otroček to želi in pitje nesladkanih, nežnih zeliščnih čajev z majaronom in plahtico.

Najprej se vam najlepše zahvaljujem za vaš trud in odgovor.
Voditelji forumov morate biti občasno resnično potrpežljivi in k temu vso moje priznanje.Očitno smo nekatere mamice res histerično obremenjene s količino iztisnjenega mleka, ki jo neprestano merimo. Pa tudi s sproščanjem imamo težave, is svoje kože pa ne moremo. Tako vendarle kakšen placebo pride prav.

Lep pozdrav od Nine!

New Report

Close