Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika Lece

Lece

Pozdravljeni!

Kontaktne lece nosim priblizno eno leto in optik, pri katerem sem jih kupil, ni zahteval nobenega okulisticnega pregleda. Dimenzije mojih lec so: BC 8.9 in DIA 14.20 (Zeiss 30 day). Zanima me, ce so to neke univerzalne dimenzije, primerne za vecino ljudi, saj mi optik ni izmeril krivine ocesa in ostalih potrebnih merjenj. So lahko napacne dimenzije lec razlog za tezave pri vstavljanju v oko, ki se mi pojavijo vsake toliko casa?
Ko sem pri vstavljanju lec bi vas vprasal se naslednje: vcasih se mi zgodi, da potem, ko vstavim leco oko pordeci in me zacne peci, po kaksni minuti pa vse skupaj izgine. To se mi dogaja redko, a vendar.
Na koncu bi vas vprasal se, kaj pomenita besedi “reflex” in “vertex”, ki sta na racunalniskem izpisku poleg dioptrije.

Hvala za odgovore in lep pozdrav!

Pri mesečnih lečah je tako, da vi ne morete hoditi vsake tri mesece na pregled, ker bi bil to nesmisel, zato optik ni zahteval pregleda. Pregled se načeloma opravlja na vsaki dve leti oziroma prej, če sami opazite kakšne spremembe na očeh (slabše vidite, vnetje in podobno).

Pravilno ste ugotovili, da so to standardne mere. Bazna krivina je “podedovana” od letnih in dvoletnih, katere so trše in se slabše prilagajajo očesni krivini, zato mora biti natančno takšna kot je izmerjena. Pri mesečnih pa to ni tako strogo, saj so čisto mehke in se same prilagajajo očesu (razen pri izjemni razliki).

Nekateri proizvajalci zato že ukinjajo bazno krivino (BC) kot nekakšen točen element in ga označujejo kot srednji, nizek in visok (BAUSCH&LOMB SoftLens 66, W & J FreshLook).

Če se vam to zgodi takoj po vstavljanju je lahko reakcija očesa na tekočino v kateri jo hranite. Včasih se enako zgodi če odprete novo lečo, saj je v tej tekočini tudi dosti konzervansov-stabilizatorjev, kateri omogočajo, da je leča več let uporabna, predno pride od proizvajalca do uporabnika.

Če želite naročiti natanko takšne leče, katere ste mi prej omenili, vas napotujem na internetno stran:

Lp.

New Report

Close