Najdi forum

izbrizgavanje

Lep pozdrav!
Morda je moja težava zelo nenavadna, pa vseeno, poskušam jo odpraviti. Imam tromesečnika, ki ga hranim izključno z mojim izbrizganim mlekom. Izbrizgavam zato, ker je na začetku preveč hujšal in tako vsaj vidim, če dovolj poje. Sedaj sem se odločila, da ga probam dojiti. Problem nastopi, ker si zjutraj (ponoči vso noč spi) izbrizgam okoli 260 ml mleka, on pa ga poje le npr. 60ml. Mleko zato shranim in ga hranim še vso dopoldne. Popoldne pa meni ponavadi mleka zmanjka, a ga imam na srečo še od dopoldneva. Bojim se, če bi ga le dojila, da bi mi mleko od ponoči zastajalo in bi dobila mastitis.KAko bi uskladila mojo “ponudbo” in njegovo “povpraševanje”?
Drugo vprašanje pa je povezano z začenjanjem dojenja. Imam vnete bradavice, ki precej bolijo. Ali se bodo bradavice utrdile, če ga bom dojila naprej?Bradavic si zaenkrat še ne mažem z nobeno kremo, saj se bojim, da bi jo mali sonček dobil skupaj z mlekom, ko bi jedel.
Hvala za odgovor!

Draga Čiči,
vesela sem, da se tako trudite za vašega sinka. Izbrizgavanje mleka in (do) hranjevanje po steklenički je zelo naporno opravilo, ki terja od nas veliko časa, dela in še posebne pozornosti za higieno. Ob vseh teh opravilih je misel na to, da otroka enostavno pristavimo le k prsim res vabljiva, kajne?

Še naprej nadaljujte s poskusi podojev. Preden ponudite sinku stekleničko, mu vedno najprej ponudite prsi, če se doji v redu, če ne – mu ponudite stekleničko. Dobro je, da stekleničko počasi opuščate tako, da sinku namesto mleka po steklenički ponudite dodatno mleko po žlički ali s kapalko. Postopoma, ko bo podojev vedno več in bo otrok pa bo popil vedno manj mleka drugje kot pri prsih, lahko začnete opuščati brizganje mleka. Če boste otroka dojili pogosto, na njegovo željo, dodatno brizganje mleka tako ne bo več potrebno.

Za vnete in ranjene bradavice je potrebno poiskati vzrok in ga odpraviti. Same kreme pri zdravljenju niso najbolj uspešne, če vzrok ni odpravljen. Najboljša krema za bradavice je kar vaše lastno mleko, saj vsebuje protitelesa, ki delujejo zaščitno proti bakterijam in klicam v rani. Po podoju bradavico namažite s svojim mlekom in pustite na zraku.

Prilagam članek o vnetih bradavicah, ki je bil že objavljen na forumu Starši-staršem.

VNETE BRADAVICE

Občutljive, boleče ali celo razpokane bradavice so za mnoge mamice prva ovira na poti k uspešnemu dojenju. Če mamica nima vdrtih bradavic ali otrokov jeziček ni priraščen, so najpogostejši vzroki za težave:
– nepravilno pristavljanje in/ali
– nepravilno sesanje dojenčka.
– če bradavice niso poškodovane in je dojenček pravilno pristavljen ter tudi sesa pravilno, je lahko vzrok bolečim bradavicam tudi glivično vnetje.

1. PRIPRAVE NA DOJENJE V NOSEČNOSTI

Bodoče matere pogosto sprašujejo, kaj lahko v prid dojenju naredijo že med nosečnostjo. Telo samo se že vso nosečnost pripravlja na dojenje. Zelo koristno pa je, da se ženske v tem času pozanimajo o dojenju ter si skušajo najti krog ljudi, ki jo bodo tudi po porodu spodbujali in ji pomagali z nasveti. Najbolje je, če so to ženske, ki so tudi same dojile in imajo z dojenjem pozitivne izkušnje – to je lahko mama, katera od sorodnic, prijateljic, medicinska sestra, zdravnica ali svetovalka za dojenje.

