Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje dojiti na eni ali obeh hkrati???

dojiti na eni ali obeh hkrati???

Dvomesečno deklico dojim že od začetka tako, da vsak obrok podojim le na eni dojki, da jo popolnoma izprazne. Mleka imam ves čas dovolj, tako da mi ni bilo nikoli potrebno dojiti iz obeh dojk hkrati. TODA danes mi je pediater rekel, da če bom hotela dlje časa dojiti (rada bi vsaj eno leto), je nujno, da deklico vedno pri vsakem obroku podojim iz obeh dojk. Enako mi je svetovala patronažna, pa je takrat nisem poslušala. Sedaj pa sem zmedena in ne vem, kaj naj storim??? Pediater je še rekel, da si bom na ta način tudi podaljšala razmake med podoji, ker bo otrok tako bolj sit. Ampak ne gre mi v glavo, od kod sedaj ta teorija, če sem si prebrala, da je na začetku prednje – lahko mleko, potem pa gostejše, ki nasiti. Če bo pila iz obeh; ali ne bo tako manj sita zaradi redkejšega mleka? PROSIM ZA VSE VAŠE IZKUŠNJE. Hvala in čao! Natalija

Draga Natalija,
ker imate dovolj mleka in deklica lepo raste in se razvija, potem je dojenje pri enem podoju le iz ene strani popolnoma v redu. Če tudi vi nimate težav z zastajanjem mleka ali zamašenimi mlečnimi vodi, potem je takšno dojenje v redu. Ko ali če bo deklica imela obdobje hitrejše rasti, vam bo sama pokazala, da ji ena dojka ne zadošča in ji boste enostavno ponudili še drugo. Tako bo zakon ponudbe – povpraševanja kar sam poskrbel za več mleka v obdobju, ko bo otrok morda potreboval več.

Razmake med podoji ni možno umetno podaljševati, dojen otrok si sam vzame kar potrebuje, da bi pojedel več ga enostavno ne moremo prisiliti. Seveda, če ga dojimo na njegovo željo, ne pa po določenem urniku. Urniki in frekvence hranjenja otrok veljajo le za otroke, ki so hranjeni po steklenički, večina dojenih otrok urnikov enostavno nimajo, saj dojenje ni samo prehranjevanje.

Vaše razmišljanje o prednjem mleku delno drži. Če bi se vaša deklica dojila iz obeh dojk, bi na začetku verjetno res dobila več prednjega mleka. Sčasoma pa bi se ponudba mleka v vaših prsih prilagodila povpraševanju ali dojenju na obeh straneh in bi bila deklica prav tako nahranjena tudi z zadnjim mlekom, enostavno bi bilo le prednjega mleka manj.

Zdravo:

tukaj v Angliji (vsaj v nasi porodnisnici) svetujejo dojenje iz ene dojke pri enem podoju, kolikor casa je pac to dovolj za otroka. Sama sem dojila iz ene dojke (in pri naslednjem podoju iz druge strani) do okoli petega meseca ali sestega meseca, ko je imela hcerka priblizno med 5 in 6kg. Potem pa je bilo jasno, da hoce in rabi vec, in sem jo zacela dojiti iz obeh dojk.

Svetovalke za dojenje tukaj so nam tudi povedale, da je prednje mleko bolj polno glukoze (zadnje mleko pa mascob), kar pa rado povzroca vetrove in krce. Torej, vsaj na zacetku, dokler se dojenje ne lepo vzpostavi, ce dojis iz obeh dojk pri enem podoju, dobi otrok vec glukoze, kar posledicno lahko (ni pa seveda nujno) vodi do tezav z vetrovi ali krci.

No, tako so nam povedali. Mimogrede, mi nismo imeli nikoli problemov z vetrovi ali krci.

Pozdrav,
Mateja

Jaz bi rada en majhen popravek dodala. Mislim, da je Mateja hotela reci laktoza, ne glukoza 🙂 Drugace pa vsekakor drzi, kar je povedala, da ima prednje melko vecjo kolicino laktoze.

Bolje je, ce dete samo odloci, kdaj bo koncalo dojenje na prvi dojki. Dojencek sam najbolje ve, kdaj je dobil pravo ravnotezje prednjega mleka in bolj mastnega, kaloricnega mleka. Ko dojencek konca s prvo dojko (spusti bradavico, zaspi, ipd.), lahko skupaj podreta kupcek, po zelji zamenjata plenicko in potem lahko ponudite drugo dojko. Dete bo ponujeno dojko sprejelo, ce potrebuje, drugace pa ne. Kakor je Karmen rekla, dojenega otroka ne morete prisiliti, da bi prevec pojedel.

