Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika Uporaba različnih dioptrij

Uporaba različnih dioptrij

Pred kratkim sem dobil na novo izmerjeno dioptrijo -4. Prej sem imel -3. Pri gledanju do razdalje 1m (npr.: delo za računalnikom, branje časopisa) mi je stara dioptrija še dobro koristila. Zanima me če bi lahko staro dioptrijo stekel (-3) očal obdržal??? Novo dioptrijo (-4) pa za gledanje v daljavo (npr.: uporaba zunaj, vožnja), za kar bi pa rad uporabljal kontaktne leče. Iz izkušenj opažam, da če z optimalno dioptrijo (pri meni -4) dalj časa gledam na bližino (branje 25cm, računalnik 50 cm), se mi vid “prilagodi” na to razdaljo, na daleč pa se mi temu posledično poslabša. Tako mi dioptrija avtomatsko spet naraste! Mislim, da je pri meni temu vzrok slaba prilagodljivost očesa (bližina-daljava). Torej, ali bi se lahko z zgoraj opisano uporabo različnih dioptrij za bližino in daljavo rešil nadaljnega slabšanja vida? Ali je možno, da mi očesni zdravnik predpiše očala za -1 manjšo dioptrijo in kontaktne leče z optimalno dioptrijo?

Hvala za odgovor

LP

Pravilno ste ugotovili. Po neki teoriji se naj ne bi nosil minus (ali vsaj manjši minus) pri bližinskem delu, s tem se zavira naraščanje dioptrije. Nekateri zdravniki to tudi zagovarjajo. Kako je glede vašega zdravnika pa ne vem?

Ko boste potrebovali leče:

Lp.

Ali lahko kdo posreduje kontakt do kaksnega dobrega okulista, ki zagovarja pristop razlicnih dioptrij?

Moj sedanji namrec nima izkusenj s tem, iz osebne izkusnje se mi pa zdi, da bo nekaj na tem, da si z branjem z ocali (za dalec) pravzaprav delamo skodo. Rad bi torej drugo mnenje.

Hvala.

New Report

Close