Najdi forum

nasilje v soli – prosim za mnenja

obracam se se na vas ki ste to verjetno ze dali skozi, pa verjetno ima kdo kaksno
mnenje ali uporabno izkusnjo.
Opisala Vam bom dogodek v soli in prosila bi za vasa mnenja oz. kako bi vi ukrepali v tem primeru.
2.razred osnovne sole – v razredu je fant, ki se stalno spravlja na druge otroke
Pri zadnjih govorilnih urah, sem to tudi omenila, reakcija razrednicarke – to se ji zdi pa cudno, ker se je popravil v zadnjem casu. Kar pa po pripovedovanju mojega sin in tudi 3 njegovih sosolcev ni res – kar sem razrednicarki pojasnila. Ona – to se ji zdi pa cudno.Tudi na rod.sestanku sem sprozila temo – pa ceprav se starsi strinjajo -nicesar razrednicarka ne ukrepa.
Najnovejsi dogodek – tisti fant je zbil dekle na tla in jo brcnil – brez razloga (so bli drugi otroci zraven), zbila si je prva dva zoba, poleg tega ima krasto od nosa do ustnic. To je bilo v popoldanskem varstvu. Reakcije uciteljice malo ga je okregala.
Ker se to ostalim otrokom zdelo nefair (sedmim) so fanta okepali – dokler ni jokal.
Naslednji dan dobijo ti fantje dopis domov da so se spravili na enega fanta in da so
se grdo obnasali. Punca je ostala brez zob, fantje ki so se zanjo potegnili so zdaj
ta grdi, z nasilnezem se ni zgodilo nic – razlaga razrednicarke otrokom – fant je bolan, ne loci kaj je prav in kaj ne – ja halo – ste ze slisali o taki bolezni.
rod.sestanki potekajo tako da njegove mame ni zraven, ampak imajo oni privat sestanke.Ne razumem kako da dovolijo da 16 otrok trpi zaradi enega, ki ga razrednicarka celo zagovarja cez kako se je poboljsal. Vceraj je otroke vprasala komu se zdi da se je fant poboljsal , roko so dvignili trije

Jaz imam hčerko v 1. razredu in imamo ravno tak problem. V razredu imajo fanta, ki je nasilen do drugih otrok, niti učiteljica mu ne more do živega. Starši pa se potegnejo zanj. Je nekomu že zdrobil očala, drugega skoraj zadavil je bil čisto moder okrog vratu, med poukom vstane in nekoga zvrne iz stola. Učiteljica neprestano kliče starše v šolo a učinka ni. Vse to je bilo že izpostavljeno na roditeljskem sestanku a kaj, ko nihče ne more ničesar. Otrok veselo zganja nasilje naprej. Učiteljica iz nemoči beži in najraje se naredi, da pač ničesar ne vidi. Opozorila tako ne zaležejo.
Zase vem, da če se enkrat spravi na mojo hči bo šel negdo od naju, verjetno mož, najprej do njegovih staršev osebno, potem do ravnateljice, če ne bo pomagalo pa naprej.

Je pa po mojem mnenju v takih primerih krivda in odgovornost na starših. Edino oni lahko naredijo red pri svojem otroki. Učitelji tako in tako nimajo nikakršnih pooblastil. Otroci pa to lepo izkoriščajo.

Mislim,da se za nasiljem tako majhnih otrok, skriva marsikaj.Uciteljica ni kos situaciji,ker otrok nujno rabi obravnavo socialne sluzbe in psihologa.Verjetno taki otroci dozivljajo nasilje v druzini ali so kako drugace zapostavljeni.Sami iscejo afirmacijo in svoj prostor na soncu z nasiljem,ker verjetno drugega ne poznajo.
Starsi imajo pravico zahtevati strokovno pomoc,da zascitijo sosolce in pomagajo
nasilnezu.Mogoce starsi nasilnih otrok sami rabijo pomoc,ker niso osvesceni.
Problem je vreden globokega razmisleka. L p Sanja

Ko je bila moja hči v osnovni šoli so imeli kar nekaj takšnih primerkov…vsi so izhajali iz problematičnih družin. Če je hči imela probleme s kom, sem zadeve uredila lahko samo tako, da sem poiskala dotičnega sama in se z njim ali njo pogovorila…mirno, včasih pa sem verjetno izpadla tudi kot kakšna vešča…je pa bil vselej uspešen pogovor. Učitelji so se vedno pred tem zmazali z izgovorom, da so se izognili reševanju takšnih problemov.
Spomnim se dekleta, katera mi ni bila ničkaj všeč in tudi prav mi ni bilo, da se hči sploh pogovarja z njo…
Dekle, ki je bila sila nasilna, čudaška, …je pri 13 naredila samomor…oče jo je leta in lata spolno zlorabljal. Po njeni smrti se je to nadaljevalo z mlajšo rahlo duševno deklico in sinkom, ki pa je tudi svojo stisko kazal skozi nasilje. Žalostno je to, da so to v šoli “vedeli”, verjetno tudi na socialni, saj sta oba starša bila tudi alkoholika – mati je že umrla-. Do moje hčere je bila tista deklica vljudna, rada je prihajala v našo ulico , so jo pa drugi gledali po strani in otroke opozarjali, da se z njo ne smejo družiti…moji punci se je smilila in se je z njo pogovarjala….hudo

Kaj pa lahko v šoli naredijo z nasilneži, zlasti v osnovni. Lahko mu dajejo podpise do onemoglosti, izključiti ga ne smejo, prepisati na drugo šolo tudi ne. Nasilneža učitelj uradno še trdo prijeti ne sme, da bi ga odvlekel od žrtve. Skoraj za sve ukrepe potrebujejo dovoljenje otrokovih staršev, ki jih ponavadi sploh ni v šolo. Tudi obisk pri šolskem psihologu ali socialni delavki učenca morajo odobriti starši. Tem pa niti na kraj pameti ne pade, da bi to storili. Za zlorabe potrebujejo trdne dokaze, ki jih ponavadi ne moreš zbrati. Četudi “vedo”, tudi sosedje v takih primerih nočejo reči nič. Lahko starše prijavijo socialni službi, pa spet rabijo dokaze, pa se starši ne odzivajo, čas pa mineva. Otroke ne morejo kar tako poslati v dom, ker so glede tega celi postopki.
Ne pričakujte, da bodo učitelji opravljali službo staršev. Učitelji že v prvem razredu dobijo nasilneže. Kako naj jih spremenijo?
Moja teta dela v šoli in je imela take težave. Preprosto je butala z glavo ob zid, vsakič ko je skušala kaj narediti. Kot sokol je pazila na tistega otroka, da ni “ponorel” in prebutal kakšnega sošolca. In vse institucije, na katere se je obrnila, so jodlale isto. Ona pa je na koncu zbolela (rana na želodcu), ker se je tako serirala.

Napišite peticijo in jo, podpisano s strani več staršev, pošljite ravnateljici. Zahtevajte sestanek z njo in povabite tudi starše tega nasilnega učenca,Poskušajte stvar rešiti po mirni poti. Če je zelo hudo, bi jaz zahtevala prepis mojega otroka v drug oddelek.Če starši ne bodo sodelovali, temu nasilnežu v praksi nič ne morete.

New Report

Close