Najdi forum

Za šolo moram narediti nalogo o različnih verstvih in stvarmi povezanih z verami, do zdaj mi je uspelo vse razen ene stvari, ki upam da mi lahko vi odgovorite, ali lahko človek izstopi iz vere, v smislu npr. če si bil krščen, pri obhajilu, pri birmi… tako, da ni nobenega dokazila več da, si bil kdaj v tej veri.
In ali kdo ve kje v slo se da dobit budistično sveto knjigo?

Hvala vsem, ki mi boste pomagali pri tej nalogi!!

Kristina

Noben pisni dokaz Ti ne more izbrisati tega, kar si dobil s posameznim obredom. LAhko sicer izstopiš iz Cerkve, lahko tudi zamenjaš vero — iz krščanse prstopiš v denimo islamsko ali budizem, toda zakramentov, ki jih je človek dobil s posebnimi obredi, ne moreš izbrisati. Kot je rekel Platon: Storjeno ne more postati nestorjeno. Sicer pa pokliči v kako župnišče ačli na škofijo in boš dobila informacije iz prve roke.

iz vere v katero so te nekako vpisali se je možno izpisati. zahtevati moraš izbris in to pisno v cerkvi, kjer si bil krščen.

ah dej no. saj so naši fantje v JLA tudi obljubljali, da bodo dali življenje za Jugoslavije, če bo treba – in to pod prisego!! a te prisege danes še veljajo??

če ti nekaj ne paše več, ti pač ne paše, ne glede na to, ali za to lahko dobiš potrdilo ali ne.
in obratno: tudi ne rabiš potrdila, da nekaj verjameš. zato jaz ne hodim v cerkev.

Tudi tetovaže ne moreš izbrisati, če si se je naveličal. Tako pač je, Ti si pa misli, kar si hočeš.

ja jasno vendar!! hotela sem samo rečt, če se nečesa naveličaš, pač tisto odmisliš – zate ne obstaja več, pa konec. ne glede na uradna potrdila. saj se tudi zakon da razveljavit, čeprav ti v zavesti za vedno ostane da si bil poročen.
nenazadnje se tudi tetovažo da izbrisat, le da je precej drago in boleče. tako kot izbris zakona, recimo.

Ločitev zakona ni ne boleča ne draga, seveda če sta oba partnerja dovolj zrela, da se mirno dogovorita. Seveda pa bodo v arhivih vedno ohranjeni pisni dokazi o obojem — sklenitvi zakona in njegovi ločitvi.Vendar je to izničeno spet samo na papirju. Iniciacij, ki jih človek dobi pri posameznih obredih, pa ni mogoče kar izničiti.

Glede verstev je moje mnenje naslednje (sem absolventka antropologije):
Najprej se vprašaj, ali sploh veš, kaj to pomeni VERA. Ti ne verjameš v nič? Jaz mislim, da vsakdo verjamo v Nekaj, v Silo, v nekaj, kar je nad nami. Le imena so različna.Temu nekateri rečejo bog, božanstvo, Bog, Allah, Buda,….V grobem je vse eno in isto, saj je človek od nekdaj iskal nekaj, kar ureja svet, nekaj kar mu daje upanje (=vera!!!), in tako si je izmislil razne nadnaravne sile, ker si pač razumsko ni znal drugače razlagati (npr. vremena, dogodkov, usode). V verstvu je vedno v ozadju vera, upanje, ambicija…vasko verstvo si je namreč v preteklosti in svojem razvoju določilo neke dogme (verske zapovedi). Menim pa, da ni nobena vera slaba, saj je že sama pa sebi vera, verjetje.
Če se pa da izstopit iz vere?! Normalno, da ja. Si tisto, kar verjames, da si.
Ne vem, če sem ti kaj pomagala, toda upam, da ti je zdaj kaj bolj jasno. Za budistično sveto knjigo pa vprasaj pri, ne vem kakšen je uraden naziv, zvei budistov Slovenije, ali pa v kakšni knjižnici (NUK).
Lep pozdrav!

Dej no, ali je sploh važno če si neke zakramente prejel, ko še sploh nisi mogel odločati o sebi (krst). Tud jaz sme bila krščena, pa zato nisme verna, ker pač ne verjamem v te bedarije od katoliške vere, ki je prodrla dobesedno z ognjem in mečem. Tudi sama, bi če bi mi bilo dano verjeti, prestopila v budizem, posebo še potem, ko sem slišala dalajlamo.
Pa še to: tudi nadškofa Šuštarja sem vedno poslušala, ne zato, ker bi bila verna, ampak, ker je imel kaj povedat. Nadškof Rode pa dela samo škodo, saj ga ne marajo tudi verniki.

Si to v kar verjameš. Mnogi smo bili krščeni ob rojstvu, pa nam to ne pomeni nič. -nismo sami stopili v to, se nismo sami za to odločili.
Mislim da se mora človek sam podti v to kar želi, ne pa da te ob rojstvu kar potisnejo v neko vero! -da bo familija tiho ali kaj, katastrofa

New Report

Close