Raziskave so pokazale, da ce dojite otroka iz ene dojke pri vsakem dojenju ali pa ce mu ponudite se drugo, ko konca prvo, dojencki dobijo v obeh primerih podobno kolicino mleka v roku 24-ur. Vendar podoj pri otrocih, ki se dojijo samo iz ene dojke pri vsakem dojenju, lahko traja malce dlje.

Seveda so primeri, ko je dobro menjavati dojke med dojenjem: npr. pri zaspanih novorojenckih, dojenckih s sibkim sesalnim refleksom, itd. Takrat lahko pogosto mejavanje dojke vzpodbudi otroka k boljsemu dojenju.

Pozdravcek!

Andreja

Andreja res je, gre za laktozo in ne glukozo.

Pozdravljeni:

seveda, mislila sem laktozo in ne glukozo.

Pozdrav,
Mateja

Svojega skoraj tri mesece starega sinka dojim pri vsakem podoju na obeh dojkah in sicer ga prestavim iz ene dojke na drugo takrat, ko spusti bradavico ali pa spusti bradavico in se potem takoj prisesa, pa spet spusti in se prisesa. Potem podreva kupček in nadaljujeva z dojenjem na drugi dojki. Imam občutek, da nobene dojke ne izprazni, ker si vedno še lahko izstisnem mleko. Delam prav? Patronažna je rekla, da bi eno dojko moral izprazniti. Kako naj vem, da je dojko izpraznil? Sinček se povprečno zredi na teden 200 g, prej v prvem mesecu pa se je 300 g na teden.

Zanima me kakšno je blato dojenega otroka? Blato našega malega je zlato rumene barve, zrnasto in polno sluzi. Mene skrbi ta sluz, ker ne vem če je to normalno.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Draga Tea,
ker pri dojenju nimate težav in ker vaš sin lepo napreduje pri teži, dojk ni potrebno dodatno izprazniti. Mleko se v mlečnih žlezah tvori SPROTI, takoj ko se mlečne celice izpraznijo, se začne v njih nova tvorba mleka, zato ga lahko iztiskamo (po kapljicah) v nedogled. Dodatno črpanje mleka je potrebno le, če ima mati težave s preveliko količino mleka (takrat je ptorebno izčrpati le za olajšanje) ali če ima mati premalo mleka in želi polno laktacijo ponovno vzpostaviti.

Hartmannove raziskave so pokazale, da je mlečna zaloga močno odvisna od dojenčkovih potreb. Dojenčki tako zelo redko porabijo prav vse mleko, ki je na voljo v materinem telesu. Povprečno dojenčki v enem dnevu izpraznijo le 74% razpoložljivega mleka. Otrokovo sesanje tako enostavno sproti uravnava tvorbo mleka v krajših časovnih intervalih (24 ur). Nekateri ta pojav imenujejo ” koncept 80:20″. 80% predstavlja običajno otrokovo porabo v vsakem dnevu. 20% mleka je ostanek mleka, tistega, ki ostane v materinih dojkah. Če otrok izprazni več kot 80%, se zaloga mleka POVEČA, da se razmerje vzdržuje. Če je izpraznjeno manj kot 80% mleka se proizvodnja ZMANJŠA. Ta koncept je zelo poenostavljena razlaga zelo kompleksnega procesa, bistveno je to, da se zaloga mleka ne zmanjka nenadoma (po domače “čez noč”), ampak je ta proces zelo počasen in postopen.

Dojenčki, ki so polno dojeni normalno kakajo večkrat dnevno do celo 1x tedensko ali na 10 dni. Če dojenček izloča bolj poredko, mora takrat izločiti večjo količino blata. Blato dojenega otroka je ponavadi rumeno-zelene barve, včasih celo gorčične in/ali zelenkaste barve in ima prijeten vonj po laktozi, v blatu so lahko koščki sesirjenega mleka. Barva blata variira od dojenčka do dojenčka, od dneva do dneva. Če je blato, ki je temno zelene barve močno sluzasto, penasto, močno vodeno in ima drugačen (lahko kisel) vonj kakor ponavadi ali so v njej nitke posušene ali sveže krvi, se posvetujte s pediatrom.

Imam dve deklici stari 3 in 5 let in obe sem od vsega začetka dojila na eni dojki za en obrok. Polno sem ju dojila 6 mesecev brez dodajanja druge tekočine, ker enostavno nista ničesar marali, dojila pa sem ju 15 mesecev. Mislim, da če se otroček lepo razvija, že sama vesta, kakšno dojenje je za vaju najboljše. Kar pogumno naprej in LP

New Report

Close