Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika težave z zaslonom?

težave z zaslonom?

Na moje “teženje” so mi v službi zamenjali klasičen zaslon pri računalniku z LCD, neznanega proizvajalca. Specifikacij (ločljivosti, ..) ne poznam. Že naslednji dan pa sem opazila, da vidim megleno, da se mi oči težko prilagajojo različnim razdaljam gledanja (veliko prepisujem, tako da da je to še posebej moteče), prav prestrašilo pa me je dejstvo, da včeraj, ko sem gledala na zalon, nisem prepoznala sodelavca, ki je vstopil. Oči me tudi bolijo in sicer zadaj, nekako v glavi. Naj povem, da smo imeli pred dvema mesecema sistematski pregled, vključno z okulističnim, vendar sem videla normalno.
Ko sem se pozanimala, sta mi o podobnih problemih povedali še dve sodelavki, ki prav tako vidita motno in imata prav tako LCD zaslon.
Ali lahko oz. smete potrditi mojo domnevo, da je verjetno cenen zaslon kriv za moje težave z vidom? Hvala.

To kar se vam je zgodilo ni osamljen primer. Tudi meni in meni bljižnjim se je zgodilo enako. Imam 19 inch normalnega CRT (cevast) monitor, ter tudi 19 inch LCD-TFT monitor. Po dolgotrajnem delu na LCD-ju čutim napetost v glavi. Seveda sedaj preučujemo, zakaj do tega pride, saj LCD nima sevanja, CRT pa ima in na slednjem nimam težav.

Sumimo, da za dolgotrajno oziroma natančno delo, ko je potrebno nenehno in skoncentrirano gledati v monitor, večja ostrina slike in bolj žive barve (ki jih ima LCD), povzročajo preobremenjenost celotnega vidnega sistema (od oči do možganov). CRT monitorji imajo bolj “mehko” sliko in blage barve, kar ne vzburja tako močno čepkov in paličic, ki jih imamo na mrežnici, ki so zadolžene za “branje” slike v očesu.

Za lažje razumevanje razlike med obema monitorjema vas napotujem na spletno stran, kjer sta pod rubriko “strokovni članki”, dva dela članka CRT proti LCD, kar svetujem vsakomur, da si jih prebere in oblikuje svoje mnenje:

Lp.

New Report

Close