Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika pregled/kontrola za leče/očala

pregled/kontrola za leče/očala

Živjo,

očala imam komaj leto in pol, leče pa eno leto. Zato mi še ni vse čisto jasno, in sicer:

Na prvem pregledu za očala (enako na prvem pregledu za leče) so mi v ambulanti preden sem šla k zdravnici izmerili dioptrijo z nekim aparatom (s tistim, ki zgleda kot mikroskop, ko pa gledaš vanj, pa vidiš neko sliko – npr. pokrajino). Zatem sem še pri zdravnici gledala črke.

Od tega prvega obiska za očala in leče pa sem nato šla 2x le na kontrolo glede leč – tu mi niso nič odmerjali dioptrije z tistim aparatom, ki zgleda kot mikroskop; šla sem le do zdravnice in pri njej sem gledala črke (leče sem ves čas pregleda morala imeti v očeh). Očitno je to zadoščalo, da je presodila, da se mi dioptrija ni poslabšala.

Zanima me, ali se tudi v drugih ambulantah na kontroli gledate le črke?

Ali se še kdaj izmeri dioptrijo tudi s tistim ‘mikroskopom’ ali je to le na čisto prvem pregledu?

In če se s tem ‘mikroskopom’ odmerja dioptrija tudi kdaj kasneje po prvem pregledu – a se moram sama naročiti na to ali bodo v optiki (ambulanti) povedali kdaj bo potreben pregled tudi z ‘mikroskopom’?

Že vnaprej hvala za odgovore.
Lp

Mislim, da so vas pregledovali z autorefraktometrom, kar laično pomeni, da so vas pregledali z računalnikom, ki izmeri dioptrijo. Ta meritev je smo okvirna in je vodilo za nadaljne meritve s probnimi očali in steklci, s katerimi gledate črke. Kakšno je zaporedje oz. način pregleda, pa je od ambulante do ambulante različna.

Lp.

New Report

Close