Dobro je, če ženska že med nosečnostjo preveri, ali nima morda vdrtih ali ploskih bradavic. Marsikateri dojenček ima lahko namreč zaradi tega težave s sesanjem. Kot preizkus lahko ženska položi palec na vrhnji del in kazalec na spodnji del bradavičnega kolobarja, pri čemer prsta nežno stisne. Bradavica naj bi ostala pokončna oziroma izbočena. Če se namesto tega splošči ali celo obrne navznoter, je dobro, če nosi nosečnica oziroma doječa mati posebne bradavične školjke in izvaja tako imenovano Hoffmanovo vajo. Vaje ni priporočljivo izvajati v zadnjih tednih nosečnosti, saj lahko draženje bradavic sproži prezgoden porod. Priporočamo, da se za nasvet v zvezi s tem obrnete na katero od svetovalk za dojenje. Drugi preprost preizkus je opazovanje bradavic med spolnim vzburjenjem ali ob izpostavljenosti hladu. Če se bradavice ob tem izbočijo, potem vaše bradavice niso ploske ali vdrte.

Posebno utrjevanje bradavic z drgnjenjem, s hladnim prhanjem ali s posebnimi mazili ni potrebno oziroma je lahko celo škodljivo. Pred bolečimi in poškodovanimi bradavicami se bo doječa ženska zavarovala, če bo pravilno pristavila dojenčka k prsim in če bo vedela, kakšna je otrokova pravilna tehnika sesanja.

2. BOLEČE BRADAVICE V PRVIH TEDNIH

Občutljivejše bradavice v začetku dojenja so normalen pojav prva dva do štiri dni po porodu. Bolečina v bradavicah ali njihovo vnetje, ki traja dalj časa ali se celo stopnjuje pa je znak, da je potrebno nekaj storiti. Pri tem je pomembno, da mati sama pove, kdaj jo dojenje najbolj boli in od kod izhaja bolečina. Največ krivde za boleče in vnete bradavice je potrebno iskati v nepravilnem položaju otroka pri psih in nepravilnem prisesanju otrokovih ust na prsni bradavici. K bolečim bradavicam v prvih tednih pripomore še tudi nevzpostavljena ponudba-povpraševanje, ki se kaže v izcejanju mleka in trdih, bolečih dojkah. Če otrok poleg prsi sesa še po steklenički ali ima dudo, lahko iščemo vzroke tudi v nepravilnem sesanju pri prsih. Nekateri otroci ob sesanju tudi spodvihajo spodnjo ustnico, ki drgne bradavico in s tem povzročajo bolečino, vzroke nepravilnega sesanja pa lahko iščemo še v prekratki vezi pod otrokovim jezičkom. Nekatere matere otroka odstavijo od prsi še v fazi aktivnega sesanja in s tem tudi povzročijo poškodbe bradavic.

3. PRAVILNO PRISTAVLJANJE DOJENČKA K PRSIM

Za uspešno dojenje – da bo otrok dobil dovolj mleka in da se prepreči vnetje bradavic pri materi – je najpomembnejše pravilno pristavljanje dojenčka k prsim. V kateremkoli položaju mati doji, naj poskrbi, da bosta oba udobno nameščena, pri čemer lahko z dodatnimi blazinami, z nasveti in spodbudnimi besedami pomagata babica ali partner. Pomembno je, da je dojenček s celim telesom obrnjen proti materi, tako da se njuna trebuha dotikata. Otrokovo uho, rama in bok naj bodo v ravni črti, njegova usta pa naj bodo točno v višini bradavice, da se materi ne bo treba sklanjati ali da se novorojenčku ne bo treba naprezati, da bi dosegel bradavico. S prosto roko lahko mati prime dojko, ki je ob otroku, in z bradavico požgečka otrokovo spodnjo ustnico. Novorojenček refleksno široko razpre usta, kar je pravi trenutek, da ga mati nežno pritisne k sebi. Tako bo laže zagrabil bradavico in velik del temnejšega kolobarja okrog bradavice. Ko bo začel sesati, naj mati preveri, ali dojenčkov jeziček objema spodnji del bradavice in ali so njegove ustnice obrnjene navzven. Dojenček naj bo prižet kar najbližje materi, dotikata naj se s trebuhom, otrokova lička in nosek se morata dotikati dojke. Matere se bojijo, da otrok ne bo mogel dihati, če je prižet preblizu, vendar ta strah ni osnovan, saj dojenček sam odmakne nosek ali odpre usta, kadar ne more dihati.

