Najdi forum

Priprava bradavic

Lep pozdrav!

Zanima me, kako se “utrjuje” bradavice v pripravah na dojenje. V Vašem odgovorou Niki ste namreč zapisali, da “vaj” ni priporočljivo izvajati v zadnjih tednih nosečnosti, saj lahko draženje bradavic sproži prezgoden porod ter da posebno utrjevanje bradavic z drgnjenjem, s hladnim prhanjem ali s posebnimi mazili ni potrebno oziroma je lahko celo škodljivo. Kako se torej lotiti priprav na dojenje? Ali med dojenjem res zadostuje samo vsakodnevna prha brez uporabe mila Kot je zapisano v članku o dojenju na med.over.net?
Za odgovore se Vam vnaprej zahvaljujem.
Meta

Draga Meta,
bradavic med nosečnostjo ni potrebno utrjevati. Posebna priprava bradavic velja le za tiste, ki imajo vdrte bradavice. Kar nekaj prezgodnjih porodov pripisujejo tudi temu, da so ženske začele v pozni nosečnosti z “utrjevanjem” bradavic, masaža le teh pa sproža hormon oksitocin, ki povzroča krčenje maternice.

Članek na med.over.netu drži. Če doječe matere dojke preveč umivajo ali jih prepogosto umivajo z milom, s tem odstranjujejo zaščitni sloj, ki ga izločajo lojnice na areoli in s tem povzročijo, da so bradavice še občutljivejše.

Najboljši nasvet je torej: pravilno pristavljanje: otrok čimbližje (tudi z noskom v dojki, saj ga sam odmakne, če ne mroe dihat), trebuh na mamin trebuh, rokica pod mamino podpazduho, ravna linija boki, ramena, ušeska…), kar najbolj naravna nega dojk med dojenjem (normalno prhanje 1x dnevno zadostuje), brez uporabe mil in deodorantov ter krem.

Še dobro, da imamo ta forum in forum Starši staršem, kjer si (Karmen) že pisala o tem.
Namreč, 14 dni nazaj sem bila na predavanjih v Šoli za starše, kjer sta kar dve predavateljici govorili, kako si je potrebno s frotirko! nekaj mesecev ali vsaj tednov pred porodom drgniti bradavice in mazati z nevemkakšno kremo.

Od kje njim takšen podatek? Ker sta bili že bolj v letih in sta obe rodili pred mnogo leti, sem prepričana, da tega sami nista delali. Kako lahko svetujejo nekaj, česar niso poskusili?

Torej, hotela sem le napisat: hvalabogu, da obstaja LLLI tudi v Sloveniji in hvalabogu forumom, najbolj pa seveda tebi, Karmen, ki se trudiš.

Pa še to: ravno berem knjigo Dojenje in materinstvo iz srca. Super knjiga! Priporočam vsem!

Spoštovana Karmen,

prebrala sem odgovor, ki ste ga napisali Meti in tudi vaše članke na temo dojenja. Vse gradivo mi je bilo v pomoč pri seznanjanju z dojenjem in za to se vam najlepše zahvaljujem. Sicer sama še nisem rodila, torej nimam nobenih praktičnih izkušenj, zato vas želim vprašati sledeče;

V šoli za starše sta babica in fizioterapevtka večkrat poudarili, da morajo biti rokice dojenčka vedno spredaj – tudi pri dojenju (to je bilo izrecno izpostavljeno). Rečeno je bilo, da je to naravni položaj in zato je za dojenčka neudobno, da ima pri dojenju, ki lahko traja tudi pol ure, eno rokico zadaj. Vi pa pišete, da naj bi bila rokica pod mamino podpazduho. Kako je torej s tem?

Hvala za odgovor in lep pozdrav,

petka

Draga Petka,
kar malce sem bila presenečena nad tem, kar ste napisali, saj za to da mora imeti vsak dojenček roke spredaj resnično prvič slišim. Ta položaj je potreben le za otroke, ki imajo težave v telesnem razvoju, specifične porodne poškodbe ali povišan mišični tonus, za vse zdrave otroke pa zagotovo ne. Dojenček, ki je prižet k materi in se doji v opisanem položaju mora potem imeti namreč obrnjeno glavico, če želi doseči bradavico. Ali pa je njegova rokica spredaj stisnjena med materin in njegov trebušček, kar je zagotovo slabše, kakor če je rokica prosta, kjer objema mamin bok, pod materino pazduho. Za boljšo predstavo: poskusite pogoltniti slino, ko imate glavo lepo, naravnost. Gre lepo. Sedaj pa poskusite pogoltniti slino, če imate glavo obrnjeno proti rami. Gre, a zelo težko. In otroci, ki so v takšnem položaju težko dosežejo bradavico, nepravilno sesajo in s tem bradavico drgnejo (ranjene bradavice), težko požirajo, se hitro utrudijo, so potem lačni in nezadovoljni, ne pridobivajo na teži.

Slike pravilnih položajev pri dojenju si lahko ogledate na:
http://www.lalecheleague.org/FAQ/positioning.html
http://www.utextension.utk.edu/spfiles/sp444d.pdf
http://www.medformation.com/mf/pregcc.nsf/page/encvol2
http://www.paternityangel2.com/Articles/BreastFeedingPosition/brfeedPos2.htm
Če v iskalnik google vpišete “breastfeeding positions” vam bo našel ogormno strani, toda za zdravega otroka na prav nobeni ni priporočen položaj, kakor ga priporočajo v vaši šoli za starše.

Seveda zgoraj napisano velja za dojenje v sedečem položaju. Kadar se mati in otrok dojita leže, oba ležita na boku, drug proti drugemu, se dotikata s trebuhi in ima otrok rokice spredaj.

New Report

Close