Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Športna prehrana, pulzmeter …

Športna prehrana, pulzmeter …

Zdravo! Hvala za odgovor “štrapacirana koža”

Kot sm omenu se ukvarjam s športom rekreativno toda več kot 10h na teden. Kolesarim XC, badminton, smučanje, … Skoraj izključno pri kolesarjenju sem jemal na nekaj tekmah oz. pred njimi naslednje: cristal Creatina (kreatin v prahu, doba nalaganja in redno jemanje), BCAA aminokisline kapsule (naj bi pri izčrpanosti med naporom dobil moč energijo), L-glutamin v prahu (proti zakislenosti mišic, po naporih in pred spajem). Vse ma izreden učinek na dolgotrajne napore (7 ur kolesarjenja ali več) po mojih izkušnjah. Zravn vsega popijem dovolj tekočine cca 0,7l vode z energizer carbo (ala Getorade ali Izostar) na uro. Sam imam rad dolgotrajne napore (večurno kolesarjenje -cca 150km) pri tem skrbim tudi za pulz z Polarjevim pulzmetrom Xtrainer Plus in pri pri takih naporih imam povrečen pulz tudi 178. Vplivajo ta prehrana na moj pulz in kako (povečuje, pomanjšuje, …). Je treba biti na kakšen proizvod še posebej pozoren?
Sam niman težav z zdravjem. Razn štrapacirane kože in včasih bolečine kosti (v nogometu se uporabljajo ščitniki za nogavicami -boli me ta kost točno pod tem ščitnikom, ki ga nosijo nogometraši; in to na tistem delu kjer je kost na otip tik pod kožo) (nimam leksikona pri roki a je mogoče golenica?). V tem letnem obdobju me ta del noge ne boli, je mogoče prehlad -niske temperature veter, dež na kolesu? Imam tudi “žilbero” (povečan bilirubin), zaradi tega sem bil tudi že v bolnici pri starosti 11 let (takrat so to tudi odkrili). Sedaj sem star 23 let in nikoli potem nisem imel več teh težav.

Že v naprej hvala z odgovor.

Spoštovani!

Zelo mi je žal, ampak na športno medicino in na vrhunski šport se prav nič ne spoznam. Prav tako o omenjenih preparatih ne vem dosti. Po laičnem znanju o tem, se mi dozdeva, da so vsi varni (brez hormonov in nedovoljenih poživil), vse ostalo pa je pač prosta presoja posameznika, ali bo jedel kašo v obliki kaše ali tako predelano, da bo hitreje prebavljiva.

Si pa kaveljc, da opraviš toliko km in treningov. Ali si poklicni športnik, oziroma kako ti ostane časa še za kaj drugega?

Vsak med nami v življenju s čim “pretirava”. Dokler v tem uživaš, ni problema, vendar: Modus in rebus (zmernost pri vsaki stvari), kot so rekli že Rimljani. Vedno imej pred očmi odgovor na vprašanje: Kaj hočem. Če je to pot do cilja, v redu.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close