Če je otrok pravilno pristavljen in pravilno sesa, naj mati ne bi imela bolečih bradavic. Če se ji zdi, da otrok ne sesa pravilno, ali če med dojenjem čuti bolečino, naj nežno prekine dojenje s pritiskom prsta na dojenčkovo bradico ali dlesen, tako da čeljust popusti. Nepravilno sesanje je treba prekiniti, ker lahko sicer poškoduje bradavice, pa tudi tehniko sesanja je laže popraviti prej kot pozneje.

Priporočljivo je, da novorojenček zadovolji vse svoje potrebe po sesanju pri materinih prsih – tako imajo dojke dovolj dražljajev za tvorbo mleka, dojenček pa ni zmeden zaradi različnih tehnik sesanja. Duda, cucelj na steklenički ali poseben nastavek za bradavice zahtevajo namreč drugačno tehniko sesanja, kar lahko negativno vpliva na sesanje pri prsih. Če iz kakršnegakoli razloga dodajate dojenčku, ki je mlajši od šest tednov, še kakšno drugo tekočino, priporočamo, da to storite po žlički, s kozarčkom ali kapalko.

V zadnjem času v nekaterih porodnišnicah zelo pogosto svetujejo uporabo bradavičnih nastavkov za dojenje. Svetovalke za dojenje pri La Leche League International jih močno odsvetujemo, saj dolgoročno pogosteje povzročijo težave, kot pa da bi jih rešili. Materine prsi dobijo ob otrokovem sesanju prek nastavka mnogo manj dražljajev, ki sporočajo ustreznim centrom v možganih, kolikšno je povpraševanje po mleku. Tudi izcejalni refleks je počasnejši in šibkejši. Poleg tega se otrok navadi drugačne tehnike sesanja, ki jo je pozneje teže popraviti. Omenjeni nastavki pa lahko vodijo tudi do okužbe bradavic. Če se le da, naj mati ne uporablja nastavka, ampak naj prosi medicinske sestre za pomoč pri dojenju brez njega. Če mati že doji z nastavkom, se lahko z učinkovitimi tehnikami za navajanje dojenčka za dojenje brez nastavka seznani pri svetovalkah za dojenje ali pri materah, ki so to težavo že uspešno premagale.

4. BOLEČE BRADAVICE V VSEH FAZAH DOJENJA

Vzroke lahko iščemo:
– v glivičnem ali v gnojnem vnetju (lahko tudi v otrokovih ustih)
– zobenje otroka in grizenje, žvečenje ter drgnjenje otrokovih dlesni zaradi izraščajočih zob
– nepravilna uporaba prsne črpalke

RAZPOKANE BRADAVICE:
Vzroke lahko iščemo:
– (pretirano) umivanje bradavic z milom
– uporaba raznih krem za telo in deodorantov
– drgnjenje bradavic (lahko ob šiv na nedrčku, pregrobo otiranje z brisačo)
– kožni problemi matere (ekcemi, impetigo, bakterijske infekcije, drugo)
– mati nosi pretesen nedrček ali s šivi preko bradavic ali s kostjo
– mati nosi nedrček iz sintetičnih materialov
– hormonske spremembe v (novi) nosečnosti ali pred menstruacijo

Nekatere matere starejših otrok opažajo povečano občutljivost bradavic ali bolečine v času, ko otrok nenadoma poveča število podojev (2 tedna, 6 tednov, 3 meseci, 6 mesecev) zaradi pospešene rasti.

Prva pomoč pri bolečih bradavicah oz. bolečem dojenju je odstranitev vzroka, ki to povzroča. 90 % težav imajo matere zaradi nepravilnega položaja pri dojenju, ki je možen seveda tudi na eni sami dojki.

Metode za izboljšanje stanja so naslednje:
– nežno ročno iztisnite nekaj mleka pred podojem
– če imate težave samo na eni dojki začnite s podojem na neboleči strani in takoj, ko začutite ščemenje ob navalu mleka otroka prestavite na bolečo stran
– mažite bradavico s svojim mlekom ali čistim lanolinom (Lansinoh)

Včasih so materam priporočali sušenje bradavic s fenom, zračenje in sončenje. Tega ne priporočamo, saj so te metode le še bolj izsušile kožo. V lojnicah okoli bradavice se izloča naravno mazivo za bradavice in se ga na tak način le odstranjuje, kar povzroči več škode kot koristi. Tudi večina krem, ki se prodajajo v ta namen lahko na občutljivejši koži naredijo več škode kot koristi.

