Najdi forum

Danes do polnoči – zadnje legalno pivo za mladoletnike!
Prepoved točenja žganih pijač pred osmo uro zjutraj…
Kaj pravite forumovci – zadovoljni, zaskrbljeni?

zadovoljni. Če bo v vsej Sloveniji samo en alkoholik manj zaradi tega, se je že splačalo. Saj nikogar ne boli, če je trezen. Boli, če te pijanec vdari.

Zskrbljeni naj bodo tisti, ki so predlagali prohibicijo.

Če je nekaj dosegljivo kadarkoli, kjerkoli in v neomejenih količinah… potem je brez veze trobiti, da uporaba tega ni zaželjena. Tisti, ki bo želel piti alkohol ob vsaki uri, ga bo seveda še naprej, tu ni nikakršne dileme ali strahu. Tisoč in en način je, kako priti legalno do njega.
Bo pa imel ta ukrep počasne, pa dolgoročnejše vplive na mentaliteto ljudi. Počasi jim bo prihajalo v zavest, da nisi ravno cool, če se vedno in povsod nacejaš. In ko se začne večina ravnati po zakonu, je tudi tistemu, ki se ne… že počasi nerodno v taki družbi.

Mislim, da bo končni rezultat, čez nekaj let pozitiven. Bo pa tako kot je bilo v začetku protikadilskega zakona. Na začetku so kadilci kričali, grozili…. sedaj bodo kričali tisti, ki ga radi dajo na zob….. po nekaj mesecih pa pozabili na vse skupaj…..

P.S. 17:45 je ura… ali lahko spijem en pir ? :))))

Roman, in zakaj so kadilci pozabili na to? Ker na premnogih mestih kršijo zakon. Ne le kadilci, pač pa tudi gostinci in podjetja (ti jih lahko začnem kar naštevati). Ravno danes na primer: Kino Komuna.

Strinjam se s tabo glede tvojega stavka: “Če je nekaj dosegljivo kadarkoli, kjerkoli in v neomejenih količinah… potem je brez veze trobiti, da uporaba tega ni zaželjena.” Država bi bila namreč res dvolična, če bi nakladala, kako je alkohol nevaren, po drugi strani pa s svojo zakonodajo za to ne bi ničesar storila. Se je pa obvezno poleg tega sedaj čimbolj učinkovito lotiti problema pri koreninah, ker drugače nismo storili nič.

Kadar odpove preventiva, nastopi kurativa….Zal je zadnje case pri nas pogosto tako tako…In kaksne razultate kaze ta “kurativa” ? Da vsa tista mnozica “zasvojencev”, taksnih ali drugacnih pac, poskrbi za svoje zaloge… In tako nikomur nic ne manjka: niti “zasvojencem”, niti “drzavi”, ki je na taksen nacin menda preprecila to ali ono…Menda… Pocakajmo na “uradne” podatke cez nekaj let…
Zame, kot uradnega in obcasnega “kupca” po sistemu “kupi, ko dobis obiske” za vogalom, je nerodno le v toliko, da bom odslej pricakala malo poznejse obiske z neko zalogo doma, ki pa je sicer ne bi delala in bi odsla v trgovino za voglom sele potem, ko bi vprasala , kaj bi komu prijalo spiti….
Pred kratkim sem nekje prebrala, pa se ne spomnim kje, da stevilo kadilcev ni vpadlo kljub protikadilskem zakonu… Kje so torej efekti? Kje tici torej tisti zajec??LP

Upam, da zakon uspe, ker mislim, da je res preveč alkohola med ljudmi.

lp

Meni se zdi v redu, da sedaj ne bodo alkohola dobesedno tiščali mladini v usta. Vsi vemo, da se bodo pijanci še vedno nacejali, samo tisti, ki pa pije sedaj alkohol zaradi tega, ker je to navada bo pač pil nekaj brezalkoholnega. To pa je že velik uspeh. Glede kadilcev pa je taka – mogoče je kadilcev res toliko kot prej, samo nekadilcev pa vseeno več ne terorizirajo. Pri nas v službi ni dovoljeno kaditi v pisarnah, na potovanju v letalu in avtobusu tudi ne kadijo, sploh na javnih krajih je manj dima. Lokali so seveda poglavje zase, samo to me ne gane preveč.

