Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika pike v vidnem polju

pike v vidnem polju

Že nekaj časa opažam tanke lise oz. kot neke majhne smetke v vidnem polju, ki postanejo opazne – jih vidim – še posebej če pogledam na belo podlago. Če oči obrnem drugam, se te temne točke premaknejo s pogledom. Drugače z vidom nimam težav, sem pa opazila, da vidim malo slabše na desno oko, kjer so tudi te pike bolj zaznavne. Kaj bi to lahko bilo? Je nevarno? Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor.

Najbrž gre za motnjavo v steklovini, katera je prozoren organ, znotraj očesa. Običajno takšna težava ne kaže na obolenje očesa in zanjo ni potrebno zdravljenje. Lahko pa se taka motnjava iskaže za obolenje v steklovini ali mrežnici, predvsem če so tem težavam pridruženi še drugi simptomi (bliskanje, slabša vidna ostrina,…). V tem primeru je okulistični pregled nujen.

Lahko so vaše težave tudi posledica pritiska steklovine na mrežnico, ki nastane ob kakem hitrem gibu oziroma naporu, kar še ni nevarno, vseeno pa bi priporočal obisk pri okulisti in naj vam zmeri tudi očesni tlak.

Kratkovidni tudi občutijo v steklovini tako imenovane fiziološke mušice (mauches volantes), katere se jim na ozadju nejasnih slik še bolj odražajo kot daljnovidnim in normalnovidnim.

Torej če se bo pokazalo, da imate dioptrijo na desnem očesu je to to. Glede očesnega tlaka pa lahko več preberete na:

Lp.

New Report

Close