GLIVIČNO VNETJE
Pri materi se glivično vnetje vidi kot boleče, srbeče, pekoče in bolj rožnate bradavice, mati ima obenem lahko prisotno tudi glivično vaginalno infekcijo. Pri otroku se glivično vnetje pokaže kot bele pikice ali obloge na notranjih ličkih ali dlesni, ali pa kot vnetje ritke, ki ne preneha.

Številke svetovalk:
Jana 01/ 510 51 00
Mateja 01/ 512 45 74
Urša 01/ 518 60 90
Karmen 01/ 831 27 27
Irena 04/ 510 80 01
Tanja 05 / 627 34 84.
Špelca 02/ 251 24 11

Pozdravljeni,

jaz imam podobni problem s trimesecno puncko: se hranimo po staklenicki z izbrizgano mleko. Zacelo se je tak da sem najprej z nastavkom dojila, potem pa mala ni htela sisat od desne strani in sem morala izbrizgavati in dajati po steklenicki. Zdaj sploh noce niti z nastavkom, iz nobeno stran! Samo po staklenicki. Zelo naporno mi je, posebej da to delam rocno, tudi dojke so me zacele boleti. Drugace, imam zadostno mleka, mala se dobro redi, vsak mesec po cirka 1000, ta zadnji pa celo vec. Rojena je 12.5.2012, in tehta 6 100, rodila se je pa 3 510. Ampak to rabi ogromno dela in napora. Je sploh mogoce da jo odvadim iz steklenicke ? Rada bi jo se naprej dojila.

Hvala vnaprej za odgovor

Pozdravljeni, Sel!

Vaša 3m deklica dobiva vaše iztisnjeno mleko po steklenički. Sprva ste prešli na črpanje zato, ker je eno dojko odklanjala, nato pa tudi drugo, ki jo je z nastavkom prej sprejemala. Vem, iztiskanje mleka je lahko zelo naporno. Nagrada za vas, ko deklica tako odlično napreduje, je seveda tudi, vendar pa črpanje jemlje veliko časa in energije, občudujem vas, da tako vztrajno nadaljujete.

Odvisno od vztrajnosti vaše deklice in od tega, kako se bo odzivala na vaše pobude, je mogoče računati na to, da se bo hotela spet morda tudi dojiti. Včasih so matere uspešne, nekatere pravijo, da so dojenčki prešli spet na dojko dobesedno čez noč, včasih pa ne gre, saj otrok kljub veliko materinim poskusom in idejam, nekako ne sodeluje.

Ste poskusili, da bi ji dojko ponudili v polsnu, recimo ko se delno uspava, pa še ne spi trdno? Kaj se zgodi, če ji ponudite ponoči, ko se malo zdrami? Ali jo lahko pristavite ob prvih zankih zbujanja, ko malo zastoka in maha z rokami, vendar še ni budna? Ali se je pripravljena dojiti po tem, ko se že lepo nahrani po steklenički, za cartanje? Ali bi se pristavila za hec, ko sta obe dobro razpoloženi? Ali bi jo k poskušanju dojke motivirala skupna kopel v prijetni topli vodi v kadi? Za vračanje k dojenju običajno svetujemo, naj otrok ne bo lačen ali nervozen, dojko ponujamo, ko smo dobro razpoloženi in ko ni nič hudega, če otrok zavrne. Najpogosteje dojenčki dojko sprejmejo v poslnu. Vsa ta vprašanja niso zato, da mi odgovorite, ampak kot ideja, kaj bi lahko poskušali.

Pa še tole v pomoč. Odstavljanje od stekleničke:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=785&t=775 (kratek članek)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1986820 (dopisovanje, podrobni napotki)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1515&t=1515 (zgodba)
Sesalna zmeda:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=579&t=579
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6348843 (3t, noče nazaj na dojko)
Doječa stavka – zavračanje dojenja v prvem letu:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1977609,1977609#msg-1977609 (mlajši dojenček)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6750644 (2,5m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4265569,4274199#msg-4274199 (kako postopoma nazaj na dojko)

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

New Report

Close