Najdi forum

Dodatek za pomoč in postrežbo

Spoštovani!

Dedek že skoraj dve leti boleha za rakom na mehurju, iz katerega mu vsake toliko časa lasersko odstranijo tumor. Do približno teden dni nazaj je lahko sam jedel, šel na WC, umivala sem ga z njegovo pomočjo jaz, prav tako sem mu čistila stanovanje, kuhala.
V zadnjem tednu pa se je zelo spremenil – kot da se več ne zaveda dogajanja okrog sebe, popolnoma je odvisen od mene, zdravnik je dejal, da gre ali za demenco ali razširjenost tumorja in bo potreboval stalen nadzor.
Dedek ima pokojnino, razmišljam, da bi vložila predlog za dodatek za postrežbo in pomoč – vendar tu verjetno nastane problem, ker nihče, niti jaz ni pooblaščen za dvig denarja (s tem ga nismo želeli obremenjevati), on pa je sedaj v tako hudem stanju. Ali bi se do morebitnega dodatka dalo priti na banki na kakšen način?

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni!
Problem, ki ste mi ga opisali je zelo kompleksen in ne vem, če vam bom znala prav svetovati.
Kako se bo vse odvijalo, je odvisno od tega, zakaj se je dedku poslabšalo stanje. Ali zaradi same bolezni – razširjenost raka na druge organe ali kot je omenil zdravnik zaradi demence. Najbolj verjetno gre za neko kombinacijo vsega skupaj (še starosti).
Svetujem vam, da vseeno sprožite postopek za dodatek za pomoč in postrežbo, ker ta postopek traja kar približno dva meseca. Denar se nato dobi za vse nazaj (od dneva, ko ste sprožili postopek). Postopek sproži osebni zdravnik na vašo prošnjo, priloži svoje mnenje, mnenje patronažne službe, izvide specialistov itd. Zato, da osebni zdravnik sproži ta postopek morate plačati nekaj več kot 8.000,00 Sit. Denar bo dobival dedek na svoj račun na banki. Na ZPIS vprašajte, če ga lahko dobivate vi.
Glede pooblastil pa tole. Žal mi je, da na to niste mislili že prej, ker se pri starosti in taki bolezni lahko hitro zdravstveno stanje poslabša. Nekaj podobnega je z oporoko. Prvo pot naredite na banko, kjer se pozanimajte o tem, kako lahko pridobite pooblastilo. Kakor mi je znano lahko napišete izjavo, da vas ali koga drugega dedek pooblašča. Morda bo še toliko sposoben, da vam to podpiše. Če mora biti overovljeno pooblastilo, pride v skrajnem slučaju notar tudi na dom. Da ne boste mislili, da vas nagovarjam, da naredite nekaj kar bi bilo v škodo vašega dedka. Absolutno ne. Vendar se lahko zgodi, da nikakor ne boste mogli dvigniti dodatka za nego in njegove pokojnine, bolezen pa se lahko še kar nekaj časa vleče, stroški negovanja pa bodo veliki. Potem se bo ta denar lahko razdelil šele pri dedovanju. Pogovorite se o tem še z drugimi njegovimi sorodniki.
Naslednja možnost, da pridete do denarja pa je, da se mu odvzame opravilna sposobnost in se postavi skrbnika. To sprožite lahko vi na Centru za socialno delo. Vendar ta postopek traja, pa še zelo drago vas bo stalo (okoli 100.000,00 Sit). Ta postopek sprožijo predvsem v primerih duševnih bolezni, demence itd., kjer bolezen zelo dolgo poteka.
Upam, da sem vam vsaj malo odgovorila na vaše vprašanje. Žal mi je, da se ne spoznam na vse te pravne zadeve. V vsakem primeru vam svetujem, da ukrepate čimprej.
Vse dobro!
Helena

New Report

Close