Petka, saj jaz tudi v glavnem ne hodim po lokalih. Sem pa vceraj sla v kino in ker sem bila zacudo prezgodnja, sem se za pol ure usedla v njihov bife (mimo katerega hodijo tudi obiskovalci kina) in je bilo vse zakajeno. Bila je nedelja in premalo časa, da bi iskala po celi Ljubljani za pol ure kak spodoben lokal, tako da sem prišla domov čisto prekajena. (Pa teh lokalov bi se še mnogo našlo, pa bi kdo spet rekel, da itak ne strežejo hrano pa je vse OK.) Poleg tega v moji bodoči (bom še zelo premislila!) službi pridem k tajnici direktorja, ona pa ima zakajeno celo pisarno. V moji bivši službi so kadili kljub zakonu. Le v moji pisarni ne, ker sem z roko po mizi udarila. Druge ženske so le meni klevetale, narediti se pa niso upale nič. Moje mnenje: inšpekcija spi!

xyz, zakon bo uspel v toliko, kolikor ga bodo pristojni organi res izvajali in se ga gostilne, tocilnice ipd. tudi drzale. Če ne bo prave kontrole in kaznovalne politike, ne bo uspel. Koliko zakonov imamo, pa inšpekcije zgleda mižijo. Se pa strinjam,da je preveč alkohola. Vendar alkoholizem se bo zmanjšal le z drugimi ukrepi. Zakon je bil le prvi potrebni začetni ukrep.

Kot otrokom dopoveduješ………….. , ne…ne, da jim določiš meje, tako bo bo s tistimi, ki posegajo po alkoholu. Narediti je treba mejo do kjer se lahko gre, vsak je še trezen preden začne pit. NAJBOLJ učinkovito sredstvo proti porabi alkota je seveda denarna kazen, si jo najbolj zapomniš, je najbolj boleča in najbolj učinkovita. In če bo gostince doletela kazen taga gotovo ne bodo več počeli kar počnejo sedaj, da zapijajo celotno mlado generacijo. Nadalje mislim, da bi morali gostinci zelo paziti komu točijo, tu mislim predvesm na tiste, ki so se v gostilnah opijajo, kar je več kot dve pivi je PREPOVED in natakar zelo dobro ve kdaj je kdo opit sej je na tem področju STROKOVNJAK. Zato bi morali vozniki, ki so pod vplivom alkohola povzročili nesrečo od gostincov in proizvajalcev pijač terjati odškodnino za škodo ki jo povzročijo v vinjenem stanju. Le z denarnimi in doškodninskimi sodbani bo ZAKON UČINKOVIT.

Gala, jaz se s tem čisto ne strinjam. Marsikdaj pa je tudi zaslužek večji od kazni, torej zakaj ne kršiti zakona? Tako je sploh v slovenski državi. Zunaj je malo drugače.

A veš kakšne so kazni, pa uklonilni zapor po ta novem,če ne plačaš, tisti ko bo enkrat plačal si tega gotovo ne bo več privoščil!

Ne, nisem si vzela čas, da bi pogledala višino kazni. Sem kar potegnila vzporednico s tem, kakšne višine kazni so bile pri nas do sedaj. Mi lahko prosim napišeš višino kazni (za gostince oz. prodajalce in za “kupce”), če si tako dobra? Hvala.

A si mogoče pijana, ko take pišeš? Po tvoje bi torej morali uvesti še zakon proti žretju in bi debeluhom zaračunavali kazni, če bi pojedli več kot dva kosa kruha in gostinci bi morali odločno nastopiti, ko bi nekdo po večerji hotel naročiti še sladico. Seveda, bi ga prej stehtali, ko bi stopil v restavracijo…in bajski bi na koncu tožili restavracije in gostilne ali pa celo mame in stare mame,ker so jih preveč futrali in si zaradi njih dobili sladkorno, holesterol in podobne tegobe. Veš kaj, če ti ne paše piti alkohola, ga pač ne pij, ne moreš pa zahtevati, da ga tudi drugi ne bodo. Prepovedan sad je pa že od nekdaj najslajši, veš!

Zaradi alkohola mora država za zdravstvo odvajati več denarja. Prav tako za pokojnine. Zaradi alkohola je vsak dan pretepenih toliko in toliko žensk. Zaradi alkohola mnogo otrok ostane brez družine. Zaradi alkohola v družini mnogokrat otroci kasneje izvajajo teror nad svojimi otroci. In se ne znajo socializirati. Zaradi alkohola ljudje tudi mnogokrat tako zmerjajo druge, kot zmerjaš ti.

Antikebrovka.. a ti pa potrebo po hrani kar enačiš s potrebo po alkoholu?

Normalni pivci akohola (mednje sodim tudi sam) nismo s tem zakonom POPOLNOMA NIČ prikrajšani. Prikrajšani so samo otroci in alkoholiki. Za oboje pa smatram, da jim je treba omejiti doseglijivost alkohola, če sami tega ne zmorejo ! Ker sami svojega problema alkoholizma ne vidijo. Vidijo in predvsem čutijo ga tisti, ki nimajo s to zasvojenostjo nič…. nedolžni…..

Ja, ja, … najboljše je vso odgovornost prenesti na gostince in proizvajalce pijač. Če še ne veš, vsak je v življenju zase odgovoren SAM in če se ga nekdo nažre in povzroči prometno nesrečo, je kriv on SAM, ker mu ga pač nihče ni vlival v usta. Dajte ljudje, prevzemite že enkrat odgovornost za svoja dejanja nase!

New Report

Close